Europarlamentarul Dan Nica, liderul Delegației PSD din Parlamentul European, a solicitat Comisiei Europene să acorde atenție sporită României și celorlalte țări est-europene, care au cea mai mare nevoie de sprijin financiar în combaterea pandemiei și a impactului ei economic. ”UE trebuie să intervină prompt și concret pentru a compensa vulnerabilitatea sistemelor medicale și a economiei statelor din Flancul Estic. Cu toții, în UE, suntem loviți de criză, dar România și statele care au aderat recent dispun de resurse limitate pentru a face față acestei provocări. Iar consecințele, în partea noastră de Europă, pot fi de ordin geopolitic, cu risc de impact asupra stabilității regionale”, a avertizat europarlamentarul PSD.

”Am solicitat președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, comisarului european responsabil pentru Piața Internă, Thierry Breton, și comisarului pentru Transport, Adina Vălean, să identifice de urgență soluțiile pentru ca țările mai puțin dezvoltate din UE să beneficieze de suportul atât de necesar în acest context dificil. Sprijinul acordat industriei și fluxului de aprovizionare cu medicamente, alimente și alte produse de bază este vital acum. În acest sens, e nevoie de identificarea celor mai eficiente modalități pentru încurajarea transportului de bunuri și mărfuri, inclusiv celui de pe Dunărea Inferioară. Transportul naval pe Dunăre și transportul feroviar sunt esențiale în acest moment, fiind tipurile de transport cele mai eficiente și sigure în reducerea contactului cu oamenii. Procedurile în vigoare pot respecta pe deplin cerințele pentru a evita contactul direct în contextul măsurilor de limitare a răspândirii virusului”, a declarat europarlamentarul social-democrat.

Coordonatorul eurodeputaților socialiști din Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie a precizat că instituțiile și mecanismele europene existente trebuie adaptate provocării de o amploare fără precedent, pentru a oferi soluții concrete statelor cu mai puține resurse, care vor fi lovite cel mai grav de criza cauzată de Covid-19.