O nouă viziune despre viitorul economiei naționale

Este evident pentru toată lumea că actualul Guvern a eșuat în gestionarea economiei naționale. Nu a fost capabil să sprijine mediului de afaceri în contextul pandemiei, oamenii și-au pierdut speranța în viitor și se tem că își pot pierde locul de muncă. Se intră într-un cerc vicios la neîncrederii. Nimeni nu mai consumă, firmele nu mai vând, producătorii nu mai produc și sunt nevoiți să-și trimită angajații în șomaj. România are nevoie de o nouă guvernare, de o nouă viziune economică și socială, care să vină cu soluții pentru a readuce încrederea cetățenilor în viitor.

Siguranța locurilor de muncă reprezintă cheia relansării economice

80% dintre măsurile din Programul PSD de guvernare 2020-2024 vizează siguranța locurilor de muncă. De aici trebuie să pornească viziunea economică a unui nou guvern. Un loc de muncă sigur înseamnă stabilitate și încredere în viitor, înseamnă repornirea consumului și a întregului circuit economic. Din impozitele și contribuțiile sociale plătite de cei care muncesc se pot asigura pensii decente, servicii de calitate în sănătate și o educație temeinică pentru noile generații. Totul se face prin muncă și de aceea viitorul guvern trebuie să protejeze munca, să încurajeze munca și să recompenseze munca.

Creșterea nivelului de trai prin investiții

Investițiile publice realizate de stat, reprezintă calea cea mai sigură de ieșire dintr-o criză economică, precum este cea în care a intrat deja România în contextul pandemiei și al guvernării așa-zisei „Drepte unite”. Este nevoie urgent de o schimbare, iar investițiile publice de stat reprezintă unul dintre motoarele principale ale relansării economice. 

Totodată, investițiile publice în sănătate, educație, apă-canalizare, drumuri, locuințe, energie, cultură, sport, culte sau salubrizare contribuie în mod direct la creșterea nivelului de trai în comunitățile locale. Prin aceste lucrări de construcții sunt angrenate nenumărate locuri de muncă ce vor ofer o perspectivă sigură de viitor pentru foarte mulți angajați.

„Fabricat în România” – dezvoltarea producției românești

Pandemia ne-a dezvăluit vulnerabilitățile economiei românești. Viitorul guvern trebuie să ia măsuri pentru a nu mai ajunge niciodată în această situație. Viziunea PSD este de a constitui un Fond Strategic de Investiții care să dezvolte capacitățile de producție din România, în special în sectoarele competitive. Avem nevoie de un program de relansare a producției și de stimulare a investițiilor mari care antrenează un număr mare furnizori locali. Trebuie completate „zalele lipsă” din lanțurile de producție internă, astfel încât să reducem dependența României de importuri și producem ce avem nevoie aici în țara noastră, cu antreprenori și salariați din România. Trebuie să sprijinim companiile din țara noastră să se retehnologizeze și să susținem industria auto și de electrocasnice care au o contribuție importantă la produsul intern brut.

Creșterea salariilor pentru a stopa plecarea din țară a muncitorilor români

Experiența din anii de tranziție ne-a arătat cât de păguboasă a fost politica salariilor mici, care a determinat milioane de români să plece la muncă în străinătate. Creșterea salariilor nu e o măsură populistă. Este o chestiune de siguranță națională. Dacă nu vom crește salariile riscăm să rămânem fără forță de muncă. PSD consideră că prin măsuri simple, cum ar fi diminuarea impozitului pe venit, salariații cu venituri sub 6.000 de lei pot rămâne cu mai mulți bani în buzunar, mergând până la impozit zero pentru cei plătiți la salariul minim.

Sprijinirea salariaților cu copii

În același timp este vital să luăm măsuri pentru creșterea natalității, prin susținerea salariaților care au copii. Aceștia trebuie să beneficieze de reduceri de impozit, de sprijin pentru creșterea copiilor și pentru achiziția unei locuințe su de creșterea stimulentului de reinserție în muncă a părinților. Toți cei care muncesc și au copii merită sprijiniți. Dublarea alocațiilor pentru copii – votată deja de PSD în Parlament, dar blocată de Guvernarea PNL – trebuie să intre în vigoare imediat. Sprijinul pentru elevi trebuie să ajungă la copiii conștiincioși care nu au absențe la școală. Iar părinții care vor să muncească trebuie ajutați cu vouchere pentru a-și putea lăsa copiii la creșă.

Pensii decente pentru salariații care muncesc sau au muncit în România

Celor care au critica PSD pentru creșterea constantă a pensiilor de fiecare dată când s-a aflat la guvernare le spunem un singur lucru: vor ajunge și ei la pensie și atunci vor spune că merită o pensie decentă pentru munca lor de o viață. Asta spunem și noi acum. Deci la un moment dat vom fi cu toții de acord că bunăstarea obținută printr-o bună guvernare trebuie să se regăsească și în buzunarul pensionarilor. Creșterea punctului de pensie cu 32% în următorii 4 ani este perfect sustenabilă dacă avem în vedere că în ultimii 3 ani de guvernare PSD pensiile au crescut în medie cu 45%, iar pensia minimă cu 76%.

De unde vor veni banii?

Niciodată banii unui guvern nu vor fi suficienți pentru acoperirea tuturor nevoilor. Important e ca resursele financiare de care dispui să fie folosite astfel încât să producă venituri suplimentare. Atragerea fondurilor europene, investițiile publice făcute de stat și chiar creșterea veniturilor populației pot genera, prin taxe și impozite, venituri mai mari la bugetul de stat din care pot fi acoperite nevoile sociale ale României. În același timp, trebuie reduse cheltuielile nejustificate ale statului, iar taxele și impozitele trebuie colectate de la toți cei care obțin venituri în România.

Ce putem realiza în 4 ani?

Toate țintele pe care și le propune PSD în noul său program de guvernare sunt comparabile cu rezultatele deja obținute în guvernarea precedentă. Am dovedit că putem majora salariile și pensiile, să sporim numărul locurilor de muncă și să creștem economia, deci există garanția că o putem face din nou! Putem realiza în următorii 4 ani o creștere medie anuală de 4,4%, putem crește salariul minim cu 37%. Putem aduce 1,6 milioane de români în clasa de mijloc, cu un salariu mai mare de 1.000 euro/lună. Putem genera 1 milion de noi contracte de muncă în economie și putem scoate din sărăcie 1,5 milioane de români.