Partidul Socialiștilor Europeni (PES) reprezintă familia social democrată europeană din care face parte Partidul Social Democrat (PSD).

PES reunește partidele socialiste, social-democrate, laburiste si democrate din Uniunea Europeană, Marea Britanie și Norvegia. Împreună, 33 de partide, 12 partide asociate și 12 partide cu statut de  observator, luptă pentru o Europă mai bună și mai progresistă.

Misiunea PES este de a contura politici europene progresiste și de a face Europa să funcționeze pentru cetățenii săi. Ca o forță politică majoră în Europa, PES definește și adoptă politici comune pentru promovarea justiției economice și sociale, a drepturilor fundamentale și pentru o viață mai bună pentru toți cetățenii europeni.

Familia social-democrată europeană reunește milioane de activiști care lucrează pentru o Europă progresistă. Împreună susține alegerea social-democraților din toată Europa în instituțiile naționale și cele ale Uniunii Europene. În activitatea noastră de zi cu zi, socialiștii europeni își doresc să consolideze mișcarea de stânga în Uniunea Europeană și statele membre; contribuind la formarea unei conștiințe comune europene și la exprimarea voinței politice a cetățenilor, definind politicile comune pentru Uniunea Europeană, influențând deciziile instituțiilor europene și realizând campanii electorale cu valori europene. 

Din 1992 și până în prezent, luptele purtate au dus la agregarea unei mișcări puternice progresive care promovează egalitatea de gen, crearea de locuri de muncă, solidaritate internațională, creștere economică, drepturile lucrătorilor, protecție socială, politici de migrație progresiste și societăți care respectă mediul înconjurător. Mișcarea continuă să devină mai puternică și să construiască un viitor mai bun pentru Europa.

De la înființarea PES, valorile fundamentale au fost democrația, libertatea, egalitatea, pacea și justiția. Toate aceste valorile formează o busolă morală pentru a construi o societate progresistă. PES s-a angajat să lupte pentru justiție socială, creștere economică și locuri de muncă, drepturile consumatorilor, reguli clare pentru sectorul financiar, pentru drepturile omului și dezvoltarea durabilă în întreaga lume. Lucrează pentru a contura politici europene progresive și pentru a face Europa să funcționeze pentru oamenii săi. Veniți alături de PES să lucrăm pentru democrație, libertate, egalitate, pace și dreptate. Veniți să lucrăm pentru o Europă mai bună, împreună!

www.pes.ro