Rovana Plumb, vicepreşedinte al Grupului Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, a declarat că viitorul buget multianual al UE va trebui să asigure redresarea economică a Uniunii și accesul egal al tuturor statelor membre la finanțarea europeană.

”Următorul Cadru Financiar Multianual trebuie să constituie un răspuns adecvat la criza cauzată de pandemie și la amploarea noilor provocări. Pentru aceasta, avem nevoie de un buget robust și flexibil, care să reflecte prioritățile în curs de reașezare”, a pledat europarlamentarul PSD, în contextul dezbaterii în plenul Parlamentului European a rezoluției privind bugetul UE pentru 2021-2027 și Planul European de Redresare.

Rovana Plumb a subliniat că  ”strategia de redresare a Europei și implicit a României trebuie să se bazeze pe principiile coeziunii economice și teritoriale, dialogului social și transformării într-o economie rezistentă, durabilă, justă și competitivă din punct de vedere social”.

Vicepreședintele Socialiştilor şi Democraţilor din forul europarlamentar a precizat că rezoluția comună, supusă aprobării eurodeputaților, constituie un compromis important pentru a asigura unitatea europeană într-un moment dificil. Rovana Plumb a precizat că susține prevederile referitoare la necesitatea stabilirii de noi resurse proprii ale UE, pentru a reduce dependența de contribuțiile naționale. Totodată, europarlamentarul social-democrat a declarat că e nevoie de sprijin pentru investițiile care generează stimul macroeconomic și contribuie la construirea unei economii durabile, cum sunt proiectele în materie de energie verde și infrastructură ecologică, transformare digitală, sănătate publică și inovare.

”Această criză trebuie să fie o oportunitate pentru UE de a se poziționa ca sursă de inspirație la nivel global pentru o transformare de succes într-o economie ecologică, echitabilă din punct de vedere social”, consideră europarlamentarul Rovana Plumb.