Europarlamentarul Dan Nica, liderul delegației PSD din Parlamentul European, a salutat declarația din această dimineață a președintei Comisiei Europene privind instituirea unui salariu minim la nivel european. ”În cadrul discursului despre Starea Uniunii din plenul Parlamentului European, doamna Ursula von der Leyen a anunțat preluarea propunerii PSD și a Grupului nostru politic – S&D – cu privire la salariul minim european. Este un semnal încurajator privind noile politici sociale ale Comisiei Europene, atât de așteptate de cetățenii afectați de criza economică declanșată de pandemie”, a declarat Dan Nica.

Eurodeputatul social-democrat a subliniat că pozițiile Ursulei von der Leyen pentru instituirea unor standarde minime în plan social și pentru crearea unei Uniuni a Sănătății la nivel european reprezintă o șansă majoră pentru ca UE să răspundă adecvat și eficient gravelor provocări cu care se confruntă. ”Ne preocupă asigurarea accesului cetățenilor la vaccin. Comisia Europeană a semnat acorduri-cadru în acest sens, dar guvernele naționale trebuie acum să confirme participarea statelor membre la acest cadru european. Cer Guvernului României să acționeze urgent pentru ca românii să aibă acces la vaccin imediat ce va fi disponibil”, a precizat Dan Nica.

De asemenea, liderul europarlamentarilor PSD a evidențiat faptul că există o serie de oportunități pe care România nu trebuie să le piardă, de aceea Guvernul trebuie să gestioneze cât mai responsabil și eficient elaborarea planului național de reconstrucție. ”Tranziția energetică poate fi o povară costisitoare sau poate reprezenta o oportunitate pentru construirea unui viitor sustenabil pentru România”, a punctat Dan Nica.

Europarlamentarul român a apreciat, totodată, decizia anunțată azi de președinta Comisiei Europene de creare a unei agenții europene pentru gestionarea riscurilor transfrontaliere. ”Este ideea lansată de domnul Raed Arafat, promovată de noi la Bruxelles și, iată, susținută de acum de președinta Comisiei. Propun ca această agenție să fie găzduită de țara noastră, în condițiile în care România a fost privată deocamdată de a avea un sediu de agenție UE pe teritoriul său”, a subliniat Dan Nica.