Atacul asupra Ucrainei din această dimineață reprezintă un gest incalificabil, o gravă încălcare a dreptului internațional și a independenței și suveranității Ucrainei.

Condamn în termenii cei mai fermi această agresiune, iar România, împreună cu comunitatea internațională, trebuie să adopte o reacție rapidă, unită, solidară, dură ca poziționare politică și cu un regim de sancțiuni care să izoleze Rusia.

În calitate de președinte al Comisiei parlamentare de control a activității SIE, am urmărit și urmăresc cu atenție evoluțiile actuale de securitate de la granița cu Ucraina și implicațiile pe care le-ar putea avea asupra aspectelor de interes pentru România. 

România este pregătită să ofere asistență umanitară și să gestioneze această criză împreună cu aliații săi din NATO și Uniunea Europeană. 

Calitatea de membru cu drepturi depline ai celei mai puternice alianțe militare – NATO, calitatea de membru al UE, creează României o garanție de securitate pe care nu a mai avut-o niciodată în situații similare. 

Vreau să-i asigur pe români că nu au motive de îngrijorare și că niciun cetățean al României nu are motive să se teamă, deoarece instituțiile cu atribuții în domeniu vor aplica, la nivel interinstituțional, toate măsurile necesare pentru a gestiona în mod adecvat efectele acestei situații.

Președinte Comisia parlamentară de control a activității SIE,

Deputat Mihai Weber