Eurodeputatul român, Victor Negrescu, a discutat astăzi despre aderarea României la spațiul Schengen cu secretarul de stat pentru afaceri europene, responsabil de președinția Spaniei la Consiliul UE, Pascual Navarro Ríos, în contextul Consiliului de Justiție și Afaceri Interne întrunit astăzi, precum și al dezbaterii privind zona de liberă circulație, ce a avut loc săptămâna aceasta în plenul legislativului european. De altfel, europarlamentarul social-democrat a obținut în bugetul european pentru anul viitor sume suplimentare care să permită aderarea României la spațiul Schengen și a luat cuvântul în plenul Parlamentului European pentru a solicita extinderea zonei de liberă circulație.

“Am discutat cu responsabilul președinției Spaniei la Consiliul UE despre un posibil calendar al aderării României la spațiul Schengen. Guvernul social-democrat din Spania sprijină România necondiționat. În perspectiva Consiliului de Justiție și Afaceri Europene din decembrie urmează ca președinția spaniolă să intensifice eforturile diplomatice pentru a convinge guvernele de dreapta din Austria și Olanda.

Tot în această logică, l-am informat despre milioanele de euro prevăzute de Parlamentul European în bugetul european pentru anul viitor pentru aderarea României la spațiul Schengen și pentru protejarea frontierelor externe, obținute ca urmare a amendamentelor susținute în calitate de responsabil social-democrat privind bugetul UE. Totodată, în luna noiembrie, Comisia pentru Afaceri Constituționale urmează să aprobe raportul pe care îl coordonez, prin care vom solicita argumente juridice temeinice pentru aplicarea veto-ului.

Toate aceste considerente pot să constituie elemente de presiune asupra Austriei în speranța obținerii unui vot pozitiv. Ne aflăm, însă, în situația în care lucrurile necesită o abordare europeană și implicarea directă a decidenților europeni” a declarat eurodeputatul Victor Negrescu.

Reprezentantul României în Parlamentul European a menționat responsabilitatea pe care o poartă dreapta europeană în blocajul actual, dat fiind faptul că familia europeană de dreapta a fost incapabilă să convingă propriul guvern din Austria. În intervenția eurodeputatului social-democrat din plenul Parlamentului European, Victor Negrescu a reiterat faptul că România respectă și noile cerințe tehnice impuse de Uniunea Europeană în zona de liberă circulație deși sunt state membre care au în continuare carențe.

“Spațiul Schengen cunoaște evoluții permanente pentru a putea răspunde exigențelor de securitate necesare statelor membre. Digitalizarea procesului și actualizarea legislației reprezintă pași normali în procesul de adaptare la noile cerințe. În calitate de responsabil al grupului social-democrat pentru bugetul european, am solicitat și obținut în ultimii trei ani alocarea de fonduri suplimentare pentru mecanismele de protecție ale frontierei externe a Uniunii Europene și implementarea acquis-ului Schengen.

O solicitare recurentă și specifică a fost legată de aderarea imediată a României și Bulgariei la spațiul Schengen, element inclus explicit în bugetele europene aprobate în ultimii ani ca urmare a negocierilor dintre Parlamentul European și Consiliu. Chiar dacă bugetul alocat spațiului Schengen a crescut, chiar dacă au existat fonduri și proiecte dedicate pentru România și Bulgaria, chiar dacă cele două state implementează la cele mai înalte standarde cerințele zonei de liberă circulație, în continuare aderarea lor la spațiul Schengen este refuzată pe nedrept.

Aceste lucruri se văd inclusiv în implementarea regulamentelor dezbătute astăzi. Concluzia o știți: extindeți spațiul Schengen cu România și Bulgaria!” a subliniat eurodeputatul Victor Negrescu.