Dan Nica, liderul delegației PSD din Parlamentul European, a declarat, în sesiunea plenară de la Strasbourg, că prin includerea capitolelor privind REPowerEU în planurile naționale de redresare și reziliență România are posibilitatea ajustării unor jaloane și ținte din PNRR, pentru a face față consecințelor războiului din Ucraina asupra economiei românești. Țara noastră va beneficia, în urma noii legislații europene adoptate azi, de circa 1,4 miliarde de euro.

„REPowerEU este răspunsul pe care-l așteptau toți cetățenii europeni la câteva preocupări majore: securitatea aprovizionării cu energie electrică, prețul la energie electrică și la gaze să fie bazat pe elemente corecte, nu pe baza unor speculații sau a minusuri în aprovizionare, sprijin pentru cei care nu-și pot plăti facturile, sprijin pentru cei care vor să-și reabiliteze casele”, a declarat Dan Nica.

Șeful delegației europarlamentare a PSD a subliniat importanța deciziei pentru România, ca țară din prima linie, cu cea mai mare frontieră cu Ucraina. „Suntem puternic afectați de război și îndeplinim un rol foarte important, prin furnizarea de gaze și energie electrică Republicii Moldova și Ucrainei”, a evidențiat eurodeputatul social-democrat.

În urma votului de azi al Parlamentului European, statele membre care suferă un impact direct asupra capacității de a implementa măsurile din planurile de redresare și reziliență pot solicita ajustarea jaloanelor sau țintelor stabilite prin PNRR, pentru a răspunde unor provocări stringente, precum costul mai mare al traiului zilnic și riscul de sărăcie energetică.

Prin reformele și investițiile din capitolul privind REPowerEU sunt vizate obiective, precum îmbunătățirea infrastructurii energetice pentru a răspunde nevoilor imediate în materie de securitate a aprovizionării, stimularea eficienței energetice a clădirilor și a infrastructurii energetice critice, creșterea ponderii energiei din surse regenerabile, combaterea sărăciei energetice, remedierea blocajelor privind stocarea și distribuția energiei, sprijinirea transportului cu emisii scăzute, inclusiv feroviar, precum și recalificarea accelerată a forței de muncă în direcția competențelor digitale și ecologice.

Liderul Delegației PSD din Parlamentul European

Dan Nica