Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, și Alfred Simonis, liderul grupului PSD din Camera Deputaților, au susținut luni, 16 decembrie 2019, alocuțiuni în cadrul ședinţei solemne comune a Camerei Deputaţilor și Senatului.

Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a afirmat că România de astăzi nu ar fi fost posibilă fără sacrificiile şi jertfa de la Revoluţia din Decembrie 1989.

„Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la Revoluţia din 1989. Pentru mulţi dintre noi poate părea o perioadă foarte lungă, multe s-au schimbat de atunci şi puţini îşi amintesc de sentimentul acela de libertate care definea acele zile, de solidaritatea incredibilă a celor care au ieşit atunci în stradă sau de visele lor. Viaţa şi-a urmat, în mod inevitabil, cursul, iar, odată cu schimbul de generaţii, amintirea acelor zile s-a estompat treptat şi a ajuns un eveniment din cartea de istorie. Apărarea idealurilor Revoluţiei a devenit un concept extrem de abstract pentru mulţi dintre cei care nu au absolut nici o amintire din comunism sau din Decembrie 89, ca şi fiul meu. Sunt oameni care s-au născut în democraţie şi care nu îşi pot imagina societatea în alt mod decât aşa. Tocmai de aceea, avem datoria să le spunem că libertatea de a alege cum vrem să trăim şi cum să ne construim fiecare destinul îşi are originea în acele zile tulburi din 89”, a spus Marcel Ciolacu.

Deputatul PSD Alfred Simonis consideră că trebuie transmise mulţumiri Timişoarei, unde s-a aprins scânteia Revoluţiei din 1989, şi tuturor eroilor care au ieşit în stradă.

„Trebuie să mulţumim Timişoarei şi tuturor eroilor care au avut curajul să iasă în stradă să spună: ‘Jos comunismul! Vrem libertate! Deşteaptă-te române!’. Fix acum 30 de ani, Timişoara a aprins scânteia Revoluţiei anticomuniste din 1989, fix acum 30 de ani Timişoara a ales să moară pentru libertate fără să se predea, fix acum 30 de ani Timişoara a făcut pasul prin care urma să devină primul oraş liber al României, fix acum 30 de ani Timişoara deschidea o nouă pagină a istoriei României. Costul a fost suprem, cu sânge şi cu moarte”, a declarat Alfred Simonis.

Alfred-Simonis
Marcel-Ciolacu

Previous
Next