Protejăm prețurile la alimentele de bază!

PSD și-a ținut promisiunea față de români și a transformat în lege ordonanța de urgență prin care a stopat specula cu prețurile alimentelor de bază, principala problemă cu care se confruntă populația țării.
Noua lege, votată deja în Parlament, conține un amendament depus de PSD care prelungește perioada de aplicare a măsurii până la 31 decembrie 2024.

Lista alimentelor care beneficiază de această măsură a fost actualizată, de la 14 - inițial - la 17 categorii de produse, în prezent.

Mecanismul are în vedere limitarea adaosurilor comerciale pe lanțul comercial și are ca scop protejarea puterii de cumpărare a românilor cu venituri mici și medii, care au fost cei mai afectați de inflație.

CARE SUNT PRODUSELE DE BAZĂ LA CARE SE PLAFONEAZĂ ADAOSURILE

  • Pâine albă simplă, cu gramaj cuprins între 300 – 500 grame, fără specialități
  • Lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%
  • Brânză telemea din lapte de vacă vrac
  • Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
  • Făină albă de grâu ”000” 1 kg
  • Mălai 1 kg
  • Ouă de găină calibrul M 10 buc
  • Ulei de floarea-soarelui până la 2L
  • Carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri, pulpe, aripi – variantă standard)
  • Carne proaspătă porc (carne lucru, pulpă, spată)
  • Legume proaspete vrac (roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras și ardei kapia, usturoi)
  • Fructe proaspete vrac (mere, prune, pere, struguri de masă)
  • Cartofi albi proaspeți vrac
  • Zahăr alb tos 1 kg
  • Smântână - 12% grăsime
  • Unt
  • Magiun

Cum funcționează măsura limitării adaosului comercial?

La fermieri:

Nu există o limită privind stabilirea prețurilor.

Nu se intervine în niciun fel asupra prețurilor de vânzare ale fermierilor

(producătorii de materii prime).

La procesatori:

Cota maximă de adaos comercial de 20% peste costurile de producție

(inclusiv costul achiziției materiilor prime de la fermieri).

La distribuitori:

Cota maximă de adaos comercial CUMULATĂ de 5%.

Pe scurt, indiferent de numărul distribuitorilor care sunt pe lanțul comercial, adaosurile cumulate ale acestora nu pot depăși ÎN TOTAL 5% din prețul de vânzare al procesatorului. Pe lângă acest adaos, la preț se mai adaugă și costurile operaționale (transport, logistică) ale distribuitorilor.

La retaileri:

Cota maximă de adaos este de 20% față de prețul de achiziție de la distribuitori/procesatori sau fermieri. În acest adaos maxim se includ și așa-zisele taxe de raft (remize și risturne). Pe lângă acest adaos maxim, prețul la raft va cuprinde și cheltuielile comerciantului.

În plus, pentru o serie de produse vrac (ambalate în cantități mai mari de 5 kg sau 5 litri), care vin din import a fost stabilită o cotă maximă de adaos comercial de 5%. Este vorba de ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui, carne de vită. Se pune astfel capăt practicii unor comercianți care importau vrac astfel de produse, le ambalau și apoi le revindeau cu un adaos foarte mare.

Toate adaosurile de mai sus se raportează la prețurile fără TVA. 

CE SE VA ÎNTÂMPLA CU PREȚURILE

Evoluția prețurilor nu va fi lineară, deoarece diminuările de preț sunt influențate de sezonalitate și diferă de la un produs la altul și de la un magazin la alt magazin. Reducerile vor fi mai mari sau mai mici în funcție de cât de mari sunt adaosurile fiecărui operator economic înainte de adoptarea OUG, dacă produsele aveau sau nu discount-uri, dacă produsele erau achiziționate direct de la fermier (ex. legume/fructe) sau de la distribuitor.

DAR CEL MAI IMPORTANT ASPECT ESTE CĂ SE OPREȘTE CREȘTEREA PREȚURILOR LA ALIMENTELE DE BAZĂ.