Europarlamentarul Victor Negrescu a fost ales, astăzi, vicepreședinte al Comisiei pentru Educație și Cultură (CULT) din Parlamentul European, ca urmare a eforturilor sale din ultimele luni privind dezvoltarea de proiecte și inițiative în domeniu în contextul crizei COVID-19. De altfel, Victor Negrescu a fost desemnat raportor al comisiei CULT privind construirea politicilor europene în domeniul educației digitale, acesta reușind, de la preluarea mandatului de europarlamentar, în luna februarie, să lanseze o inițiativă publică semnată de zeci de europarlamentari și personalități publice în vederea susținerii educației, să creeze prima tabletă educațională românească, să inițieze mai multe platforme de sprijin pentru educație și cultură,  și să propună recent o rezoluție a Parlamentului European, ce urmează a fi votată în luna octombrie, cu scopul de a solicita o acțiune comună la nivel european pentru educație.

Educația trebuie să devină o prioritate la nivel european și baza pe care se clădește viitorul Europei. Avem nevoie de investiții majore în zona de educație, tineret, cultură, sport și media, pentru ca sentimentul de a fi cu toții europeni să devină realitate. Acolo unde statele membre eșuează, cum din păcate este cazul în România, Uniunea Europeană trebuie să intervină cu expertiză și resurse pentru ca toți europenii să aibă șanse egale. Nu în ultimul rând, îmi propun ca prin această nouă responsabilitate să contribui la asigurarea unei voci mai puternice a României în plan european.

Voi continua de asemenea să susțin cu tărie sectorul cultural și creativ, care a fost puternic afectat de criza COVID-19 și care, în acest context, are mare nevoie de suport. Am încredere că voi putea mobiliza și de acum înainte sprijinul colegilor din comisie, dar și al celorlalți membri ai Parlamentului European pentru proiectele și inițiativele menite să asigure accesul egal la educație și la dezvoltarea competențelor digitale, dar și pentru a convinge Comisia Europeană și guvernele statelor membre să investească masiv în educație, digitalizare, cultură și tineret”, a declarat Victor Negrescu după alegerea sa ca vicepreședinte al Comisiei pentru Educație și Cultură.

Constant pe parcursul mandatului său, cât și în contextul crizei generate de coronavirus, Victor Negrescu a construit inițiative menite să combată inegalitățile din sistemul de educație, să ajute la recuperarea, de către România, a decalajelor din acest domeniu, precum și să susțină accesul elevilor și al profesorilor la resurse educaționale online.

Eurodeputatul a inițiat, de asemenea, un proiect pilot în valoare de 1.200.000 Euro privind accesul la educație digitală în zonele fără conectivitate (în mod special pentru elevii, studenții și profesorii din mediu rural, montan, zonele izolate) și a creat European Education Alliance, o platformă intersectorială și transpartinică pentru susținerea educației.

Victor Negrescu a solicitat în numele grupului S&D din Parlamentul European alocarea a 2% din Planul de relansare european pentru salvarea sectorului cultural și creativ, a mobilizat, în jurul apelului său pentru acces egal la educația digitală, europarlamentari din 13 țări membre aparținând mai multor grupuri politice și a propus o serie de soluții utile la nivelul României și al UE pentru a preveni adâncirea inegalităților din domeniul educației.

Europarlamentarul Victor Negrescu a susținut constant că atât bugetul UE, cât și bugetele naționale trebuie să susțină mai mult educația, cultura și digitalizarea ca mecanisme de creștere a competitivității europene și apartenenței la proiectul european.