PSD îi solicită premierului Florin Cîțu să înceteze imediat cu dezinformarea grosolană privind așa-zisa creștere a puterii de cumpărare, bazată pe raportările profund viciate ale Institutului Național de Statistică. Românii nu o duc mai bine și nici nu au cum să o ducă mai bine având în vedere înghețările de venituri și creșterea explozivă a prețurilor la alimente, carburanți și energie.

Este absolut neverosimilă raportarea INS, invocată de premierul Cîțu, privind așa-zise creșteri spectaculoase de salarii de 35-45% în domenii afectate foarte puternic de pandemie, cum ar fi industria HORECA, industria auto, industria mobile etc.

Această imagine complet deformată rezultă din faptul că INS a comparat „mere cu pere”, respectiv salariile plătite în aprilie 2021 au fost raportate indemnizațiile de șomaj tehnic acordate în perioada de carantină de anul trecut, deși acestea reprezentau doar 75% din salariul de bază, fără sporuri și bonusuri.

De altfel, chiar în comunicatul INS se precizează că datele raportate au un grad scăzut de „acuratețe, fiabilitate, completitudine și comparabilitate”. Faptul că premierul folosește aceste date viciate de contextul pandemiei, pentru a se împăna public cu un fals succes al guvernării reprezintă o tentativă ticăloasă de manipulare a opiniei publice.

PSD solicită INS să-și revizuiască metodologia de calcul, astfel încă să țină cont de contextul cu totul special din perioada de carantină și să reflecte cu o înaltă „acuratețe, fiabilitate, completitudine și comparabilitate” evoluția câștigului salarial și a puterii de cumpărare din România.

 Biroul de presă al PSD