Creșterea salariului minim brut la minim 3.000 de lei de la 1 ianuarie 2023, inclusiv prin scutirea de taxe și contribuții a 200 de lei, este un pas necesar pentru înscrierea României în calendarul implementării Directivei privind salariul minim european.

PSD a fost singurul partid din România care a susținut de la început instituirea unui salariu minim european, de 60% din salariul mediu.

Odată cu intrarea la guvernare, PSD a susținut constant creșterea salariului minim în acord cu prevederile proiectului de Directivă inițiat și susținut la nivel european.

Astfel, prin pachetul de măsuri ”Sprijin pentru România” inițiat de PSD, am implementat cadrul legal în baza căruia angajatorii au putut majora voluntar nivelul salariului de bază lunar brut cu suma de 200 lei, respectiv de la 2.550 lei la 2.750 lei. După adoptarea Directivei privind salariile minime în UE de către Parlamentul European, PSD a solicitat Coaliției ca mecanismul salariului minim european să fie aplicat în România de la 1 ianuarie 2023, respectiv majorarea salariului minim la minim 3000 de lei brut.

Raportarea la modelul european ar trebui să fie însușită, ca proiect de țară, de întreaga clasa politică din România

Alinierea României la modelul european privind salariul minim este cea mai bună cale pentru a determina tinerii să nu mai plece la lucru în străinătate și pentru a asigura forța de muncă necesară companiilor din România. Totodată, introducerea acestui mecanism european ar oferi stabilitate, coerență și predictibilitate mediului economic, ceea ce ar încuraja investițiile mediului privat în România.

Prin majorarea de la 1 ianuarie 2023, ponderea salariului minim ajunge la 46,5% din salariul mediu brut, raportat de INS pentru luna septembrie 2022, și va permite ca la 1 ianuarie 2024 să se atingă nivelul de 50% recomandat de Directiva europeană adoptată de Consiliul European la data de 4 octombrie 2022. În prezent, salariul minim din România reprezintă 39,5% din salariul mediu brut.

14 septembrie 2022 - Parlamentul European adoptă noi norme privind salariile minime adecvate pentru toți lucrătorii din UE

15 septembrie 2022 - PSD solicită Coaliției ca mecanismul salariului minim european să fie aplicat în România de la 1 ianuarie 2023, respectiv majorarea salariului minim la minim 3000 de lei brut.

4 octombrie 2022 - Consiliul European adoptă Directiva privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană care obligă statele membre care au salariu minim pe economie, inclusiv România, să „garanteze că salariile minime pe care le stabilesc le permit lucrătorilor un trai decent”, propunând și o formulă de calcul - 50% din salariul mediu brut

24 Noiembrie 2022 - Majorarea salariului minim din ianuarie 2023 este necesară pentru înscrierea României în calendarul adoptării salariului minim european

Fii la curent cu noutățile și măsurile pe care le implementăm