Senatul României a votat astăzi cu 103 voturi Pentru, 0 voturi împotrivă și 26 de abțineri propunerea legislativă inițiată de deputatul PSD Roxana Mînzatu prin care se introduce obligativitatea dotării elevilor vulnerabili și a profesorilor cu dispozitive electronice conectate la internet în vederea accesării platformelor de educație online. Prin votul dat astăzi se completează Legea Educației Naționale în sensul asigurării resurselor educaționale digitale necesare elevilor care solicită acest ajutor, dar și a tuturor profesorilor, în sensul dotării lor cu tablete sau laptop-uri conectate la internet, la cererea acestora.

“Votul dat astăzi de colegii senatori este istoric, pentru că marchează un pas uriaș pe care statul român îl face în direcția asigurării soluțiilor digitale pentru fiecare copil care primește bursă socială și pentru fiecare dascăl din România. Criza generată de pandemia de coronavirus a adus modificări uriașe procesului de predare-învățare, modificări pe care nu le putem ignora ca decidenți și datoria noastră, ca legiuitor, este să nu lăsăm niciun copil în afara procesului educațional. Prin această lege introducem în Legea Educației Naționale obligația explicită a statului de a dota fiecare elev vulnerabil și fiecare dascăl, din generațiile de azi și pentru toate generațiile viitoare, cu un dispozitiv conectat la Internet care să le permită să facă școala online de acasă sau să acceseze platformele educaționale online care vor completa activitatea la clasă. Așa cum prevăd amendamentele adoptate în comisia pentru învățământ din Senat, la cerere, fiecare elev care are nevoie va putea obține o tabletă sau un laptop conectat la internet. Îi felicit pe colegii mei social-democrați pentru că au luptat în Senat pentru această lege cu un puternic impact social, asigurând astfel accesul la componenta de educație digitală inclusiv pentru cei mai vulnerabili elevi din țara noastră. Totodată, le mulțumesc și celorlalți colegi senatori, de la alte partide, care au înțeles nevoia urgentă ca statul să intervină în susținerea actului de învățământ. Aștept promulgarea urgentă a legii de către președintele țării și voi urmări aplicarea ei, atât acum, în acest an de criză, dar și în anii care vor urma. Este clar că pregătirea directă, la clasă, va fi tot mai mult completată de componenta educațională digitală”, declară Roxana Mînzatu, inițiatoarea legii.

Deputatul PSD Brașov, Roxana Mînzatu, care a ocupat și funcția de ministru al Fondurilor Europene în guvernarea PSD, taxează modul în care parlamentarii PNL s-au poziționat și au votat în privința acestei legi, atât la Camera Deputaților cât și la Senat.

“În Camera Deputaților, PNL a votat cu abținere acest proiect, fugind de responsabilitate și evitând să dea ochii cu realitatea pe care o trăiesc sute de mii de copii din România, care nu au resursele necesare pentru achiziția unei tablete sau a unui laptop în vederea pregătirii școlare. În Senat, PNL a votat tot cu abținere. Este rușinos pentru orice ales al cetățenilor să se abțină de la o astfel de lege, este un semn că nu le pasă de copiii din România reală, cei care au fost excluși total din actul de educație pe parcursul lunilor din urmă, doar pentru că nu au avut dispozitive sau conexiune la Internet. Acesta este PNL-ul, aceasta este gândirea lor și grija pe care o arată față de copiii vulnerabili ai României. Votul dat astăzi marchează deschiderea unei noi etape în învățământul de stat, mai ales că de aici încolo, toate guvernele vor fi obligate prin lege să vină în sprijinul copiilor cu posibilități materiale reduse și să bugeteze, an de an, dotări digitale pentru aceștia dar și pentru toți dascălii”, a mai punctat inițiatoarea acestei legi, Roxana Mînzatu.

Legea adoptată azi a fost elaborată împreună cu implicarea activă a Consiliului Național al Elevilor.