Secretarul general interimar al PSD Paul Stănescu, senatorii PSD Robert Cazanciuc și Titus Corlățean și președintele PSD Iași Maricel Popa au participat vineri, 24 ianuarie 2020, la Manifestările dedicate sărbătoririi a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române din 1859 de la Iași.

Robert Cazanciuc, vicepreşedinte al Senatului, a declarat vineri, în discursul său, că momentul istoric de acum 161 de ani ne învaţă lecţia că referendumurile, consultările, alegerile sunt ale cetăţenilor, nu ale politicienilor.

„În martie 1856 se încheie o Pace de la Paris, care consfinţeşte dreptul Principatelor Române de a cunoaşte dorinţele poporului prin organizarea unui parlament, a unui divan, a unui parlament ad-hoc în care să fie reprezentate toate clasele sociale. Din păcate, primele alegeri organizate în Moldova sunt viciate de interesele unor boieri închinate Înaltei Porţi. Câţiva patrioţi români au reuşit să pună capăt acestui proiect de dezbinare a poporului român şi, cu ajutorul Franţei şi Marii Britanii, a reuşit să anuleze aceste alegeri. Dacă România este astăzi aşa cum este, cred că trebuie să nu uităm contribuţia decisivă pe care a avut-o împăratul Franţei, Napoleon al III-lea, şi Regina Victoria a Marii Britanii. Unirea Principatelor ne învaţă multe lecţii despre curaj, unitate, spirit democratic, viziune ale înaintaşilor noştri, dar anul acesta cred că trebuie să ne aplecăm mai mult asupra lecţiei pe care ne-o oferă această scurtă istorie. Referendumurile, consultările, alegerile sunt ale cetăţenilor, nu ale politicienilor. Anul acesta ne rămâne să organizăm alegeri care să servească interesul cetăţenilor, şi nu al politicienilor, care vor să obţină cât mai multe lucruri în divanul românesc”, a afirmat Robert Cazanciuc.

Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi şi al filialei PSD, a afirmat că trebuie reconstruită şi perpetuată povestea statalităţii româneşti.

„După ani în care drumul spre îndeplinirea acestei dorinţe a fost întrerupt de atitudinea marilor puteri de atunci ale Europei, venise vremea ca cei de o parte şi de alta a Milcovului să trăiască într-un singur stat, să fie o singură naţiune, condusă de un singur domn. La 24 ianuarie 1859, pentru prima oară, poporul a fost chemat să aleagă, cei care aveau puterea deciziei au ascultat vocea ţării. Dorinţa unui ideal de veacuri scria o nouă pagină a istoriei naţionale: ţărani, oameni simpli sau politicieni ai vremii alegeau cu unanimitate de voturi un singur domn: Alexandru Ioan Cuza. Gestul lor a fost socotit ca fiind „o sublimă prestaţie în contra hotărârii acelora care au vrut să fie despărţite Moldova şi Ţara Românească. Suntem datori ca, prin ceea ce vom face, să reconstruim şi să perpetuăm povestea statalităţii româneşti, pentru a putea privi cu demnitate în urmă, pentru a ne putea ridica la înălţimea idealului înaintaşilor noştri”, a declarat Maricel Popa.

Iasi (1)
Iasi (2)
Iasi (3)
Iasi (4)

Previous
Next