PSD – siguranța unui trai mai bun și a creșterii numărului locurilor de muncă.

PSD știe cum să reducă șomajul și să creeze locuri de muncă. După trei ani de guvernare PSD, numărul de salariați din România a crescut cu 800.000 de persoane, de la 4,7 milioane în 2016 la 5,5 milioane în 2019. Șomajul a scăzut la cel mic nivel de după Revoluție. Doar 3,1% în 2019, la predarea guvernării – în următoarele 7 luni PNL a anulat tot acest efort, șomajul revenind la 5,2%.

PSD – siguranța unui trai mai bun și a reducerii sărăciei

Tot în Guvernarea PSD, numărul celor care primesc ajutor social a scăzut cu o treime, crescând în schimb numărul salariaților.

PSD – siguranța unui trai mai bun pentru copii

Copii au fost și vor rămâne prioritate maximă pentru PSD.  În guvernarea PSD alocațiile copiilor au fost dublate, iar indemnizația pentru creșterea copilului a fost majorată. PSD a propus și trecut prin Parlament legea care prevede o nouă dublare a alocațiilor pentru anul 2020. Guvernul PNL a amânat aplicarea legii, însă PSD a reușit să strângă în Parlament o majoritate care să respingă ordonanța guvernului. Banii sunt și ar fi suficient dacă PNL ar înceta să mai fure! Iar în acest moment, o dublare a alocațiilor nu ar fi o povară, ci o măsură care ar stimula creșterea consumului, așa cum a luat și Germania care acordă 300 de euro tuturor familiilor cu copii.

PSD – siguranța unui trai mai bun pentru pensionari. Pensii decente și echitabile

PSD a avut întotdeauna grijă de pensionari când a fost la guvernare. În cei trei ani de guvernare, punctul de pensie s-a majorat de patru ori, de la 871 lei în 2016, la 1.265 în 2019. Pensia minimă garantată a crescut cu 76%, de la 400 de lei la 704 lei. Totodată, PSD a scutit de plata CASS toate pensiile și a redus impozitul de la 0% pentru pensiile sub 2.000 de lei și de la 16% la 10% pentru cele care depășesc acest prag. Puterea de cumpărare a pensionarilor s-a îmbunătățit semnificativ, cu mult peste rata inflației. Legea pensiilor adoptată de PSD prevede, pe lângă majorarea punctului de pensie, restabilirea echității în sistemul de pensii: la vechime și muncă egale, pensii egale!

Cum pot fi majorate pensiile cu 40%, așa cum prevede legea

Total necesar pentru 2020 = 17,2 miliarde lei. De unde pot veni banii? Impozitarea pensiilor speciale (1,5 mld. lei,) combaterea evaziunii (3,7 mld. lei), reducerea cheltuielilor de funcționare a Guvernului, fără pilele și politrucii PNL (3 mld. lei), creșterea încasărilor și recuperarea datoriilor mediului privat la bugetul de pensii și la bugetul de stat (9 mld. lei).

Beneficiile Legii pensiilor adoptate de PSD

Recalcularea în sus a pensiilor, astfel încât, pentru muncă și vechime egale, să fie pensii egale.  Creșterea punctului de pensie la 1.775 de lei de la 1 septembrie 2020 și la 1.875 în 2021, la care se va adăuga o majorare de circa 30% provenită din noua formulă de calcul și din alte beneficii din lege. Corelarea pensiei minime cu vechimea. Includerea în calculul pensiei a tuturor drepturilor salariale pentru care s-au plătit contribuții. Perioade noi luat în calcul la vechime (studii superioare, șomaj, stagiu militar, invaliditate, concediu medical sau de creștere a copilului). Posibilitatea cumulării pensiei de invaliditate cu veniturile din anumite activități profesionale. Reducerea limitei de vârstă pentru cei cu vechime de peste 8 ani peste stagiul complet de cotizare și pentru mamele cu mai mult de doi copii. Ajutor pentru soțul supraviețuitor de 25% din pensia soțului decedat. Posibilitate de a cumpăra vechime cu plata în rate.