Parlamentul European celebrează în perioada 23 – 27 Octombrie ”Săptămâna egalității de șanse”. Cu acest prilej, europarlamentara S&D, Rovana Plumb, a organizat conferința ”Egalitatea de șanse între femei și bărbați,  bază a democrației”

Scopul conferinței a fost acela de a face schimb de opinii cu privire la beneficiile și provocările procesului de implementare a egalității de șanse între femei și bărbați în toate politicile Uniunii Europene.

Cele care au luat cuvântul în cadrul evenimentului au fost: Helena Dalli, Comisarul UE pentru Egalitate, Iratxe Garcia Perez, Președintele Grupului Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Zita Gurmai, Președinte PES Women, Andreea Păstârnac, Ambasadorul României în Regatul Belgiei, Evelyn Regner, Vice-Președinte al Parlamentului European, Pina Picierno, Vice-Presedintele Parlamentului European și deputat al Grupului Socialiștilor și Democraților, Gaby Bischoff, Vice-Presedinte al Grupului Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Rovana Plumb, Vice-Președinte al Grupului Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Ioana Circiu, Șef secție Muncă, Politică Socială, de Sănătate și Protecția Consumatorilor, Reprezentanța Permanentă a României pe lângă UE și Roxana Rizea, advisor politic și coordonator de plenară al Grupului Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European.

”Cotele de gen reprezintă singura șansă pentru a crește implicarea femeilor în politică. Doresc, pe aceasta cale, să multumesc premierului Marcel Ciolacu pentru promisiunea că  va atribui 30% din locurile eligibile femeilor.

Un alt punct important este legat de atragerea tinerelor în politică prin intermediul programelor de mentorat.

Acest tip de programe pot avea dublu scop, în primul rând asigurarea unor punți generaționale pentru continuitatea bazelor oricărui partid politic dar și facilitarea accesului și a implicării în activități politice a tinerelor aspirante.

 Ca sociali-democrați în Parlamentul European, viziunea noastră este una feministă, vedem egalitatea de gen ca bază a democrației. Rolul femeilor este esențial pentru că ele sunt actori puternici ai schimbării. Abilitățile, cunoștințele și perspectiva lor unică fiind o parte importantă a tranziției juste care funcționează pentru toată lumea.

România se află pe ultimul loc la capitolul dezvoltării competențelor digitale în rândul femeilor. Este timpul să schimbăm acest lucru. Cadrul Financiar Multianual (în general), precum și instrumentele financiare înscrise sub Politica de Coeziune (în particular) reprezintă pârghiile necesare pentru a spori gradul de educație și competențe în domeniul digital pentru femei.

Nu în ultimul rând, luptăm pentru combaterea violenței domestice.

Ca urmare a creșterii cazurilor de violență domestică, pe 8 martie 2022, Comisia Europeana a adoptat o propunere de directivă privind combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.

Este un pas istoric pentru Europa, iar guvernele naționale trebuie să grăbească procesul de negociere legislativă în vederea implementării sale cât mai rapide.” – Rovana Plumb

Rovana Plumb,

Europarlamentar și Vicepreședintă a Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților