Comisia pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților a admis, joi, un amendament propus de PSD pentru reducerea taxei de clawback pentru producătorii români de medicamente.

Astfel, prin modificarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 85/2019 privind contribuțiile pentru finanțarea unor cheltuieli în domeniul sănătății, PSD propune ca pentru medicamentele produse în România, contribuția trimestrială să fie redusă la 15% din valoarea consumului centralizat comunicat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, indiferent dacă e vorba de medicamente generice sau inovative. Pentru medicamentele produse în afara țării, taxa rămâne neschimbată, respectiv 20% în cazul medicamentelor generice și 25% pentru cele inovative.

Amendamentul PSD are în vedere creșterea capacității industriei de medicamente autohtone pentru acoperirea cererii interne a populației pe perioada pandemiei de coronavirus.

Prin reducerea taxei de clawback se asigură creșterea capacității de producție a producătorilor români și scăderea prețurilor la medicamente pentru cetățeni.

Amendamentul urmează să fie votat săptămâna viitoare în plenul Camerei Deputaților care este și cameră decizională pentru adoptarea propunerii legislative.