Europarlamentarul Victor Negrescu a solicitat în plenul Parlamentului European de la Strasbourg măsuri suplimentare de sprijin și un răspuns european integrat la criza refugiaților, care să includă soluții și acțiuni pe termen lung. Eurodeputatul român a felicitat personalul care se ocupă de protecția frontierelor românești care gestionează situația la fel de bine ca în orice altă țară din spațiul Schengen.

„Încep prin a felicita personalul care se ocupă de protecția frontierei românești pentru profesionalismul de care dă dovadă. România asigură protecția frontierelor la fel de bine ca orice țară din spațiul Schengen.

Le mulțumesc sutelor de voluntari care s-au implicat pentru a-i ajuta pe refugiați, inclusiv colegilor mei din PES activists România pentru ce fac pentru copiii din Ucraina.

Situația este dificilă și riscă să se înrăutățească. Avem peste 1 milion și jumătate de refugiați, dar cifra totală estimată depășește 5 milioane”, a declarat europarlamentarul Victor Negrescu.

Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European a solicitat măsuri specifice pentru copii, fonduri suplimentare și sprijin pentru protecția frontierelor, inclusiv pentru Republica Moldova.

„Este nevoie de un răspuns european integrat care să asigure:

  • suportul extins al Frontex, inclusiv în Republica Moldova;
  • suplimentarea fondurilor și o mai bună coordonare;
  • implementarea unor măsuri specifice pentru copii;
  • crearea unor arii de securitate în zona frontierelor în coordonare cu autoritățile locale și societatea civilă;
  • un statut mai flexibil pentru refugiați;
  • un plan pe termen mediu și lung pentru migranții din Ucraina;
  • și, nu în ultimul rând, implementarea unitară a măsurilor de către toate statele membre”, a completat eurodeputatul Victor Negrescu.

Europarlamentarul social-democrat a fost de altfel inițiatorul coridoarelor umanitare cu Ucraina și cel care a declanșat activitatea directivei pentru protecție civilă ce a permis un răspuns comun la criza refugiaților. Eurodeputatul Victor Negrescu a fost, la final de săptămână, la mai multe puncte de frontieră și a inițiat, împreună cu PES activists România, o campanie de sprijin umanitar pentru copiii refugiați din Ucraina.