Partidul Social Democrat și PES activists România au marcat Ziua Europei printr-un eveniment special, înscris în agenda oficială europeană a conferințelor privind viitorul Europei, organizat la Palatul Snagov, locul în care s-a stabilit consensul politic privind aderarea la Uniunea Europeană. La eveniment au participat partenerii sociali, sindicate și patronate, reprezentanți ai mediului academic, liderii Partidului Social Democrat și militanți ai PES activists România.

“În 1995, la câțiva ani de la căderea comunismului, toate forțele politice au înțeles că trebuie să își dea mâna pentru un Pact care să ducă România în Uniunea Europeană și NATO.  A fost punctul de cotitură, în care România a revenit în sistemul de alianțe democratice și în lumea civilizată!

Astăzi, la 14 ani de la aderare, clasa politică nu e în stare să găsească consensul pentru o serie de proiecte care să transforme cu adevărat România. Interesele partizane și orgoliile politice trebuie să înceteze! Ele sunt doar o frână în calea construirii unei economii a viitorului, a serviciilor publice echitabile, a șanselor egale, a dezvoltării, a educației și a prosperității pentru toți cetățenii!

Vă cer astăzi să avem înțelepciunea să construim un ”nou Snagov” pentru societatea românească! Avem această datorie, atât pentru românii născuți sub comunism, cât și pentru generațiile tranziției sau a celor născute în România Europeană”, a declarat președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Acesta a menționat, în prezența partenerilor sociali și invitaților, faptul că PSD a fost un motor al integrării și va rămâne un promotor al intereselor naționale în cadrul european și că partidul își asumă să folosească experiența pe care o are pentru a porni un nou proiect de dezvoltare pentru România.

România împlinește 14 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Practic, România are buletin european. Suntem un stat membru cu drepturi depline, nu mai suntem un nou stat membru, și trebuie să învățăm să ne comportăm ca atare. Suntem al 6-lea stat ca pondere în procesul decizional european și putem participa activ la setarea agendei europene pentru a o face mai apropiată de nevoile și așteptările cetățenilor. Nu putem uita că astăzi este și Ziua Independenței României și este important să înțelegem că o România puternică înseamnă și o Europă puternică.

De aceea, în pregătirea acestei conferințe, militanții PES și PSD din toată țara au cules opinia românilor cu privire la viitorul României în Europa. În sute de amplasamente, circa 2000 de militanți, au întrebat românii despre ce ar vrea de exemplu să se întâmple cu Planul Național de Redresare și Reziliență.

Am arătat ce înseamnă un model de consultare reală pentru că noi, social democrații, credem în transparență și înțelegem că acest PNRR nu poate și nu trebuie să fie făcut în spatele ușilor închise. Avem nevoie de un nou plan european pentru România”, a declarat europarlamentarul Victor Negrescu, coordonator național PES activists România.

În cadrul conferinței au luat cuvântul mai mulți reprezentanți din zona sindicală și patronală care au subliniat importanta dialogului social și a unui parteneriat cu sindicatele și patronatele în construcția unui viitor proiect de dezvoltare pentru România.

“Atât eu cât și organizația mea suntem dispuși să lucrăm alături de orice entitate politică a acestei țări și cu orice alte entități patronale, organizații sindicale, organizații ale societății civile care doresc să reaprindă spiritul de la Snagov. Avem capacitatea de a elabora și de a asuma proiecte de țară de calitate”, a declarat liderul Blocului Național Sindical, Dumitru Costin.

“Reformele țării trebuie să includă și dialogul social. An de an Comisia Europeană subliniază că dialogul social în România nu își atinge potențialul. Noi am propus o astfel de fișă: pentru crearea mecanismelor salariului minim pe economie, pentru standardele ocupaționale șamd. Din păcate ele nu se regăsesc în acest moment”, a declarat președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Florin Jianu.

Un moment special a fost intervenția Hannei, o tânără de 14 ani născută chiar în ianuarie 2007. Aceasta a vorbit despre speranța generată de apartenența la Uniunea Europeană și dorința generației ei ca România să se dezvolte cât mai repede pentru a oferi un viitor mai bun cât mai multor tineri.

Pe parcursul evenimentului au fost transmise și mesajele a doi comisari europeni, Comisarul pentru Locuri de Muncă și Drepturi Sociale, Nicolas Schmit, și vicepreședintele Comisiei Europene pentru Relații interinstituționale și prospectivă, Maroš Šefčovič. Aceștia au salutat implicarea Partidului Social Democrat în dezbaterile privind viitorul Europei și au susținut nevoia de dialog cu partenerii sociali și tinerii în elaborarea Planului Național de Redresare și Reziliență.

Pe parcursul zilei, Partidul Social Democrat și PES activists România au organizat în peste o sută de amplasamente din toată țara consultări directe cu cetățenii privind viitorul Europei și Planul Național de Redresare și Reziliență. În total, peste 2000 de militanți ai PSD și PES activists au dialogat cu românii pentru a le prelua și integra opinia în viitorul proiect de dezvoltare a României.