Citește și semnează petiția pentru susținerea proiectului de lege propus de PSD privind plafonarea prețurilor la electricitate și gaze.

PSD este singura formațiune parlamentară care a depus în Parlament un proiect de lege care prevede plafonarea prețurilor la electricitate și gaze la nivelul mediei ultimelor 6 luni și subvenționarea a 50% din scumpirea rezultată în facturile populației.

Plafonul este stabilit la media prețurilor din perioada martie-septembrie 2021.
Acest lucru implică o scădere a prețurilor la o valoare care se menține pe întreaga durată a celor 6 luni de plafonare.
După intrarea în vigoare a legii, toate contractele se restructurează astfel încât să nu fie depășit prețul maximal, cel plafonat.

Ce altceva mai prevede proiectul de lege?

PSD propune și despăgubirea consumatorilor cu o parte din scumpirea suportată deja.

Legea oferă și o compensație a scumpirilor plătite deja de consumator până la momentul intrării în vigoare a legii.
Compensația se acordă consumatorilor cărora le-a crescut prețul la gaze și energie electrică în ultimele 6 luni dinainte de intrarea în vigoare a legii.
Compensația este egală cu jumătate din scumpirea care a avut loc în aceste 6 luni, adică jumătatea diferenței dintre prețul plătit în ultima lună și cel plătit în prima lună.

Prin legea propusă de PSD, nivelul de trai al românilor este protejat în următoarele 6 luni.

Prin proiectul PSD, prețurile din facturile de energie electrică vor fi reduse imediat cu un procent de până 43%, în funcție de contractul pe care îl are fiecare consumator.
La gaz, reducerea ajunge până la 23%, în funcție de contractele pe care le are fiecare consumator.
Proiectul PSD protejează majoritatea consumatorilor casnici de situația iminentă a dublării facturilor cu utilitățile – electricitate și gaz.
Noile facturi dublate ar însemna un cost suplimentar de 5676 de lei pe an, aproximativ 1200 de euro, pentru fiecare gospodărie de salariați din România.

Citește și semnează petiția

Guvernul PNL s-a grăbit să liberalizeze de la începutul acestui an tarifele pieței de energie, deși nu exista concurență reală pe piață, nu existau suficiente capacități de producție interne și nu existau prevederi pentru consumatorii vulnerabili. Efectul acestei decizii pripite este creșterea galopantă a prețurilor la energie și gaze până la valori care nu pot fi suportate de majoritatea consumatorilor casnici.

De aceea, PSD inițiază o petiție pentru susținerea proiectului de lege depus în Parlament, care prevede plafonarea prețurilor la electricitate și gaze naturale la nivelul mediei ultimelor 6 luni și subvenționarea a 50% din scumpirea rezultată în facturile populației. Plafonul este stabilit la media prețurilor din perioada martie-septembrie 2021. Compensația este egală cu jumătate din scumpirea care a avut loc în acest 6 luni, respectiv jumătatea diferenței dintre prețul plătit în ultima lună și cel plătit în prima lună.

Proiectul de lege protejează, astfel, milioane de familii care primesc în această perioadă notificări de la furnizorii de energie electrică și gaze privind noi oferte de contracte la prețuri exorbitante, de la 60% la 200%! Aceasta este soluția optimă și justă pentru ca facturile românilor să scadă pentru cel puțin șase luni.

Astfel, în cazul energiei electrice, în acest moment ofertele de preț pentru energie electrică variază între 406 lei/MWh și 670 lei/MWh (față de 341 lei, în decembrie 2020). Legea PSD introduce un preț maxim de 380 lei/MWh, respectiv media prețurilor din perioada martie-septembrie 2021. Deci prețurile din facturi vor fi reduse imediat cu un procent de până 43%, în funcție de contractul pe care îl are fiecare consumator.

În cazul gazelor naturale, în acest moment, ofertele de preț variază între 211 lei/MWh și 250 lei/MWh (față de 135 lei în urmă cu un an) Prețul maxim impus prin Legea PSD va fi de 192 lei/MWh. Deci facturile vor fi reduse imediat la acest preț maximal de 192 lei, care va fi menținut pe următoarele 6 luni. Reducerea până la 23,2% în funcție de contractele pe care le are fiecare consumator.

Prin această petiție, vrem să cerem parlamentarilor responsabili de la celelalte partide să susțină soluțiile PSD care vor evita producerea unei adevărate explozii sociale în această iarnă, menținând facturile populației la un nivel suportabil.