Europarlamentarul Dan Nica, liderul Delegației PSD din Parlamentul European, a declarat că ”Guvernul trebuie să trimită de urgență Comisiei planul național de relansare economică, pentru ca România să poată beneficia de fondurile europene începând din septembrie. E nevoie de mai multă promptitudine și responsabilitate în acțiunile de contractare a finanțării UE. Totodată, trebuie să ne asigurăm că România va primi fără discriminare cota parte din subvenții. Din această fază, președintele Iohannis are obligația să asigure în Consiliul European suportul necesar adoptării acestor propuneri.Orice diminuare a bugetului și a distribuției propuse de Comisie ar însemna un eșec grav pentru România, în condițiile în care putem accesa până la 10% din bugetul total, adică 75 de miliarde de euro pentru România, din care 50 miliarde sub formă de investiții și 25 miliarde ca împrumuturi”, a atras atenția Dan Nica.

Europarlamentarul PSD a precizat că echilibrul între subvenții și împrumuturi propus prin Planul European de Redresare, anunțat azi de Comisia Europeană, ține cont de nevoile de finanțare ale statelor membre și de capacitatea de rambursare, precum și de solicitările europarlamentarilor social-democrați. ”Comisia propune un fond de relansare total de 750 miliarde euro, din care 500 miliarde sub formă de subvenții și 250 miliarde ca împrumuturi, a precizat Dan Nica.

”Liniile directoare ale viitorului program de relansare economică europeană, comunicate azi, exprimă o ambiție politică încurajatoare. Comisia a trebuit să aibă în vedere, pe de o parte, formularea unei propuneri care să obțină unanimitatea în Consiliu și majoritatea în Parlamentul European, iar pe de altă parte să ofere impulsul de care regiunile și sectoarele economice cele mai afectate de criza Covid-19 au atâta nevoie. E nevoie acum de o analiză imediată pentru a stabili impactul sectorial al crizei și necesitățile concrete de recapitalizare”, a subliniat europarlamentarul român.

Dan Nica a apreciat că perspectiva creionată de Comisie oferă un răspuns solid transformării problemei lichidităților în risc de solvabilitate, prin ideea de creștere a plafoanelor resurselor proprii și a împrumutului pe piețele de capital, pentru a reinjecta fondurile în programele Cadrului Financiar Multianual prin instrumentul de redresare economică. ”Apreciez propunerea de rambursare în viitorul cadru financiar, adică după 2027, cu scadență finală în 2058. Este o perspectivă pe termen foarte lung, ce are în vedere realitățile concrete pe care le-am adus în atenția comisarilor europeni, în ultimele luni, în cursul reuniunilor Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie”, a menționat Dan Nica, coordonator al europarlamentarilor S&D din această comisie.

”Facilitatea de recuperare și reziliență, sub formă de subvenții și împrumuturi pentru investiții și reforme ale statelor membre, Asistența de redresare pentru coeziune teritorială, consolidarea programelor de Dezvoltare rurală,  Facilitatea de investiții strategice, Instrumentul de asistență pentru solvabilitate și un Program aparte pentru sănătate – sunt pârghii necesare, care răspund solicitărilor Delegației PSD și Grupului S&D”, a detaliat eurodeputatul PSD.