Delegația PSD condusă de președintele PSD, Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, a participat în perioada 14-15 octombrie la congresul PES, care a avut loc la Berlin. Marcel Ciolacu, a avut o serie de întâlniri importante, pentru a discuta despre aderarea României la spațiul Schengen și cooperarea bilaterală și politică, cu mai mulți lideri europeni precum cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, premierul Spaniei, Pedro Sánchez, premierul Finlandei, Sanna Marin, premierul Portugaliei, António Costa, comisarii Ylva Johansson și Frans Timmermans, și noul președinte al PES, Stefan Löfven.

În cadrul reuniunii de la Berlin, partidele social-democrate europene au aprobat și o rezoluție pentru susținerea aderării României la spațiul Schengen, în cel mai scurt timp, care a fost prezentată în plenul Congresului PES de eurodeputatul Victor Negrescu.

„Le mulțumesc colegilor din familia noastră europeană pentru adoptarea Rezoluției prin care se exprimă clar sprijinul total pentru aderarea României la spațiul Schengen. Aceasta demonstrează, încă o dată, principiul de bază a social-democrației europene, acela de a pune cetățenii pe primul loc.

PSD privește aderarea la spațiul Schengen nu ca pe un act strict politic. Credem că este vorba mai degrabă de faptul că țara noastră își câștigă pe merit un statut care poate avea ca efecte concrete îmbunătățirea vieții românilor și șanse mai mari pentru firmele din România”, a declarat președintele PSD.