Programul denumit generic “Casa verde fotovoltaic” a demarat în anul 2018 cu o finanțare atrasă de către Administrația Fondului pentru Mediu din Programul Operațional Regional – POR, iar depunerea dosarelor de finanțare s-a realizat în anul 2019.

Dar, aşa cum se întâmplă în general cu toate programele de finanţare, şi acest program a fost viciat de meritocrația angajaţilor, care au evaluat în mod greşit toate cererile de finanţare depuse şi au respins jumătate din ele (cca. 11.000 solicitări), iar pentru restul abia într-un an au reuşit să semneze contractele de finanţare şi nu au făcut nicio plată, chiar dacă unele instalaţii au fost montate. Dar, poate că a trebuit să plece Ministrul Costel Alexe, care oricum era ocupat cu alte probleme, ca lucrurile să se poată îndrepta odată cu noile modificări aduse ghidului de finanţare şi astfel să se deblocheze plăţile în cadrul acestui program.

Cu o nonșalanță lipsită de regret faţă de persoanele fizice umilite prin  interpretarea în mod eronat a prevederilor din Ghidul de finanţare referitor la valabilitatea documentelor depuse, în toate comunicările transmise de către Ministerul Mediului şi de către AFM s-a precizat faptul că  soluţia poate fi redeschiderea unei noi sesiuni de depunere, care s-a dovedit a fi doar o farsă, deoarece nici până astăzi acest lucru nu s-a întâmplat. Mai mult de atât, persoanele fizice abuzate au urmat calea instanţelor judecătoreşti şi au început să câştige.

Aceste lucruri trebuie să fie cunoscute de Ministrul  Barna TÁNCZOS, care are obligaţia de a evalua şi sancţiona pe toţi care au implementat defectuos până la acest moment Programul Casa Verde şi să urmărească ca aceste blocaje să fie eliminate.

Departament Mediu – Simion Lucian Eduard

Biroul de presă al PSD