Siguranța locurilor de muncă reprezintă cheia relansării economice

80% dintre măsurile din Programul PSD de guvernare 2020-2024 vizează siguranța locurilor de muncă. De aici trebuie să pornească viziunea economică a unui nou guvern.
Un loc de muncă sigur înseamnă stabilitate și încredere în viitor, înseamnă repornirea consumului și a întregului circuit economic. Din impozitele și contribuțiile sociale plătite de cei care muncesc se pot asigura pensii decente, servicii de calitate în sănătate și o educație temeinică pentru noile generații. Totul se face prin muncă și de aceea viitorul guvern trebuie să protejeze munca, să încurajeze munca și să recompenseze munca.

Cum putem oferi siguranța locurilor de muncă?

În viziunea PSD, viitorul guvern va  trebui să canalizeze resursele pentru susținerea firmelor care produc și plătesc taxe în România, indiferent de „naționalitatea” acționarilor lor. În aceste firme lucrează angajați români, iar din salariile lor se plătesc contribuțiile care susțin sistemul de pensii, Sănătatea și Educația din țara noastră. Susținerea economică a companiilor din domenii strategice, acordarea de credite avantajoase pentru întreprinderile mici și mijlocii, sprijinirea antreprenorilor pentru înființarea de noi firme și noi locuri de muncă sau încurajarea firmelor care exportă produse fabricate în România sunt măsuri esențiale pentru siguranța locurilor de muncă și pentru relansarea economică.

PSD susține forțele active din societate: salariații, antreprenorii și investitorii

Cele mai multe dintre măsurile propuse în programul PSD vin în sprijinul celor care muncesc și produc în România. Creșterea sustenabilă a salariilor, reducerea impozitelor pentru salariații cu copii, încurajarea părinților să revină la locul de muncă după nașterea copilului sau vouchere pentru creșă pentru copiii salariaților sunt doar o parte dintre propunerile PSD care încurajează și simulează munca. Creșterea graduală a pensiilor oferă celor care muncesc garanția că vor avea un trai decent atunci când se vor ajunge la vârsta pensionării. Sprijinirea tinerilor pentru a începe o afacere și accelerarea investițiilor publice și private reprezintă o sursă de creștere economică și de creare de locuri de muncă.

„Fabricat în România” – o garanție pentru locurile de muncă din România

Susținerea producătorilor din România reprezintă cea mai sigură cale de protejarea a locurilor de muncă din țara noastră. A produce în România înseamnă a oferi locuri de muncă în România. Două sectoare cheie sunt producția de autoturisme și de electrocasnice din țara noastră. Viziunea PSD este de a constitui un Fond Strategic de Investiții care să dezvolte capacitățile de producție și industriile competitive din România. Totodată încurajarea investițiilor mari poate relansa activitatea furnizorilor locali pentru implementarea acelor investiții. Totodată, PSD consideră că trebuie oferit sprijin guvernamental pentru retehnologizarea companiilor românești astfel încât să aibă șanse egale în competiția europeană cu cele din statele occidentale.

Creșterea salariilor pentru a stopa plecarea din țară a muncitorilor români.

Experiența din anii de tranziție ne-a arătat cât de păguboasă a fost politica salariilor mici, care a determinat milioane de români să plece la muncă în străinătate. Creșterea salariilor nu e o măsură populistă. Este o chestiune de siguranță națională. Dacă nu vom crește salariile riscăm să rămânem fără forță de muncă. PSD consideră că prin măsuri simple, cum ar fi diminuarea impozitului pe venit, salariații cu venituri sub 6.000 de lei pot rămâne cu mai mulți bani în buzunar, mergând până la impozit zero pentru cei plătiți la salariul minim.