Tunul de 1 MILIARD de EURO dat de USR în pandemie

1 MILIARD DE EURO, acesta este costul pe care românii trebuie să-l plătească ca urmare a achizițiilor făcute pe bandă rulantă de miniștrii USR ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă.

Extrem de vocali și pricepuți din vorbe la orice, Drulă, Voiculescu, Mihăilă și restul liderilor USR tac asurzitor pe acest subiect. Este cea mai scumpă tăcere de la
declanșarea pandemiei încoace: o tăcere care ne costă
1 miliard de euro!


Voiculescu cumpără 22,9 milioane de doze Pfizer și Moderna. Ele se adaugă celor 32,1 milioane doze contractate deja

La doar 4 zile de la numirea în funcția de ministru al Sănătății, pe 27 decembrie 2020 Vlad Voiculescu achiziționează alte 4,2 milioane de doze de vaccin Pfizer/BioNTech. Acestea se adaugă celor 32,1 milioane doze vaccin AstaZeneca, Moderna, Johnson&Johnson, Pfizer/BioNTech, pe care statul român le achiziționase deja.

Peste nici trei luni de zile, pe 10 martie 2022, ministrul userist mai cumpără alte 8 milioane de doze, din același vaccin Pfizer/BioNTech.


151.500.000 euro, aruncați pe 6,4 milioane de doze dintr-un vaccin cu care românii nu mai voiau să se vaccineze

Pe 18 martie 2021, ministrul Voiculescu decide să achiziționeze alte 6,4 milioane de doze de vaccin, Moderna, la un preț colosal: 151.500.000 euro. Achiziția nu a avut nici o justificare, ministrul USR fiind informat că, din cele 3,4 milioane de doze Moderna achiziționate deja de statul roman, nici măcar 1 milion de doze nu fuseseră utilizate în campania de imunizare împotriva COVID-19.

Imperturbabil, pe fondul scandalului ce a precedat demiterea sa, ministrul Voiculescu semnează un memorandum privind ”necesitatea” cumpărării a încă 4,3 milioane de doze de vaccin Pfizer/BioNTech. Memorandumul este aprobat chiar a doua zi după demiterea sa, pe 15.04.2021, colegii din guvern fiind atent supravegheați de vicepremierul Dan Barna.

Totul pe repede înainte, pe banii românilor!


Concurs userist: Ioana Mihăilă îl întrece pe Voiculescu: achiziționează alte 39 milioane de doze

Lovitura de grație, care a îndatorat românii pe următorii ani, a fost dată de succesoarea lui Voiculescu în funcția de la Ministerul Sănătății, Ioana Mihăilă, tot de la USR.

În mai 2021, din cele 55 milioane doze vaccin comandate anterior, fuseseră administrate doar 6,4 milioane de doze. Noul ministru USR mai comandă alte 39 milioane de doze. De ce?

Pe 13 mai 2021, România avea cumpărate deja 55 de milioane doze de vaccin și administrase populației doar 6.409.083 de doze (ATAȘAT documentul oficial privind situația vaccinării), Cu toate acestea, ministrul USR Ioana Mihăilă, suplimentează achizițiile de vaccinuri, cumpărând alte 39 milioane de doze de vaccin Pfizer/BioNTech.


Operațiunea ”Donarea”

Două luni mai târziu, ministrul Mihăilă avea să înceapă operațiunea donarea dozelor de vaccin Moderna, doze comandate de colegul Voiculescu, dar neutilizate în campania de vaccinare a românilor. Astfel, 450.000 doze din lotul Moderna comandat de colegul Voiculescu au fost donate Coreei de Sud.


Peste 94 milioane de doze cumpărate, doar 16,8 milioane administrate

Deși miniștrii USR s-au întrecut în achiziții de zeci de milioane de doze de vaccin, în perioada 27 decembrie 2020 (data începerii campaniei de vaccinare în România) și 9 octombrie 2022, doar 16.896.277 de doze au fost folosite pentru imunizarea românilor.


Milioane de doze expirate. Și mai multe milioane de doze nefolosite. Pe toate, românii trebuie să le plătească!

În prezent, peste 8 milioane de doze AstraZeneca au expirat deja în depozitele producătorului. Costul dozelor se ridică la peste 75 de milioane de lei. La acestea care se adaugă alte 156.000 de lei pentru distrugerea lor. Românii plătesc.

Aproape un milion de doze de vaccin Moderna, din lotul comandat suplimentar de ministrul USR Voiculescu au fost vândute Germaniei de actualul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila. Alt million din același lot Moderna, comandat de Vlad Voiculescu, expiră în depozite, iar statul roman nemaigăsind vreun cumpărător pentru ele.


Pandemia s-a încheiat, românii plătesc în continuare

Conform documentelor semnate de miniștrii USR, România trebuie să mai primească anul acesta (și să plătească, bineînțeles) 11,2 milioane de doze Pfizer, în valoare de 1,075 miliarde lei, 4,5 milioane de doze Moderna și 3,6 milioane de doze Johnson&Johnson, iar în 2023 alte 19,5 milioane doze Pfizer, în valoare de 1,982 miliarde lei.

Toate aceste achiziții sunt suportate din taxele și impozitele plătite de români și de firmele care activează în România.

Niciunul dintre miniștri nu a fost deranjat de instituțiile cu atribuții de control pentru a justifica necesitatea și oportunitatea acestor achiziții, total disproportionate față de nevoile românilor.

Drulă și ceilalți lideri ai USR, cei doi foști miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, extrem de vocali și pricepuți din vorbe la orice, tac acum asurzitor pe acest subiect.

Este cea mai scumpă tăcere de la declanșarea pandemiei încoace: o tăcere care ne costă 1 miliard de euro!