Europarlamentarul Dan Nica, liderul Delegației PSD din Parlamentul European, a cerut astăzi managerilor marilor companii producătoare de vaccinuri anti-Covid – 19 să ia măsuri urgente pentru îmbunătățirea producției şi distribuției de vaccinuri. „Ca reprezentanți ai tuturor companiilor farmaceutice prezenţi la această audiere, vă solicit să respectați angajamentele contractuale asumate și, în același timp, să asigurați transparența necesară privind eficiența epidemiologică”, a declarat Dan Nica. Eurodeputatul român a subliniat că „disputele legate de producerea şi distribuția vaccinurilor sunt inacceptabile. Cetăţenii pe care îi reprezint solicită transparență şi responsabilitate. Şi, mai ales, date şi informații clare privind eficiența vaccinurilor. Numai prin asigurarea unui grad ridicat de transparență, drept garant universal, aplicat companiilor farmaceutice, campania de vaccinare va fi deplin asumată de cetățenii noștri.

„În vremuri de urgenţă umanitară, îndemn companiile să nu urmărească doar profitul, ci mai degrabă să salveze vieţi şi să asigure o revenire rapidă la normalitate!”, a declarat Dan Nica, în cadrul  şedinţei comune a comisiilor europarlamentare pentru Industrie, Cercetare și Energie, respectiv pentru Mediu, Sănătate publică și Siguranță alimentară, reuniune la care au participat cei doi comisari europeni (Stella Kyriakides – pentru Sănătate şi Thierry Breton – pentru Piața Internă) şi managerii companiilor Astra Zeneca, Moderna, CureVac, Novavax, Pfizer, Johnson&Johnson și Sanofi Pasteur.

Dan Nica a cerut producătorilor de vaccinuri să asigure transferul de tehnologie pentru a stimula producţia şi pentru a utiliza mai eficient capacitatea UE de la nivelul fiecărui Stat Membru de a produce cantitatea necesară de vaccinuri. Eurodeputatul social-democrat a atenţionat că descoperirea vaccinului se datorează cercetării comune şi, într-o anumită măsură, accesului liber la date în cercetare. Drept urmare, coordonatorul europarlamentarilor Grupului SD din Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie a solicitat directorilor marilor producători farmaceutici prezenţi la dezbatere să pună pe primul plan beneficiile concrete pentru cetăţeni şi cercetare, nu câştigurile pe termen scurt pentru propriii acţionari, deoarece trebuie evitată cu orice preț întoarcerea la o logică a celor mai puternici și a profiturilor obținute pe seama celor vulnerabili.

Dan Nica a fost desemnat membru în Grupul de Lucru dintre Parlamentul European și Comisia Europeană pe tema strategiei de vaccinare de la nivelul UE. Grupul de lucru va urmări îndeaproape strategia de vaccinare și va transmite către Comisie solicitări concrete cu privire la măsurile adecvate privind strategia de vaccinare.

Biroul de presă al PSD