Pachetul de măsuri economico-sociale

Reglementarea pieței de energie și gaze naturale printr-un mecanism în doi pași

• Îmbunătățirea actualei scheme de plafonare și compensare astfel încât să poate descuraja comportamentele speculative în piața de energie și gaze până la finalul anului 2022;
  • Reglementarea pieței de energie și gaze de la 1 ianuarie 2023, pentru un cadru temporar de minim doi ani pentru protejarea populației, a infrastructurilor vitale (sănătate, educație etc.) a sistemelor de încălzire centralizată, instituțiilor publice și a economiei – în special a IMM-urilor și industriei alimentare.

Creșterea salariului minim la 3000 de lei brut

• Majorarea salariul minim brut  de la 2.550 la 3.000 de lei pentru a rezolva un jalon din PNRR privind eliminarea unor tratamente mai favorabile în anumite sectoare (Construcții și Agricultură) – se ajunge cu toată economia la nivelul de 3.000 de lei;
  • Creșterea trebuie anunțată înainte de 1 ianuarie 2023, astfel încât firmele să poată avea predictibilitate în elaborarea bugetelor proprii;
  • Suma actuală de 200 de lei scutiți de taxe pentru angajatorii care au majorat voluntar salariul minim se va considera deductibilă pentru toți angajatorii, după majorarea salariului minim.

Majorarea pensiilor

• Creșterea pensiilor de la 1 ianuarie 2023 în raport cu rezultatele economiei;
  • Protejăm nivelul de trai a celor vârstnici cu o creștere peste procentul prevăzut de lege.

Acordarea unor premii de excelență pentru elevii și profesorii antrenori care au obținut medalii la olimpiadele internaționale

• Premierea cu 5.000, 8.000 și 10.000 de euro pentru elevii care obțin medalii de bronz, argint și aur la olimpiadele internaționale;
  • Premierea cu 2.500, 4.000 și 5.000 de euro pentru profesorul antrenor al elevilor care obțin medalii de bronz, argint și aur.

Proiecte rutiere și feroviare strategice

• Dezvoltarea infrastructurii rutiere din Moldova. Din 2023, toate loturile A7 vor fi în construcție. Semnarea și a contractele pentru secțiunile din A8 finanțate prin PNRR;
  • Modernizarea principalelor coridoare feroviare din vestul României: Tronsoanele Caransebeș - Timișoara - Arad și Cluj Napoca - Oradea - Episcopia Bihor - frontiera ungară;
  • Operaționalizarea completă a infrastructurii feroviare din Portul Constanța.

Măsuri pentru a maximiza egalizarea veniturilor

• Supraimpozitarea pensiilor speciale;
  • Taxa pe solidaritate la companiile cu o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro pentru a susține programe în Sănătate și Educație;
  • Taxă de solidaritate pentru venituri salariale bugetare care depășesc salariul președintelui țării.

Fii la curent cu noutățile și măsurile pe care le implementăm