Președintele interimar al PSD Marcel Ciolacu a anunţat luni, 16 martie 2020, pe pagina sa de Facebook, că PSD propune un set de priorităţi care ar trebui implementate urgent de către Guvern, în contextul crizei generate de pandemia de coronavirus.

„Partidul Social Democrat propune următoarele măsuri pentru populaţie: opţiunea suspendării pentru trei până la şase luni a plăţii ratelor bancare, îngheţarea preţurilor la utilităţi, gaze, energie, telefon, televiziune şi internet, pe o perioadă de trei până la şase luni. Cerem aşadar Partidului Naţional Liberal să renunţe la măsura privind liberalizarea preţurilor la utilităţi de la 1 iulie, liberalizare care ar conduce la o explozie a preţurilor”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Acesta a mai spus că pentru firme social-democraţii propun ca şomajul tehnic achitat de stat în proporţie de 75% pe o perioadă determinată, rambursarea TVA şi a concediilor medicale restante, amânarea plăţii CAS şi CASS pentru firmele din domeniile de activitate afectate şi stabilirea prin criterii clare a acestor domenii pentru asigurarea fluxului financiar a cash-flow-ului.

„Este necesară implementarea de către Banca Naţională a României a unei scheme de credite cu dobândă fixă şi subvenţionată de un miliard de euro. Astfel, Banca Naţională a României va acorda credite băncilor comerciale cu 0% dobândă, din aceste sume băncile comerciale vor fi obligate să acorde IMM-urilor credite cu o dobândă de maximum 3% pe an în lei pe o perioadă între trei şi zece ani pentru noi investiţii şi capital de lucru. Demararea de urgenţă a demersurilor pentru atragerea fondurilor europene disponibile pentru combaterea efectelor economice cauzate de pandemie. Comisia Europeană a anunţat deja că va pune la dispoziţie 37 miliarde de euro. Sunt doar câteva dintre măsurile pe care Guvernul trebuie să le ia astăzi, nu mai târziu”, a mai transmis Marcel Ciolacu.