Premierul României, Marcel Ciolacu, președintele PSD, a participat luni, 21 august 2023, la Atena, la o reuniune de lucru a șefilor de stat și de guvern din Sud-Estul Europei și Balcanii de Vest, organizată de prim-ministrul Republicii Elene, Kyriakos Mitsotakis.

Discuțiile s-au concentrat pe dezvoltarea cooperării regionale în sud-estul Europei, dar și pe provocările ridicate de evoluțiile conflictului din Ucraina asupra statelor participante la dialogul de la Atena.

La această reuniune au mai participat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Charles Michel, dar și șefi de stat și de guvern din Sud-Estul Europei și Balcanii de Vest.

Marcel Ciolacu a afirmat că „securitatea regiunii noastre reprezintă un element vital pentru România și că a propus liderilor din sud-estul Europei și Balcanii de Vest să lucrăm împreună pentru dezvoltarea economică a zonei noastre”. 

„Securitatea regiunii noastre reprezintă un element vital pentru România!

Am propus liderilor din sud-estul Europei și Balcanii de Vest să lucrăm împreună pentru dezvoltarea economică a zonei noastre. 

Alături de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Charles Michel, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și alți șefi de stat și de guvern din Europa de sud-est am reafirmat unitatea și solidaritatea de care trebuie să dăm dovadă în acest moment esențial al istoriei. De felul în care acționăm acum depinde viitorul Europei și păstrarea valorilor fundamentale ale democrației și libertății.

România este un vector de stabilitate și poate fi un hub economic cheie în această zonă a Europei. Avem nevoie de un mecanism european care să susțină investițiile foarte mari pe care le vom face în infrastructură și extinderea capacităților logistice.

În plus, am subliniat că locul României este în Schengen. Aderarea țării noastre la Spațiul Schengen este nu doar o așteptare legitimă, ci și o decizie de importanță strategică în actualul context regional,” a declarat premierul României.