PSD consideră că declarația prim-ministrului Florin Vasile Cîțu prin care neagă asumarea anterioară a unor ținte de vaccinare reprezintă o minciună sfruntată și o fugă penibilă de răspundere în fața eșecului înregistrat de Guvern în privința modului în care a gestionat această campanie.

În mod cert, campania de vaccinare nu ar fi eșuat, dacă premierul Cîțu ar fi ținut cont de apelul la un „Pact național pe sănătate”, făcut de președintele Marcel Ciolacu în luna noiembrie 2020 sau dacă măcar ar fi dat curs soluțiilor propuse de PSD în urmă cu o lună pentru accelerarea vaccinării, inclusiv în mediul rural, ignorat până atunci de guvernanți.

PSD îi reamintește premierului declarațiile sale din luna aprilie prin care șantaja populația că dacă nu se va vaccina în numărul vizat de guvernanți nu se va bucura de relaxarea restricțiilor din pandemie. Astfel, în data de 5 aprilie, premierul Cîțu spunea că „până la finalul lunii mai, în cel mai pesimist scenariu să avem aproape 5 milioane de persoane și într-un scenariu optimist 6,3 milioane de persoane vaccinate”. De asemenea, șeful politic al premierului, președintele Klaus Iohannis spunea cât se poate de clar, în data de 13 mai, care sunt țintele de vaccinare: „Ne propunem ca de la 1 iunie să avem 5 milioane de persoane vaccinate, la 1 iulie – 6 milioane, la 1 august – 7 milioane de persoane vaccinate”.

Este incalificabil ca prim-ministrul României să mintă în față o națiune întreagă susținând acum că nu și-ar fi propus nicio țintă cantitativă privind vaccinarea. Acesta este încă un motiv serios pentru depunerea și votarea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Cîțu.

Toate aceste mistificări, alături de care trebuie menționat și plagiatul pe care e construită noua campanie de informare lansată ieri de premier, nu fac decât să erodeze și mai mult încrederea populației în acțiunile și mesajele Guvernului privind vaccinarea.

Biroul de presă al PSD