Europarlamentarul Dan Nica, liderul Delegaţiei PSD din Parlamentul European, a mobilizat Grupul S&D pentru demersuri de stopare a discriminării cetățenilor români și din alte patru țări membre ale Uniunii Europene de către autoritățile din Marea Britanie. Totodată, într-o scrisoare adresată vicepreşedintelui social-democrat al Comisiei Europene, Maros Sefcovic, Dan Nica atrage atenția că ”cinci țări ale UE – România, Bulgaria, Estonia, Lituania, și Slovenia – nu sunt eligibile pentru taxe de viză reduse pentru Marea Britanie”.

Eurodeputatul român subliniază că ”cetățenii din 21 de state membre UE beneficiază de o reducere de 55 de lire sterline, atunci când solicită anumite vize în Marea Britanie, în cadrul programelor destinate antreprenorilor, personalului medical, cercetătorilor, lucrătorilor caritabili, muncitorilor cu calificare medie și lucrătorilor temporari. Nu e vorba atât de preț, cât de principiu și de riscul ca, dacă UE nu acționează acum, să se creeze un precedent și Marea Britanie să continue să aleagă în mod discriminator între statele membre. De aceea, e nevoie acum de solidaritatea țărilor UE”, consideră Dan Nica.

”O astfel de decizie generează o diferențiere semnificativă și discriminare față de ceilalți cetățeni ai Uniunii Europene”, declară europarlamentarul PSD, pledând pentru o acțiune imediată a Comisiei Europene, menită să determine Marea Britanie să renunțe la tratamentul discriminator.

”Pe tot parcursul procesului Brexit, noi, social-democrații europeni, am fost uniți și fermi în apărarea direcțiilor importante pe care le-am stabilit pentru a proteja drepturile cetățenilor, interesele economice europene, locurile de muncă și standardele noastre sociale, de muncă și de mediu ridicate”, se arată în solicitarea eurodeputatului român trimisă vicepreședintelui Comisiei Europene, Maros Sefcovic.