Partidul Social Democrat a organizat joi, 17 iunie 2021, la Palatul Parlamentului o dezbatere a inițiativei legislative privind susținerea tinerelor familii cu copii, prima inițiativă dintr-un amplu program național de stimulare a natalității, conceput și propus de PSD. La dezbatere au participat: Marcel Ciolacu, președinte PSD, Gabriela Firea, prim-vicepreședinte PSD, Alexandru Rafila, deputat PSD, Robert Cazanciuc, senator PSD, Florin Manole, președinte interimar PSD Sector 1, Andreea Cassandra Butu, Organizația Mondială a Sănătății, Eduard Petrescu, specialist programe UNICEF, Roxana Paraschiv, Salvați Copiii, Ion Cristian Roman, Asociația „Taxiul cu Bomboane”, Nicoleta – Luminița Miron, Asociația Down Plus, Nicoleta Cristea – Brunel, SOS Infertilitatea Irina – Maria Mohora – Badea, Asociația „Zâmbetul Îngerilor”, Eugen Ilea, Federația Națională a Asociațiilor De Părinți, Mihai Vasile, Asociația Politeia, Adina Manea, Tineri Pentru Tineri și Gigel Lazăr, Fundația CIADO.

Președintele PSD a susținut în cadrul dezbaterii că cea mai mare problemă pe care o are acum România este de natură demografică, iar “singura soluţie pentru această problemă este stimularea natalităţii în paralel cu combaterea migraţiei forţei de muncă”.

„Orice om politic responsabil este conştient de faptul că cea mai mare problemă pe care o are acum România ca stat, ca neam este de natură demografică. De fapt vorbim de declinul populaţiei. Mai mult, declinul populaţiei şi îmbătrânirea ei duc la o problemă între viaţă şi moarte pentru o economie, deficitul de forţă de muncă şi colapsul sistemelor de pensii. Singura soluţie pentru această problemă este stimularea natalităţii în paralel cu combaterea migraţiei forţei de muncă. Pentru prima oară, numărul de copii români născuţi în străinătate a depăşit numărul de copii născuţi în România. Este cel mai grav indicator, iar toţi politicienii, indiferent dacă sunt la guvernare sau în opoziţie, trebuie să găsească soluţii să readucă aceşti români cu copii în ţară, unde cu toţii avem obligaţia de a creşte nivelul de servicii şi de a stimula revenirea lor în ţară”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Proiectul de lege prezentat prevede că alocaţia de stat se stabileşte în cuantum de 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani, sau de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap, 300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani şi 600 de lei pentru copiii cu vârsta între 3 ani şi 18 ani în cazul copilului cu handicap.

Proiectul de lege poate fi consultat AICI.