Președintele PSD Marcel Ciolacu și europarlamentarul Dan Nica, liderul Delegaţiei PSD din Parlamentul European, au avut miercuri, 24 februarie 2021, o întrevedere cu David Sassoli, președintele Parlamentului European. Întrevederea, extrem de fructuoasă, s-a concretizat în mai multe linii de acțiune.

David Sassoli a ținut să sublinieze faptul că solicitarea social-democraților români de a implica pe deplin autoritățile locale, precum și principalii actori sociali, în elaborarea Planurilor Naționale de Redresare și Reziliență este esențială. Parlamentul European în procesul de evaluare viitoare a planurilor naționale va trebui să țină cont de asemenea criterii relevante. Cu această ocazie, președintele PE a dat asigurări că va apăra aceste solicitări în cadrul familei social-democrate europene cu ocazia reuniunii liderilor PES care va preceda reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

Totodată, președintele PE a susținut demersul social-democraților români de a pune în centrul atenției, în ceea ce privește PNRR, dimensiunea socială, astfel încât transformările și provocările ulterioare din plan ecologic și digital să nu afecteze categoriile sociale vulnerabile sau să lase pe cineva în urmă.

În final, Marcel Ciolacu și-a afirmat cu tărie sprijinul în favoarea inițiativei social-democraților europeni de a accelera campania de vaccinare din UE și combaterea sustenabilă a actualei crize sanitare prin facilitarea producției vaccinurilor la nivelul fiecarui stat membru, astfel încât gradul de ocupare a forței de muncă, precum și producția totală de vaccinuri să cunoască o sporire semnificativă.