Partidul Social Democrat a organizat sâmbătă, 06 iulie 2024, reuniunea Internaţionalei Socialiste – secţiunea Europa, la Palatul Parlamentului, reuniune la care a participat și preşedintele Consiliului de Miniştri din Spania, Pedro Sanchez, preşedintele IS. Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD a declarat că provocările următoarei Comisii sunt mult mai mari și poate nu trebuie să așteptăm cinci ani de zile ca să schimbăm anumite direcții stabilite de către Comisie la începutul mandatului.

„Cred că provocările următoarei Comisii sunt mult mai mari și poate nu trebuie să așteptăm cinci ani de zile ca să schimbăm anumite direcții stabilite de către Comisie la începutul mandatului. Mai ales când am avut crize pandemice, crize energetice, crize de securitate. Și, nu în ultimul rând, vreau să-l felicit pe Pedro, pe Olaf pentru toate negocierile pe care le-au avut în cadrul Uniunii Europene și cred că Antonio este cea mai potrivită persoană, de departe, de a fi viitorul președinte al Consiliului European”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Pedro Sanchez a spus că doar socialiștii sunt capabili să oprească extrema dreaptă, în contextul în care extrema dreaptă şi extremismul populist înregistrează progrese solide în întreaga Europă

„Astăzi ne confruntăm, cum au spus Chantal și Marcel, cu ascensiunea extremei drepte și extremismului populist, care înregistrează progrese solide pe întregul continent. Nu putem nega acest lucru. Nu doar la urnele de vot, își impun cu succes modelele asupra partidelor convenționale de dreapta, care sunt incapabile să se împotrivească presiunii lor. Acestea sunt din ce în ce mai înclinate să preia discursul extremei drepte în privința imigrației, egalității de gen sau luptei împotriva schimbărilor climatice”, a mai spus președintele IS.