05.04.2019

Transcriere conferință de presă susținută de președintele PSD, Liviu Dragnea, în cadrul vizitei de teren la sistemul de irigații din cadrul Amenajării Gălățui Călărași

PSD

Să spunem câteva cuvinte despre ce am făcut noi pe agricultură, pentru că dincolo de vorbele de la București, meșteșugite și, mă rog, care nu prea au legătură cu realitatea, aceasta-i realitatea din România. Sunt lucruri pe care o să puneți mâna, o să le vedeți.

Câteva realizări: plata subvențiilor la timp pentru fermieri, spre deosebire de tehnocrați, nu avem cum să ne comparăm cu ei, că au dat cu un an după, pentru faptul că ne-am ținut de cuvânt și am dat subvențiile nu numai la timp, dar și în avans, fermierii au putut să execute lucrările la timp și s-au obținut doi ani la rând producții record. Bănuiesc că știți sau, dacă nu știți, vă mai spun și eu, România a ieșit pe primul loc la porumb de ani de zile, iar în 2018 la floarea-soarelui. Acum am înțeles că a început procesul de depunere a cererilor de subvenții, ați început la 1 martie și se termină la 15 mai.

Fonduri europene în agricultură: s-a reușit în acești ani să se aducă în România 8,2 miliarde de euro. S-au programat 3,2 miliarde în 2017, s-au adus 3,3 miliarde de euro, în 2018 s-au programat 3 miliarde, s-au adus peste 3 miliarde, iar în 2019 până acum au intrat în visteria țării 1,9 miliarde de euro. Toți acești bani au fost folosiți de fermieri pentru dotare și pentru a executa lucrările la timp. Sunt și investițiile din Programul Național de Dezvoltare Locală, vorbim de noi IMM, mii de exploatații agricole comerciale, unități de procesare, canalizare, drumuri comunale, alimentări cu apă. 7500 de tineri femieri sunt sprijiniți, din care 1600 de tineri sunt din zona montană.

Sistemul de irigații: vorbim de 1 miliard de euro până în 2020 pe care l-am stabilit împreună să fie alocat pentru această lucrare care este de o importanță națională strategică și vitală pentru agricultura românească. Se vor iriga în final 2 milioane de hectare, la finalul anului 2020. În continuare, domnule Daea, pentru mine ești cel mai bun ministru din Guvern! De aceea o să și primești mai mult de lucru. Știți că am mai vorbim amândoi că mai aveți canale pentru aproape 1 milion de hectare pe care o să le descoperiți tot cum le-ați descoperit și pe celelalte și pe care trebuie să le reabilităm. Vreau ca până în toamnă să ne prezentați programul care să intre în vigoare după ce se finalizează programul, să nu pierdem timpul.

De asemenea, vorbim despre Siret-Bărăgan: se vorbește de mulți ani în România despre Siret-Bărăgan, este un vis vechi al nostru, al tuturor. În total, suprafața care va deveni irigabilă datorită realizării sistemului de irigații Siret-Bărăgan va fi în jur de 600 de mii de hectare. 2 milioane care sunt în curs de realizare în acești ani și încă 1 milion 600 care trebuie să intre în al doilea mare program de refacere a sistemului de irigații, refacere și construcții de noi canale, adică 3 milioane 600 de mii de hectare suprafață irigabilă în România. Trebuie să înțelegem cu toții: cei care ne-am născut la țară, care am muncit pe câmp știm ce înseamnă un sistem de irigații. Din păcate, de 20 și ceva de ani s-a făcut prea puțin pentru acest sistem și a fost devalizat. Singurul guvern care a avut curaj să înceapă un program de reabilitare înaintea noastră a fost Guvernul Năstase și ajunsese la sfârșitul lui 2004 la 1 milion de hectare. După guvernarea Năstase s-a ales praful de sistemul de irigații și ați văzut fotografii. Este ceva de neiertat, pentru că nu e atât de complicată agricultura pe cât pare, sunt bune îngrășămintele, sunt bune și soiurile, dar dacă nu există apă, nu putem vorbi de producții mari. Faptul că dăm apă gratuită pe canale mărește venitul fermierilor, dar ne dă posibilitatea tuturor românilor să începem să avem acces la produse românești, produse curate, produse sănătoase. Vă mai fac o propunere, domnule ministru, că înțeleg că le puteți duce, v-am zis și în mașină: de-a lungul canalelor, dacă reușiți să discutați cu Mediul sau cu Ministerul de Finanțe, să începeți să realizați niște agregate, niște instalații pe bază de energie fotovoltaică, cu mici pompe de capacitate mică, ca să se poată iriga de-a lungul canalelor din irigații suprafețe pentru legumicultură. Eu vă garantez că dacă veți face acest lucru, foarte mulți români vor începe să-și înființeze culturi de legume pe lângă canale. Sunt cei din țările din Golf și nu numai care irigă pe un teren arid, care nu au potențialul hidrografic pe care-l are România. Depășiți 1% în sistemul de irigații din tot ce avem ca ape curgătoare în România? Eu cred că nu depășiți, deci potențialul este foarte mare.

De asemenea, vreau să vă solicit să discutați și cu domnul Teodorovici în zilele următoare, pentru că noi tot vorbim de standarde duble, calitate dublă pentru produsele care intră în România. Să vorbim despre produsele agroalimentare: nu putem doar să ne plângem. Chiar am de gând să inițiem o lege în acest sens, dar haideți să începem să stimulăm produsele tradiționale românești. Eu nu știu dacă o să ne permită Comisia Europeană să mergem cu TVA 0 la produse tradiționale românești, dar sigur putem merge la 5% ca să putem să stimulăm.

De asemenea, ați înființat, acum începe să funcționeze, Casa Română de Comerț, care are ca principal obiectiv să sprijine producătorii români în ceea ce privește colectarea, depozitarea și, acolo unde va fi cazul, să se realizeze microfabrici de producție. Ați început acest proces, acum se așază Casa Română de Comerț, luni am înțeles că deschideți bursa de pește la Tulcea, ați preluat-o de la ANPA, dar vreau să vă rog să începeți prin Casa de Comerț două proiecte și în două-trei săptămâni de zile să ne vedem, pentru că-s foarte importante, să începem un proiect de realizare a unei rețele de magazine, de hypermarketuri, prin Casa Română de Comerț, care să fie cu produse românești de la producătorii români. Toată lumea vorbește, toți am auzit de la fermierii români cât se chinuie să le ajungă produsele pe raft, aproape că n-au șanse să le ajungă produsele pe raft, câte costuri au pentru a le expune și pentru a avea șansa să fie cumpărate de români, numai că noi în continuare cumpărăm cu preponderență produse din alte țări care, sigur, au calități diferite când ajung în România, că așa consideră niște companii multinaționale, că românii trebuie să mănânce mai prost și mai scump.

Al doilea proiect, tot prin Casa de Comerț, urmează producțiile la legume și știți foarte bine cât de periculos este să înceapă să sorteze legumele pe căldură. Puteți să achiziționați niște corturi, așa cum au cei de la Armată, chiar cu aer condiționat, și să începeți să le livrați producătorilor români să le folosească.

Anti-grindină: am fost la primul punct, acum sunteți la 60 de puncte de lansare, mai aveți în lucru 65 de puncte de lansare. În acest an va fi protejată de grindină o suprafață de 1,2 milioane de hectare. Garanții de stat în procent de 80% pentru producție, investiții, cumpărare de teren, dobânda plafonată la 2% peste ROBOR, vedeți că acum este alt indicator care e mai mic, cu toată supărarea unora, și finanțări pentru maxim 3 milioane de euro, de asemenea, comisionul de garantare, în scădere de la 3,85 la 1,6%. Programul de tomate: știți că discutam atunci când lucram la program împreună că eu voiam un sprijin mai important. Vă rog să pregătiți pentru anul viitor, pentru faza a doua a acestor programe, sume mai mari și pentru tomate, și pentru usturoi. A fost bine că au început, au prins încredere, au ajuns la 16 mii de beneficiari, nu este suficient. 90 de mii de tone de tomate nu este suficient, pentru că gustul pe care-l au roșiile românești nu-l are nicio roșie de niciunde din lume, și atunci haideți să vedeți cum îi ajutați, cum îi stimulați ca să începem să avem speranțe că și iarna putem avea în magazine tomate românești și nu numai. Știți bine că cei care sunt în programul de tomate au început să pună și a doua cultură în solarele respective, trebuie să ajungem la nivel de seră. Usturoiul: este un produs care are foarte multe calități, dar 1000 de euro nu e suficient și nu putem stimula foarte mulți producători și eu cred că avem suficiente fonduri pentru a mări stimulentele și la tomate, și la usturoi.

Lâna: știți că vorbeam în 2017, mai erau unii aduși pe-acolo care ne și mințeau, nu se mai arde lâna, nu se mai dă foc la lână pentru că n-aveau ce să facă cu ea. S-au colectat 14400 de tone în 2018. De asemenea, tot ideea dumnealor a fost și împreună cu domnul Valeca ați realizat în 2017 acel program de cercetare și astăzi este faza finală de agrementare pentru a fi folosită lâna ca termoizolant la construcții. Deja a început să se fabrice așa-numitul rigips cu fibre de lână care are calități antifonice. De asemenea, poate o să ne spună și nouă cât a crescut producția de lână, dar știți că aici mai e o restanță și trebuie rezolvată și ea: n-au unde să spele lâna. Neavând unde să spele lâna, nu pot să obțină un preț mare pe lână. Următorul efort este cu aceste instalații de spălare a lânii.

Acciza la motorină s-a redus la 1795 de lei, în 2018 15 mii de beneficiari fermieri, în 2019 25 de mii de beneficiari fermieri. Sprijin pentru angajarea tinerilor în agricultură, acvacultură și industrie alimentară pentru tinerii cu studii superioare, dacă se angajează trei tineri, firma primește 1000 de lei pe lună pentru fiecare persoană, pentru cei cu studii medii 750 de lei pe lună de persoană și fără studii 500 de lei pe lună pentru persoană. Liceele agricole: am discutat în acești ani și am discutat mult atunci în 2016 amândoi despre criza de forță de muncă care să fie calificată în domeniul agriculturii, zootehniei, al mecanicii agricole și al mecanizării. Cum să știe un elev care termină un liceu agricol să conducă, să opereze instalațiile care sunt acum pe piață și vorbim de tractoare moderne, vorbim de toate agregatele care se pun în spatele tractorului pentru semănat și pentru toate celelalte operațiuni, când ei la liceu ce au? Dacă mai au un tractor U650, dacă mai e întreg, și au grape la care se făcea reglajul unghiului de la colțuri cu o manetă. Păi ce să învețe copiii? Plus că n-au niciun fel de atractivitate. Ceea ce s-a întâmplat, și anume, printr-o minune, Iohannis ne-a promulgat legea, cred că nu și-a dat seama de ea, acum începe un program serios de investiții în liceele agricole pentru ca elevii de-acolo să facă practică și, de asemenea, în timpul liceului să facă contracte cu fermierii din zonă. Este o cerere mare din partea fermierilor pentru a avea forță de muncă calificată, pentru că condițiile s-au schimbat, subvențiile le iau în avans, apa începe să le vină aproape de tarlale ca să poată să o folosească, dar au nevoie de oameni pentru a conduce utilajele, pentru a folosi toate aceste operațiuni și poate reușim să mergem într-un liceu agricol să vedem cum e acum. Am vorbit și cu doamna Andronescu. Este o investiție la care eu țin foarte mult în acest sistem de educație. Știu că gestionați acum împreună liceele agricole, Ministerul Agriculturii și Ministerul Educației Naționale. Este un domeniu în care nu s-a mai făcut nimic, așa cum ați văzut și sistemul de irigații, nu știu de ce cei care ne-au condus până acum n-au înțeles ce înseamnă agricultura.

Abatoarele mobile: o mare problemă în toată țara, nu numai în zona rurală, o reprezenta modul cum își pot sacrifica animalele cetățenii. Ni se cerea să respecte toate normele europene, numai că nimeni nu le punea la dispoziție o logistică și o infrastructură pentru acest lucru și s-a aprobat noțiunea de abatoare mobile și acum au fost depuse deja 95 de proiecte pentru finanțare, ceea ce va ajuta foarte mult orice gospodărie, oricine vrea să sacrifice animale. Pentru zootehnie, chiar sunt programe care au susținut creșterea pentru sectorul avicol.

În zona montană, am avut o discuție în 2017 care trăiesc pentru acest lucru, care se pricep, care au făcut studii, care au făcut cercetări pentru ce înseamnă zona montană și n-au reușit să găsească în toți anii sprijin pentru această zonă din România, zonă montană care ocupă 40% din suprafața țării. S-o spunem foarte direct: după 1989, muntele a fost uitat. Știu că veneau tot felul de personalități externe care se minunau cât de frumos este acolo, dar probabil că ei ar vrea să rămână așa, să nu ne dezvoltăm deloc și toți oamenii de acolo să aibă doar constrângeri cu zone protejate, dar nimeni să nu poată să-i ajute. Ne-am propus un program special de investiții pentru zona montană, am aprobat în Parlament legea muntelui în 2018 și este aprobată o sumă de un miliard de euro pentru zona montană pentru următorii ani. În 2019 încep programele de investiții în zonele montane, vorbim de centre de colectare și prelucrare lapte, de clasificare și prelucrare carne, de colectare, spălare și prelucrare lână, colectare și prelucrare fructe de pădure și înființare de stâne montane.

Domnule ministru, vă aștept săptămâna viitoare să discutăm, pe de o parte, partea cu TVA 5% pentru produsele bio și produsele tradiționale românești și, de asemenea, veniți și dumneavoastră la discuție, pentru că vreau să am o discuție și cu ministrul Apelor și Pădurilor, și cu cei de la RomSilva, pentru a iniția și a adopta un proiect de act normativ pentru a stopa tăierile abuzive, haotice de păduri din România și, de asemenea, să discutăm în mod serios și clar de o updatare a programului de reîmpădurire a acestei țări pentru următorii ani.

 

Întrebare: Cum veți face TVA 5% pentru produsele bio și românești?

Liviu Dragnea: Păi așa cum am făcut reducerea de TVA, poate să fie și OUG, normal, poate să fie și lege în Parlament, important e să stabilim care este procedura, să stabilim data de la care trebuie să intre în vigoare, pentru că mă interesează foarte mult să dăm un sprijin serios la tot ce înseamnă produs românesc, pentru că produsele românești sunt curate, sunt sănătoase și, dacă noi nu-i ajutăm, nu pot câștiga competiția cu multinaționale care revarsă în România toate aceste produse alimentare. Poate o să scoatem odată analiza pe care ați făcut-o, să ne-o dați și nouă să o promovăm sau să o facem publică, diferențele de calitate dintre produsele străine care vin în România și aceleași produse care se vând în țările de origine. Nu e numai cazul României, în general în Europa de Est se pare că lucrează așa. E vorba și de medicamente, e vorba de standard dublu, de salariile pe care românii le au acolo și ceilalți localnici care au salarii mai mari, de salariile pentru românii care lucrează aici la multinațională și pentru cei care lucrează la aceeași multinațională în altă țară, despre tratamentul dublu al transportatorilor români în alte țări față de transportatorii străini și toate aceste lucruri.

 

Întrebare: Președintele Iohannis a convocat consultări pentru joi și vineri.

Liviu Dragnea: Aoleu, dar nu vă interesează deloc agricultura? E o temă, dar sărim așa, imediat, din canal la Iohannis? Vineri acum eu sigur nu merg, dar de la partid de la noi o să trimitem niște oameni.

 

Întrebare: Va fi o delegație comună cu ALDE?

Liviu Dragnea: Nu știu, o să vorbesc cu domnul Tăriceanu. E mai puțin important.

 

Întrebare: Dumneavoastră de ce nu mergeți?

Liviu Dragnea: Nu îmi place personajul. Nu acesta e subiectul. În legătură cu temele, le susțin în totalitate, fără niciun fel de probleme! Dacă noi le susținem, ceilalți le susțin, e foarte bine. O să aibă o problemă, din câte am înțeles, cu cei de la PNL și USR, pentru că ei voiau să vină cu niște ordonanțe să modifice toată legislația pe justiție. Aici nu prea înțeleg eu, ei susțin acest lucru, dar dacă vin, dau ordonanțe să modifice legile justiției și codurile penale?

 

Întrebare: De ce le susțineți?

Liviu Dragnea: Pentru că mi se par chiar teme foarte bune! Eu nu îmi permit să recomand nimănui nimic. Le transmit colegilor mei, susținătorilor noștri, următoarele lucruri: că noi nu suntem de acord să se taie salariul minim, așa cum au anunțat cei de la PNL și USR. Nu suntem de acord să se înghețe pensiile și salariile, așa cum au în intenție cei de la PNL și USR. Nu suntem de acord să se înghețe PNDL și vom susține în continuare programele noastre de guvernare, pentru ca românii să o ducă mai bine. Așa o să le recomand eu. Are legătură, pentru că România nu înseamnă numai prostiile lui Iohannis, are legătură cu faptul că vrem să fim patrioți în Europa, că europarlamentarii noștri o să meargă acolo și echipa PSD va susține să vină mai mulți bani europeni în România, va susține să apară o legislație clară și fără echivoc în ceea ce privește calitatea dublă a produselor care se vând în Europa. Acesta e lucrul pe care-l cer susținătorilor noștri. În rest, Iohannis să rămână cu referendumul!

 

Întrebare: Veți pune ștampila pe buletinul cu referendumul?

Liviu Dragnea: Dacă ajung la acest buletin, da. S-ar putea să fie o mare harababură în secțiile de vot. Deja știu că sunt discuții pe la AEP, sper să se pună de acord ca acolo procesul electoral în ceea ce privește alegerile europarlamentare să nu fie tulburat, să fie în aceeași secție. S-au produs tulburări și în 2009 cu buletinele de vot. Trebuie să se pună foarte bine la punct și Ministerul de Interne, și AEP.

 

Întrebare: Acest referendum va influența prezența la urne?

Liviu Dragnea: Habar n-am. Cu cât vin mai mulți, cu atât mai bine.

 

Întrebare: Vor fi aceleași secții de votare?

Liviu Dragnea: Așa scrie în lege, n-am declarat eu, așa scrie în lege. O să vă explice detaliile cei care organizează alegerile și referendumul. Sunt două tipuri de liste, niște liste pe care le face o autoritate, alte liste permanente pe care trebuie să le facă primarii. Au apărut tot felul de discuții și eu sper ca toate instituțiile să se organizeze bine, pentru ca oamenii să aibă posibilitatea neîngrădită să-și aleagă europarlamentarii. Mi se pare cel mai important lucru.

 

Întrebare: Există strategia PSD ca social-democrații să ridice doar buletinul de la alegeri?

Liviu Dragnea: Nu există, e doar în mintea voastră. Ați văzut, domnule Daea, nu îi interesează dacă e apa gratuită pe canale, dacă se irigă 2 milioane de hectare, dacă aducem produse sănătoase pentru români. Nu, noi discutăm doar de prostiile lui Iohannis. Mai aveți teme cu ce? Cu ordonanțele pe codurile penale? Bun, hai să vorbim. Îmi dați voie, domnule Daea? Că de aceea am venit până aici, la irigații, să vorbim despre ordonanțe și despre coduri! O să vedem și stația, dar nu-i interesează, mergem noi și o vedem! Deci, în ceea ce privește ordonanțele, eu vă spun sincer că în ziua de miercuri m-am amuzat. Vedeam, așa, un fel de teatru cam ieftin. Îi vedeam pe unii de la Bruxelles care țipau, amenințau și urlau ca nu cumva să dați nu știu ce ordonanță. Îi vedeam și pe ai noștri de la Guvern. Și ei țipau și strigau: cum vă permiteți să ne spuneți nouă asta? Și unii și alții știau că nu se vor da ordonanțe. Pentru cine acest teatru? Nu mai poate continua așa, trebuie să se înceteze cu această atitudine. Mulți colegi îmi spun că, de fapt, toată intenția domnului Toader a fost din ianuarie să ridice aceste subiecte în dezbatere și ca să discutăm trei luni de zile nu de ce avem de făcut în România reală, nu în România imaginară, și a tot anunțat că va da niște ordonanțe de urgență care, de fapt, nu s-au dat și pe care nici nu cred că avea intenția să le dea vreodată. Eu cer Guvernului în mod ferm să înceteze cu această discuție nesfârșită. Parlamentul începuse procedura de finalizare a votului pentru codurile penale, după verificarea de la CCR. A fost o greșeală a PSD că a crezut în unii care au spus că vor da aceste coduri prin OUG, ca să ajungă la final să meargă, din câte am înțeles, cu vreo șapte-opt articole la Bruxelles într-o mare umilință. În ceea ce privește codurile penale și legislația respectivă, Parlamentul trebuie să-și urmeze cursul pe care-l începuse, dacă se vor adopta în această sesiune, în sesiunea următoare, când se vor adopta, aceste legi trebuie să fie finalizate, pentru că au deja deasupra lor controlul CCR. Guvernul trebuie să se ocupe într-un mod serios de programul de guvernare. Când are de gând să adopte ceva, anunță azi și adoptă într-o săptămână. Nu putem lăsa să se discute despre niște teme parazite luni de zile. Doamna prim-ministru trebuie să ia o decizie, este apanajul dumneaei, vrea să-l mențină, nu vrea să-l mențină, pe mine mă interesează ca Petre Daea să fie în picioare și valid, să poată să funcționeze, că are o grămadă de lucruri de dus la capăt, să nu care cumva să te gândești să pleci!, Daniel Suciu să gestioneze cum trebuie programele de dezvoltare de la ministerul lui, Eugen Teodorovici și toți ceilalți colegi din Guvern să se ocupe de programul de guvernare.

 

Întrebare: Va veni o remaniere?

Liviu Dragnea: Da, cele două colege din Guvern, Rovana Plumb și Natalia Intotero, eu nu sunt de acord ca ele să meargă în campania electorală având la dispoziție infrastructura guvernamentală. Înainte de a începe oficial campania electorală, cele două colege trebuie să-și prezinte demisia din Guvern. Am vorbit cu dumnealor înainte de a se adopta listele și sper că-și vor ține cuvântul și nu ne vor pune într-o situație delicată.

 

Întrebare: CEX nu poate discuta o remaniere extinsă?

Liviu Dragnea: CEX, când se va întruni, va discuta despre stadiul organizării și pregătirii pentru alegerile europarlamentare. Am finalizat deja întâlnirile cu județele, au înțeles toți colegii ce au de făcut. De fapt, doar le-am adus aminte că au făcut aceste lucruri, sistemul de organizare, și să-l repună în funcțiune.

 

Întrebare: Dacă premierul îl susține pe ministrul Toader să rămână în funcție?

Liviu Dragnea: Răspunsul este simplu și sec: nu mă interesează!

 

Întrebare: Mihai Tudose susținea că din două în două ore îl chemați pe Tudorel Toader la dumneavoastră ca să discutați. Această relație a continuat?

Liviu Dragnea: Tu ieri ai fost la mine în birou, nu? V-am chemat pe toți la mine în birou ieri – mă rog, tu n-ai fost, că nu te-a interesat, ai fost liberă, ghinion!, vorba lui Iohannis – pentru că apăruse informația că Toader e la mine în birou și am rugat-o pe Ancuța de la cabinet să îi invite pe toți la mine în birou să îl vadă pe Toader! Am dezlegat și misterul, Ancuța se întâlnește cu domnul Toader la scări, la steaguri, unde se intră în Parlament, l-a întrebat ce face și a zis că merge să își scoată niște bani de la bancomatul din Palatul Parlamentului. A scos banii și a plecat.

 

Întrebare: Au fost informații că ați avut discuții cu premierul și cu ministrul Toader înainte de ședința de miercuri.

Liviu Dragnea: Am avut discuții cu mai mulți miniștri, și cu dumnealor, și cu domnul Tăriceanu. Eu vă spun foarte sincer, nu mai vreau să vorbesc despre aceste lucruri. Nu mai vreau! N-avem subiect.

 

Întrebare: Există percepția publică că faceți presiuni pentru că cei doi aruncă responsabilitatea în curtea celuilalt și că, de fapt, executivul nu vrea să dea aceste ordonanțe.

Liviu Dragnea: Este o percepție proastă sau greșită sau mincinoasă. L-am întrebat chiar marți pe domnul Toader de față cu domnul Tăriceanu, cu doamna Dăncilă și cred că mai era cineva acolo, pentru că auzisem și eu aceste prostii. Am zis, „Domnule ministru, am făcut vreodată presiuni asupra dumneavoastră?” „Nu.” „Fac acum presiuni asupra dumneavoastră?” „Nu.” „Multă sănătate și succes!” Am avut diferite poziții pentru că, pur și simplu, voiam să închidem acest subiect. Am avut o discuție la începutul lui februarie, dacă nu greșesc, cu doamna prim-ministru, domnul Tăriceanu și domnul Toader, în care chiar domnul Tăriceanu și cu mine am spus că acest subiect trebuie închis cel mai târziu până la 15 martie. „Le dați, nu le dați, dar închideți-l, pentru că Parlamentul trebuie să știe dacă merge mai departe sau nu?” Suntem deja în aprilie și nimeni din partid, cel puțin de la noi și cred că nici de la domnul Tăriceanu, nu mai acceptă să stăm în continuare prizonierii acestor teme parazite, care, de fapt, hrănesc minciuna lui Iohannis și a altora care n-au altceva să spună.

 

Întrebare: Ce le spuneți colegilor care sunt nemulțumiți de activitatea domnului Toader?

Liviu Dragnea: Ne uităm în lege și în Constituție. Are dreptul de remaniere, o operează sau nu. Pe mine personal nu mă mai interesează ce se întâmplă la Ministerul Justiției, doar în măsura în care informațiile pe care le-am primit și pe care vreau să le văd certificate prin documente sunt reale, și anume că sunt zeci de acte normative blocate, întârziate din cauza Ministerului Justiției. Dacă este așa, este foarte grav. Mie acest lucru mi se pare foarte grav: vorbim de programe pentru agricultură, pentru sănătate, programe financiare, economice. Este, într-adevăr, foarte grav. Restul, jocul cu „uite ordonanța, nu e ordonanța”, pentru mine nu mai contează. Până la urmă, ministrul vine cu aviz negativ sau cu observații în ședința de Guvern.

 

Întrebare: Domnul Toader ar trebui să mai rămână la minister?

Liviu Dragnea: Este a zecea oară, dar și ultima oară când spun: nu mă interesează! Obiectivele noastre în această campanie nu țin de Ministerul Justiției. Am închis acest subiect. Ce să mai spun, că au fost la Bruxelles și îmi spunea cineva că marii specialiști de-acolo, funcționari, de fapt nu se uitau pe texte, ci aveau o problemă cu mitingul nostru de anul trecut, unde au fost 400 de mii de oameni? Despre ce discuții vorbim? Vorbim despre oficiali europeni care, pe de o parte, ne spun, că tot standard dublu e, „să nu cumva politicul să interfereze în justiție” și cer să se oprească o anchetă penală? Cine să meargă să oprească ancheta penală? Cineva din Guvern, din Parlament? Pe de altă parte, negociază ca la piață funcția de procuror european și nouă ne spun să facem cum? Modelul lor? E ca-n vorba românească: să face ce zice popa, nu ce face popa!

 

Întrebare: De ce în cazul lui Tudorel Toader se aplică o procedură specială?

Liviu Dragnea: Pentru că este un om special. Gata! Mădălina, dacă te-ai plictisit de mine, cere la voi la „Realitatea” să te mute la Ministerul Justiției și o să îl ai în fiecare zi în față!

 

Întrebare: Credeți că a fost o coincidență faptul că toate partidele în afară de PSD și ALDE au fost invitate joi la Cotroceni?

Liviu Dragnea: Habar n-am!

 

Întrebare: Când are de gând Parlamentul să convoace plenul reunit pentru aviz?

Liviu Dragnea: O să discutăm săptămâna viitoare, pentru că mulți spun că este ceva, mă rog, destul de ciudat. Practic, nu există o procedură de reconsultare a Parlamentului, dar nu o să ne împiedicăm de acest lucru. O să convocăm un Biroul Permanent Reunit cât de curând, dar cred că trebuie să-l convocăm pentru niște întrebări, totuși, să vedem întrebările. Suntem dispuși să dăm foarte repede drumul în Parlament.

 

Întrebare: Își rezervă PSD dreptul de a ataca la CCR în funcție de formularea întrebărilor?

Liviu Dragnea: Categoric nu. Îl lăsăm cu referendumul lui, noi avem altă treabă.

 

Întrebare: Câți oameni așteptați la mitingul de la Craiova?

Liviu Dragnea: Nu știu, mi-au zis și Claudiu Manda, și Olguța Vasilescu că o să fie câțiva oameni acolo!

 

Întrebare: Cei de la Bruxelles spun că Guvernul face pași înapoi.

Liviu Dragnea: Nu știu ce pași înapoi face Guvernul în lupta anticorupție. Nu cred că Guvernul se ocupă de lupta anticorupție. Din câte știu eu, de luptă se ocupă procurorii, chiar și cei care sunt conduși de complici ai torționarilor, da? Chiar și cei care sunt conduși de astfel de oameni se ocupă de lupta anticorupție, DNA, secția de investigare a magistraților ș.a.m.d. Cu ce au fost blocați? Nu există niciun fel de măsură a Guvernului sau a Parlamentului care să îi fi blocat, ba dimpotrivă. Din câte îmi aduc eu aminte, Guvernul a adoptat tot ce avea de adoptat pentru asigurarea unor condiții bune, iar Parlamentul a adoptat legi ca să le asigure o finanțare, inclusiv salarială, foarte bună, ca oamenii să aibă condiții bune. Că merge nu știu care procuror la Bruxelles cu nu știu ce afiș „rule of law”și în spate are niște acuzații de hărțuire sexuală, numai în România se poate întâmpla așa ceva!

 

Întrebare: Înalta Curte a ridicat controlul judiciar în cazul Kövesi. Cum vedeți acest lucru?

Liviu Dragnea: Nu îl văd în niciun fel. Nu mă interesează. Eu am mai spus-o, sigur, vă e greu să credeți, nu mă interesează cine va fi procuror european. Cert este că indiferent cine va fi ales pleacă cu un mare handicap de legitimitate, pentru că nu a fost rezultatul unui proces de evaluare serioasă, lungă, făcută de un comitet, de o comisie de juriști, de judecători, de magistrați din Europa care să fie dincolo de orice îndoială și vor fi rezultatul unui proces politic, unei negocieri politice, deci va fi politizat. În această jurisdicție ne-a băgat domnul Cioloș, îl uităm, că deranjează!

 

Întrebare: Domnul Toader a votat!

Liviu Dragnea: Foarte bine! N-am dreptul la o opinie, domnișoară? Domnul Toader credeți că e tatăl nostru? PSD nu poate rămâne captiv nici lui Toader, nici măcar propriului guvern, ca să ne-nțelegem foarte bine. Suntem sute de mii de membri.

 

Întrebare: Cum vedeți activarea Articolului 7 pentru România?

Liviu Dragnea: E vorba de campanie electorală. Marii lideri europeni sunt în campanie electorală și au transformat România într-o minge electorală pe care o plimbă dintr-un teren într-altul pentru a obține niște aplauze de la galerii. Vorbim de lupta anticorupție din România. Păi s-a vorbit în România despre marile cazuri de corupție și de devalizări uriașe din țările vest-europene? Nu s-a vorbit. Care luptă anticorupție este blocată în România?

 

Întrebare: Într-un comunicat al PSD se arăta faptul că PSD este nemulțumit de faptul că la criticile UE pe justiție doamna Birchall și domnul Meleșcanu nu ar fi reacționat cum v-ați fi așteptat.

Liviu Dragnea: Or fi fost în țară? Nu știu.

 

Întrebare: TVA redus pentru ce alimente?

Liviu Dragnea: Bio și produse tradiționale românești. Sunt piețele pline de produse tradiționale românești și cred că măcar o singură dată unul dintre voi ați cumpărat așa ceva sau ați mâncat la vreun prieten așa ceva, sunt foarte bune și curate.

 

Întrebare: Cum ar trebui să arate acele marketuri pentru produsele românești?

Liviu Dragnea: Să arate bine, în primul rând, și frumoase, să fie încăpătoare, să aibă spații de depozitare, spații frigorifice, unde producătorii români să aibă prioritate. Știți care e procedura pe care trebuie să o urmeze un fermier român ca să ajungă pe raft și cât îl costă? Nimeni nu vă spune, niciunul nu o să vă spună în mod oficial, dar îi chinuie rău de tot! Totuși, ca să fie sclavi în țara lor, eu nu sunt de acord.

 

Întrebare: V-a plăcut Autostrada Soarelui azi?

Liviu Dragnea: Ce trebuia să îmi placă la Autostrada Soarelui?

 

Întrebare: Calitatea drumului?

Liviu Dragnea: Arată binișor, până la urmă! Erau niște reparații, da, se simte cam urât, mai puțin decât aici, pe câmp!

 

Întrebare: Ce așteptări aveți de la termenul următor?

Liviu Dragnea: De la mine? Hai, domnișoară, ne furăm căciula unul altuia. Auzeam de coduri, de ordonanță dată pentru mine. Indiferent ce prevederi vor fi sau au fost sau ar putea fi care, vezi Doamne!, ar fi putut să mă ajute, pentru mine oricum nu se aplicau. N-am nicio așteptare.

 

Întrebare: Veți merge în fața instanței pentru a fi audiat, cum trebuia data trecută?

Liviu Dragnea: Data trecută am fost în spital. N-am refuzat niciodată să merg în fața instanței, nu cred foarte mult în această prezență, dar îmi fac datoria și o să merg.

 

Întrebare: Aveți încredere în complet?

Liviu Dragnea: Nu discut despre acest lucru.

 

Întrebare: A apărut un sondaj astăzi, să știți că PSD are 21,5%!

Liviu Dragnea: Am sărit de 20%? Codrin, e bine, credeam că avem 14%. E o prostie și o minciună. În sondajele de la Digi stăm prost, în sondajele reale, în inimile românilor, stăm bine. S-a dovedit în 2016, când tot așa, erau televiziunile pline de sondaje în care la un moment dat nici nu mai intram, eram cu minus, și am avut un rezultat bunicel.

Nea Petrică, ești gata? Fă pârtie, că am fugit imediat! La revedere!

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Partidul Social Democrat respectă și aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Înainte de a continua navigarea te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de confidențialitate, prelucrare și protecția datelor cu caracter personal. ÎNCHIDE