Europarlamentarul Victor Negrescu a solicitat ca bugetul european să fie adaptat condițiilor de război și noilor provocări, în intervenția pe care a avut-o în cadrul Comisiei pentru Bugete din Parlamentul European, din această săptămână, în calitatea sa de raportor alternativ pentru bugetul european.

“Nu putem avea un buget normal în aceste vremuri de mari provocări, avem nevoie de un buget adaptat nevoilor actuale, putem spune că avem nevoie de un buget de război fiindcă ne confruntăm cu mari greutăți. Războiul din Ucraina, cu consecințele sale, se reflectă și în rectificările bugetare efectuate de Comisie pe parcursul anului, schimbând aspecte agreate anterior. În același timp, toate aceste lucruri au un impact important asupra cetățenilor europeni și nivelului lor de trai și trebuie să avem un buget european care să răspundă acestor nevoi”, a declarat eurodeputatul Victor Negrescu, membru în Comisia pentru Bugete.

Reprezentantul României în Parlamentul European a subliniat importanța flexibilizării și dimensionării răspunsului european, astfel încât provocările actuale să fie gestionate într-o manieră corespunzătoare. 

“Este limpede pentru noi faptul că trebuie să fim foarte clari cu privire la modul în care răspundem consecințelor războiului, în interiorul frontierelor noastre și în afara lor, sprijinind, desigur, grupurile dezavantajate, vârstnicii, agricultura, IMM-urile, educația, asistența umanitară, investițiile în energie, iar pentru asta trebuie să acționăm într-un ritm mai alert cu privire la acele priorități cheie pe care le avem toți aici, în Parlamentul European, dar trebuie să fim și mai fermi și să cerem Comisiei să asigure punerea lor în aplicare pentru ca oamenii să se simtă protejați”, a evidențiat europarlamentarul Victor Negrescu. 

Totodată, eurodeputatul român a solicitat fonduri suplimentare care să reflecte noile priorități stabilite de statele membre, precum și o mai mare implicare a Parlamentului European în acest proces.

“Trebuie să punem în aplicare bugetul european pentru exercițiul financiar 2021-2027 în toată Uniunea Europeană, fiindcă unele state membre nu au primit niciun ban din acest cadru financiar care trebuia să înceapă deja de anul trecut și nu a început. Dacă vrem să menținem coeziunea, să facem față provocărilor, trebuie să facem asta.

Dacă statele membre stabilesc noi priorități, trebuie să ofere resurse și, în același timp, trebuie să integrăm resurse suplimentare în bugetul european pentru aceste noi priorități, iar acest lucru să se facă într-un mod transparent și care să poată fi controlat de cetățeni, adică de Parlamentul European. Nu putem să avem programe europene pe care nu le putem monitoriza. Avem nevoie de toate aceste lucruri fiindcă este vorba despre banii contribuabililor și trebuie să ne asigurăm că sunt folosiți cum trebuie, iar comisia noastră, cu precădere, și Parlamentul European, joacă un rol foarte important în acest sens”, a precizat europarlamentarul Victor Negrescu.

Parlamentarii europeni din Comisia pentru Bugete au solicitat în mod repetat, în ultimele săptămâni, revizuirea cadrului financiar multianual, pentru a asigura un răspuns colectiv coordonat și puternic la consecințele sociale și financiare ale crizei pe care o traversează în prezent Uniunea Europeană.