După ce cadrele didactice au aflat zilele trecute de la ministrul habarnist al Educaţiei că vor începe cursurile de formare pentru predarea online abia după încheierea anului şcolar, ministerul Transporturilor, prin CFR Călători, îi lasă acum pe elevi și studenți fără legitimaţiile gratuite de transport.

Astfel, după trecerea la starea de alertă, efectele actului normativ ce reglementa transportul gratuit pentru elevi şi studenţi au fost aproape paralizate de o notă internă a CFR Călători care, efectiv, anulează un drept câştigat. Asta în condițiile în care CFR Călători îi îndeamnă pe tineri să-și achiziționeze online legitimaţiile de călătorie, tocmai pentru a evita mai mult condiţiile de contaminare!

Deşi Consiliul Naţional al Elevilor şi principalele asociaţii studenţeşti au atras atenţia asupra faptului că acest drept câştigat, călătoria gratuită cu trenul, nu se mai poate exercita decât prin achizitionarea legitimaţiilor de transport în condiţii de pericol de contaminare, ministerul de resort se face că nu vede.

Atragem atenția că gratuitatea pe transportul feroviar este un drept câștigat al elevilor și studenților, ce nu poate fi anulat prin dispozițiile interne ale CFR Călători.

Nota internă emisă de CFR Călători, prin care se restricţionează pentru elevi şi studenţi dreptul la achiziţionarea online a legitimaţiilor gratuite de călătorie este discriminatorie și, pe cale de consecință, ilegală.

Pe această cale, solicităm CFR Călători să retragă această notă internă, în caz contrar, ne rezervăm dreptul de a sesiza instituţiile competente în combaterea discriminării.

Bogdan Cojocaru

Președinte interimar TSD