Europarlamentarul Dan Nica, liderul Delegației PSD din Parlamentul European, a cerut Comisiei Europene să acționeze pentru eliminarea mecanismului de vize impus în prezent de Statele Unite ale Americii românilor, bulgarilor, croaților și ciprioților și pentru renunțarea la tratamentul discriminator aplicat statelor membre UE.

”Comisia Europeană are, de șase ani, obligația legală să emită un act legislativ prin care să impună, pe bază de reciprocitate, vize pentru cetățenii americani. Este o tergiversare inadmisibilă, pe care Parlamentul e chemat să o penalizeze. Drept urmare, am cerut, în dezbaterea de ieri din plenul Parlamentului European, o acțiune concretă în acest sens. În caz contrar, prin votul pe care-l vom da mâine pe această temă, vom solicita chemarea Comisiei Europene în fața Curții de Justiție Europene pentru nerespectarea articolului 7 din Regulamentul 2018/1806”, a declarat eurodeputatul PSD.

”Discriminarea impusă cetățenilor români, bulgari, croați și ciprioți când călătoresc în SUA este inacceptabilă. Pentru respectarea principiului solidarității între membrii UE, cerem Comisiei să respecte legislația europeană și să emită o propunere de suspendare a scutirii de vize pentru cetățenii SUA”, a punctat Dan Nica în plenul forului europarlamentar.

”Mecanismul de reciprocitate inițiază o procedură cu termene precise și acțiuni de întreprins pentru a pune capăt unei situații de nereciprocitate, în momentul în care Comisia este notificată privind o astfel de situație de un stat membru”, se arată în întrebarea cu solicitare de răspuns oral adresată de Comisia europarlamentară pentru Libertăți civile, justiție și afaceri interne către Comisia Europeană.

Dan Nica a precizat că, în 2014, cinci state membre, inclusiv România, au notificat Comisia pe această temă, iar Executivul european avea obligația ca, până la 12 aprilie 2016, să suspende exonerarea cetățenilor SUA de a deține viză pentru a călători în Uniunea Europeană.