Ministrul Sănătății prof. univ. dr. Alexandru Rafila a participat luni, 31 ianuarie 2022, la inaugurarea centrului de evaluare COVID-19 de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. La inaugurare a participat și managerul Spitalului Universitar, prof. univ. dr. Cătălin Cîrstoiu. Deputatul PSD, Alexandru Rafila a făcut un apel către medicii de familie să participe la efortul pe care personalul din sistemul sanitar îl face în contextul pandemiei de COVID-19.

„Fac un apel din nou către medicii de familie, către organizaţiile profesionale ale medicilor de familie, către Colegiul Medicilor din România să încerce să înţeleagă că este vorba despre o responsabilitate profesională şi de un parteneriat în folosul populaţiei. În momentul de faţă, sunt încheiate circa 3.800 de contracte de testare cu cabinetele medicilor de familie şi cred că dacă ajungem ca fiecare cabinet să testeze în fiecare zi măcar zece persoane care sunt simptomatice sau care au fost contacţi apropiaţi ai persoanelor infectate ar fi un foarte mare câştig. Până în momentul de faţă, media este mult mai mică – sunt două teste care se efectuează în medie la cabinetele medicilor de familie. Aşa cum am promis, i-am ajutat împreună cu conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Este o creştere substanţială. Aşteptăm ca şi dânşii să participe la acest efort pe care personalul medical îl face în folosul cetăţenilor”, a spus ministrul Sănătății, într-o conferință de presă.

De asemenea, Alexandru Rafila a afirmat că marți, 01 februarie 2022, va sosi un transport cu 50.000 de cutii de Molnupiravir, medicament destinat pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, care vor fi distribuite spitalelor şi centrelor ambulatorii de evaluare.

„Mâine soseşte în Bucureşti transportul cu Molnupiravir. El a plecat din Budapesta, cred că a şi trecut frontiera de stat la această oră, iar cele 50.000 de cutii de Molnupiravir pentru 50.000 de pacienţi vor fi distribuite spitalelor şi centrelor ambulatorii de evaluare a pacienţilor”, a mai spus Alexandru Rafila.