Europarlamentarul Dan Nica, liderul Delegației PSD din Parlamentul European, a declarat, cu prilejul Zilei Cercetătorului, că profesioniștii din cercetare au un rol crucial în această pandemie, atât în plan medical, cât și în relansarea economică.

”În calitate de raportor al Parlamentului European pentru Programul cadru de cercetare și inovare Orizont Europa, subliniez rolul direct pe care îl are în găsirea de soluții pentru un vaccin anti-COVID-19 acest program de peste 86 de miliarde de euro – la care se adaugă încă 5,4 miliarde din planul de redresare, pentru o perioadă de 2 ani.

Totodată, multe dintre tehnologiile de care avem nevoie pentru a stimula decarbonizarea și digitalizarea nu sunt încă dezvoltate, iar Orizont Europa va fi crucial pentru cercetare, dezvoltare, inovare, infrastructuri, eficiență energetică și digitalizare, asigurând astfel redresarea economică, prin creșterea pe termen lung și crearea de locuri de muncă”, a declarat Dan Nica.

Europarlamentarul social-democrat a precizat că cercetarea românească trebuie sprijinită semnificativ de către Guvernul României, nu doar de forurile europene, pentru a fi valorificat potențialul de expertiză și inteligență al cercetătorilor români. ”Guvernul trebuie să definească urgent cadrul prin care IMM-urile inovatoare să beneficieze de subvenții, iar cercetătorii noștri să se poată implica în proiecte de cercetare și dezvoltare finanțate de UE”, a menționat Dan Nica.