Partidul Social Democrat a organizat miercuri, 22 septembrie 2021, la sediul PSD, o dezbatare pe inițiativa legislativă privitoare la susținerea IMM-urilor ca urmare a scumpirilor la energie, gaz, combustibil. La dezbatere au participat președintele PSD Marcel Ciolacu, prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, senatorul Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD, secretarul executiv pentru relații internaționale, Angel Tîlvăr, și reprezentanții mediului de afaceri: Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin, Uniunea Patronatelor Business România, Romanian Business Leader sau Asociația Companiilor de Distribuție de Bunuri din România, Asociația Națională a Industriilor de Morărit și Panificație și Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România.

După dezbatere, președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat, într-o conferință de presă, că „președintele Iohannis și Guvernul său au pierdut toată vara ori la golf, ori în lupte interne de partid, acum se gândesc să reintroducă restricții brutale și să închidă țara pentru că noul val 4 i-a găsit nepregătiți”, și că PSD a găsit „timpul adecvat pentru a avea o întâlnire cu reprezentanții mediului de afaceri și este în discuție un proiect de lege care să vină cu măsuri concrete de sprijin pentru IMM-uri.

„După ce președintele Iohannis și Guvernul său au pierdut toată vara ori la golf, ori în lupte interne de partid, acum se gândesc să reintroducă restricții brutale și să închidă țara pentru că noul val 4 i-a găsit nepregătiți. Asistăm la o Românie paralizată total de o luptă politică de împărțit bani între două partide, Partidul Național Liberal și USR-Plus, două partide care au pierdut alegerile. Pentru ei, mai ales pentru Partidul Național Liberal, care au sâmbătă congresul, nu mai există restricții. Fac un congres cu 5000 de oameni, cu alte cuvinte carnetul de partid este mai important decât vaccinarea. Ne aflăm pe penultimul loc la vaccinare din Europa, aproape 23%. Din punctul nostru de vedere și al Comisiei Europene, e un loc dezastruos și, astfel, întreaga populație a României este expusă total în acest al 4-lea val al pandemiei. Este o sfidare totală. (…)  În Partidul Social Democrat am găsit, cum era și normal, timpul adecvat pentru a avea o întâlnire cu reprezentanții mediului de afaceri. Mai mult, am avut în discuție un proiect de lege care să vină cu măsuri concrete de sprijin pentru IMM-uri pe o perioadă, cum este și normal, limitată de timp, dar pentru a face față acestui val de scumpiri, mai ales în zona energiei”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Senatorul Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD a explicat că acest proiect de lege prevede un mecanism de compensare pentru întreprinderi în cazul creşterii preţurilor la energie electrică, gaze sau combustibili.

„Oricare creștere a prețurilor agregate la energie, gaze, combustibil mai mare de 5% raportat la decembrie anul precedent poate să declanșeze mecanismul din această lege care înseamnă fie o compensare a creșterii facturilor cu 50% din această creștere pentru IMM-urile din România, nelimitând la acestea, pentru că introducem și întreprinderile sociale și alte forme de existență a întreprinderilor în România, cum ar fi întreprinderile individuale, sau, un lucru pe care l-am discutat împreună cu mediul de afaceri care nu are încredere în faptul că actualul Guvern, Ministerul Economiei ar putea implementa legea și mecanismul foarte repede, și atunci avem prevăzută și posibilitatea deducerii din impozitul pe profit. Perioada este de șase luni, condiția este aceea să nu aibă restanțe la plata contribuțiilor angajaților către pensii sau bugetul de sănătate și este evident că această inițiativă legislativă încearcă să mențină competitivitatea IMM-urilor din România în lupta de a fi prezenți pe piețe, atât în România, cât și în țările în care exportăm, și, bineînțeles, protecția locurilor de muncă”, a spus Radu Oprea.