Dan Nica, liderul Delegației PSD din Parlamentul European, cere Comisiei Europene să intervină pentru a pune capăt tratamentului la care sunt supuși lucrătorii români din sectorul de prelucrare a cărnii din Germania, situație calificată de presa germană ca fiind sclavie modernă. Totodată, eurodeputatul PSD a obținut azi, în cadrul dezbaterii Grupului europarlamentar S&D, angajamentul co-liderului SPD Germania, Norbert Walter-Borjans, că social-democrații din guvernul federal vor acționa pentru a stopa abuzurile angajatorilor.

”În focarul de coronavirus de la cel mai mare abator german, Tönnies, din landul Renania de Nord-Westfalia, peste 1500 de angajați au fost până acum contaminați cu Covid-19. Dintre aceștia, jumătate sunt români, ceilalți în mare parte polonezi și bulgari. Condițiile de muncă și viață asigurate de procesatorul de carne au determinat presa germană să califice drept sclavie modernă condițiile în care sunt obligați să lucreze și să trăiască acești angajați din țările est-europene.

De luni de zile, medicii și organizațiile pentru drepturile omului cer angajatorilor să asigure condiții adecvate pentru a face față pandemiei. Solicit Comisiei Europene să acționeze în cooperare cu statele membre în acest sens și să implementeze prevederile recentei rezoluții pe această temă, adoptate de Parlamentul European”, a declarat Dan Nica.

Liderul europarlamentarilor social-democrați atrage atenția că, în acest caz, este vorba despre migranți intra-comunitari, cărora trebuie să li se respecte drepturile ce le revin în calitate de cetățeni europeni. Dan Nica precizează că riscul de infectare sporit din abatoarele europene era cunoscut în urma unor situații similare din Marea Britanie, Franța și Olanda.

”Pericolul persistă și, în lipsa unor măsuri ferme și prompte de control și impunere a igienei necesare, e posibil să ne confruntăm cu noi infecții în masă. Cer Guvernului României să renunțe la atitudinea pasivă și să-i apere pe cetățenii români supuși unor condiții precare”, a subliniat Dan Nica.