12.04.2019

Discursul preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, de la mitingul de la Craiova

PSD

Bună ziua, Oltenia, bună ziua, dragi români! Unde e Tătărăștiul? Dăbuleniul este? Cetatea este? Hârșa este? Leul este? Comunele și satele din România o să se facă și mai frumoase. Mă întrebau oamenii din presă zilele trecute, nu mai țin minte când exact, cam câți oameni o să fie aici, la miting. „Mi-a zis Claudiu că o să fie câțiva”. Am înțeles că PNL a făcut miting aici, într-un colț! Acesta e PSD, oameni buni! Am trecut acum printre dumneavoastră, între voi, că e mai greu să vorbim cu „dumneavoastră” între noi, mie toată lumea cu care am dat mâna mi-a zis „Liviule”, nu sunt la București, sunt tot aici, aici am crescut și eu, pe malul Dunării, ca și voi, mulți mi-au spus, așa cum mi se spune peste tot unde merg, „Liviule, nu te lăsa”. Mi-au zis, de asemenea, tot aici, „chiar dacă te arestează, să nu renunți, că venim și te scoatem de-acolo!” Sper să n-ajungem, cu toate că aceasta este dorința de zi și noapte a lui Iohannis, pentru că este îngrozit de noi. Să meargă în Germania? Poate pleacă la Miami sau în Costa Rica! Fraților, dar numai destinații frumoase îi prevedeți! Să rămână în țară să dea socoteală și el, și ai lui, pentru toate abuzurile din ultimii ani, pentru toate destinele distruse, vieți frânte, pentru toate blocajele din această țară, pentru ura pe care a promovat-o. Nu la Miami trebuie să plece, trebuie să răspundă pentru casele furate și el, și cei care îl acoperă.

În 1821, mai sunt puțini care vor să-și aducă aminte, pentru că, din păcate, mulți nemernici, mulți nevolnici din această țară au tot încercat să pună în sertare marile momente ale istoriei, momentele care arată patriotismul român și care arată de când românii au început să nu mai vrea să meargă la înalte porți, aici a început o revoluție. De atunci românii au început să privească cu încredere și să-și dorească să aibă curaj să-și ceară drepturile, să aibă curaj să-și apere țara, să aibă curaj să se bată pentru țara lor. Tot de aici, astăzi, vreau să începem să vorbim cu toții cu curaj despre România și despre patriotism, pentru că, oameni buni, prea mult timp ni s-a spus, „Învățați-vă cu salariile mici, că altfel nu vin investitorii”, și au stat românii ani și ani cu salarii de mizerie, pentru că, nu-i așa, în România numai așa puteau să fie invitați străinii ca să dea salarii de sclavi. Noi am făcut altceva: am mărit salariile și am redus și taxele, pentru ca cei care au firme, Doamne-ajută să aibă și mai multe, diferența de impozit pe care noi le-am dat-o jos să poată să susțină salariile mărite și în administrație, dar și în zona privată. Ca să înțeleagă toată lumea, dacă salariul minim s-a mărit, toată structura de salarii crește. Prea mult timp ni s-a spus că agricultura noastră nu poate să fie performantă, că România nu trebuie să-și dorească să aibă o agricultură puternică. Am arătat în doi ani de zile că poate să fie la două culturi pe primul loc în Europa, la porumb și floarea-soarelui. Am făcut mare lucru? Nu, doar că am dat subvențiile în avans, doar că am luat măsuri pentru fermieri, doar că am susținut niște programe serioase pentru ca noi să putem să mâncăm hrană din pământul nostru. Prea mult timp ni s-a spus ca resursele noastre de fapt nu trebuie să fie ale noastre, că trebuie să fim bucuroși dacă se găsește cineva ca să ni le ia și să le ducă afară din țară, iar noi să facem cu mâna la conducta pe unde pleacă gazul sau petrolul, că au zis că așa e bine, așa trebuie să fie integrarea. Ni s-a spus că mai importante sunt interesele Europei decât interesele propriei țări, că așa e România europeană. Au fost minciuni, oameni buni! Orice german, francez, italian, spaniol, belgian, olandez se gândește în primul rând la țara lui, pentru că așa e normal. Uniunea Europeană n-a fost creată pentru a face rău țărilor care intră, dar dacă România a fost condusă de oameni fără coloană vertebrală, oameni care au mers, așa cum spunea Chris Terheș, cu capul plecat, sabia nu-l taie, dar nici bine nu-ți e! Dacă stai cu spinarea dreaptă, mai pleznește câte un disc, mai faci câte o hernie, dar cel puțin stai drept decât să stai încovoiat.

Ce au oamenii aceștia cu noi? Au întrebat mulți. Ce are Iohannis cu mine, cu PSD, cu guvernele noastre? Ce-are sistemul lui cu noi? Oameni buni, am început să arătăm toate abuzurile care au fost comise în această țară și le e frică, pentru că se apropie socoteala. Sunt îngroziți, pentru că pentru prima dată am avut un curaj nebun să dăm drumul la un program de pensii cum nu s-a mai întâmplat care continuă în anii următori. Pentru prima dată am avut curaj să mărim salariile la medici și la profesori ca să se apropie cât de cât de respectul pe care-l merită pentru munca pe care o fac și acest lucru îi îngrozește. De asemenea, sunt speriați pentru că fermierii români au început să pună pe masa românilor produse românești, curate și gustoase. Alaltăieri, la Giurgiu, am spus că până acum a fost programul de tomate de 3000 de euro pe mia de metri pătrați. Îl extindem. O să mărim această subvenție la unele categorii chiar până la 6000 de euro pe mia de metri pătrați de solar, extindem la vinete, la ardei, la castraveți, la varză, la fructe de pădure. De asemenea, am ambiția mea să acoperim și lunile de iarnă și o să subvenționăm și centralele termice pentru solarii și plata pentru folia dublă. Cei care aveți solarii știți ce înseamnă acest lucru. Am mâncat la Giurgiu direct din vrej castraveți și direct din pământ ridichi. Nicăieri în lume, oameni buni, n-au acest gust, sunt curate și gustoase. Nicăieri în lume nu e pământul pe care ni l-a dat nouă Dumnezeu, numai că zeci de ani de zile și-au bătut joc de el. Au făcut ce-au putut, ce-au vrut ca să îngenuncheze agricultura noastră. Vreau să vă întreb, putem noi să acceptăm ca în continuare România să pună pe masă pentru copiii noștri fructe și legume pline de chimicale? În continuare să stăm să vedem cum cerealele pe care le recoltați cu sudoare aici, în sud, să plece afară și să se întoarcă înapoi biscuiți și noi să plătim de zece ori prețul pe care îl luăm pe grâul pe care-l dăm? Nu cred că suntem de acord. Să stăm în continuare să ne uităm cum companii străine umilesc și calcă în picioare fermierii români? Îmi spuneau oamenii alaltăieri că în parcare la hypermarket sunt trei tiruri cu produse românești și o sută de tiruri cu marfă străină. La noi în țară, marfa noastră nu e mai bună? Marfa noastră nu e mai gustoasă? Ce facem, o aruncăm pe șanț pentru că pământul nostru nu e bun. Dacă vorbim despre acest lucru, vin niște maimuțoi, niște măscărici să ne spună că nu suntem europeni pentru că ținem la țara noastră, pentru că vrem să ajutăm românii, vrem să ajutăm fermierii români, pentru că nu vrem să ne batem joc de bogăția acestei țări?

Eu îmi iubesc țara și m-am hotărât să-mi asum orice risc, orice pericol pentru a mă lupta pentru România. Oamenii pe care-i vedeți aici, în spatele meu și care vor merge în Parlamentul European vor merge pentru România. Sunt oameni în care eu am încredere maximă. Niciunul nu a fost pus pe listă dacă nu prezenta încredere, niciunul nu ajungea pe această listă dacă nu era patriot pursânge, niciunul nu ajungea pe această listă dacă nu avea curaj să vorbească pentru România, pentru că nu mai vrem standarde duble, tratament dublu pentru noi, rău pentru noi și mai bun pentru alții. Vrem să aducem mai multe fonduri europene în România, pentru că românii merită, sunt muncitori. Vrem să meargă la Bruxelles pentru a fi o voce puternică țara noastră, pentru a spune cu curaj ce înseamnă România. România de trei ani de zile a avut cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, sunt modele de urmat, pentru că nu mai acceptăm să fim puși la colț pentru tot felul de minciuni și invenții.

I-am auzit vorbind despre statul de drept. În mintea lor, de fapt, este statul de drepți. I-am auzit vorbind despre anticorupție, dar nu poți să susții acest lucru când șefii parchetelor sunt niște personaje malefice. Portocală e doar unul. În marea majoritate a parchetelor nu se respectă drepturile fundamentale ale fiecărui cetățean. Îi consideră pe toți vinovați, îi șantajează, îi amenință, ceea ce nu înseamnă justiție corectă. Azi au fost din partea PSD doi foști deținuți politici, oameni torturați, oameni chinuiți în închisorile politice și dacă Lazăr are un salariu de sute de milioane de lei pe lună, atunci acești oameni să rămână cu indemnizațiile pe care le au. Poate n-o să putem să le facem indemnizații cât salariul lui Lazăr, care a fost unealta poliției politice din România atunci. Să nu se mai ascundă nimeni după degete, dar deținuții politici trebuie să primească măcar un dublu la indemnizație. Niciunul de aici nu a suferit cât au suferit ei. În schimb, Iohannis a zis că se mai gândește dacă îl revocă sau nu. Păi cum să nu se gândească? Unde e dosarul cu casele? Acolo e dosarul cu casele!

Am asistat ani de zile la tot felul de minciuni, aduceți-vă aminte: în 2016 noi am promis niște lucruri, le-am prezentat, dumneavoastră ne-ați acordat încredere. Acele lucruri s-au realizat. Când am început să mărim pensiile și salariile a ieșit Iohannis și a spus că, de fapt, salariile s-au mărit cu 2 lei. După aceea a văzut că s-au mărit și a spus, „Da, s-au mărit, dar n-o să fie bani pentru salarii”. După aceea au venit cei de la PNL și au spus că ei când o să vină o să anuleze legea salarizării, o să înghețe pensiile. De ce, oameni buni? Niciodată ei nu au fost în stare să facă un program pentru om, programele lor au dus mereu România în groapă, pentru că au fost programe făcute pentru instituții, pentru sistem și pentru o mână de șmecheri. Au zis că trebuie să desființăm salariul minim, pentru că se supără companiile străine. Dar de ce să se supere? Pentru că sunt primite bine. Aici au taxe mici, sunt respectate, noi le cerem doar două lucruri: să respecte legea din România și să-și plătească taxele așa cum trebuie aici, în țară, și să respecte salariații români așa cum îi respectă pe cei străini în țările unde au alte filiale. E prea mult ce le cerem? Înseamnă că nu suntem europeni dacă cerem acest lucru? Cu toate că ei au susținut și vor susține în continuare protestele împotriva noastră, să se bage și în politică, dar guvernarea noastră, programul nostru politic îi ajută să facă aceste profituri. Am asistat în ultimii ani la tăieri de păduri samavolnice. I-am cerut ministrului Apelor și Pădurilor și celor de la RomSilva într-o săptămână să vină cu un proiect de lege pentru a stopa tăierea haotică de păduri în România, aceasta pentru că partenerii noștri de la Partidul Ecologist Român au solicitat acest lucru și este o propunere cu care suntem total de acord. Cine îi susține pe cei care au tăiat pădurile haotic? Au pățit ceva? N-au pățit nimic. Dacă cineva de aici merge în pădure și ia o mână de crengi e luat cu poliția, dar când dispar păduri întregi nimeni nu mai pățește nimic.

De asemenea, am văzut în ultimele zile și nu numai în ultimele zile, în ultimele luni, oficiali de la Bruxelles care tot ceartă România. Dar eu le pun o întrebare: au ajutat această țară cu ceva? Ne ceartă pentru nimic, pentru ceva ce n-am făcut. Tot vorbesc despre aceste teme. Dar de ce? De ce nu sunt interesați de efectele guvernării PSD pentru viața oamenilor? Puterea de cumpărare a crescut. Nu că nu le pasă, cred că le pasă și poate nu le place. Îmi spunea cineva, „Câte fronturi vrei să mai deschizi?” Când vin milioane de tone de porumb și de floarea-soarelui brusc din România înseamnă că alte milioane de tone au o problemă cu vânzarea. Când o să înceapă România să exporte din nou roșii românești oriunde în Europa, care credeți că se vor cumpăra primele, cele care nu au niciun gust sau ale noastre? Ale noastre! Când vor pleca din nou legume și fructe gustoase și sănătoase din România în Vest, ale noastre vor fi cumpărate primele. Acest lucru ce credeți că face? Produce bucurie celor de-acolo sau supărare? Supărare, oameni buni! Credeți că sunt supărați că n-am fost de acord ca legea prin care se stabilea cum se exploatează gazele din Marea Neagră să lase în România nimic? Or fi supărați că am făcut acest lucru sau or fi bucuroși? Ce trebuia să facem noi? 45 de ani să ne uităm cum ies gazele din România și se duc în vestul Europei și noi să stăm tot la mâna rușilor? Normal, sunt investiții, trebuie să câștige, așa e corect, dar și această țară trebuie să câștige, și economia românească trebuie să câștige. Și noi avem dreptul ca în fiecare casă să avem rețea de gaze, așa cum în fiecare țară trebuie să avem rețea electrică. Vorbeam, domnule primar de la Leu, de Programul de Dezvoltare locală – mi s-a pus pata pe mata! E bun, toți primarii din Dolj sunt buni! În 2013 am intrat în Guvern, după ce am fost 12 ani de zile președinte de consiliu Județean, cum e Nelu Prioteasa, un om pe care-l respect foarte mult, foarte bun. În administrația locală, așa cum a fost Olguța Vasilescu, unul dintre cei mai buni primari din această țară – am mâncat aceeași pâine cu ei, ca și primarii de comună și de orașe. Am ajuns în Guvern știind exact cât se chinuie românii la sate. Ani de zile ni s-a spus, pentru că veneau tot felul de vedete și personalități străine, „Lăsați satele românești așa cum sunt ca să venim noi să le vedem, ca să vedem cum era pe vremuri la noi” „Eventual să ne și pozați ca la grădina zoologică”, care or mai rămâne prin sate, pentru că copiii, tinerii începeau să plece, pe bună dreptate. Nici microbuzul de pâine nu mai ajungea în sat, pentru că se rupea. Și atunci am zis, noi putem să stăm indiferenți, n-o să ne blesteme copiii noștri și copiii copiilor noștri dacă în continuare la sat, când ieși din curte, intri în noroi până la genunchi? Noi n-om fi în stare să ridicăm satul românesc? Nu vă spun câte piedici au fost, dar unde suntem astăzi? Nu există comună în România în care să nu fie investiții făcute sau la care se lucrează acum. Ați început și dumneavoastră să știți PNDL, că s-a vorbit mult despre el, Programul de Dezvoltare Locală, în Parlament cei de la PNL și USR Plus Doi și-un Sfert, cele două partide, au spus că vor să desființeze Programul de Dezvoltare Locală. La această oră sunt zeci de mii de proiecte în derulare, canalizare, apă, ulițe asfaltate, creșe, grădinițe, școală, dispensar, case, începe să se schimbe satul românesc. Domnule primar, te fac vedetă azi! Mai ții minte prima dată că mă certai, că n-aveai încredere? Așa cum v-am spus și acum doi ani de zile, să aveți încredere în mine și să îndrăzniți să credeți în România, pentru că România a început să arate ce poate. La fel vă spun și acum să aveți încredere că România merită mai mult respect și ține de noi și de dumneavoastră ca toți să ne acorde acest respect.

În final, îl chem pe Claudiu să vină lângă mine. Claudiu este un tânăr la care eu țin foarte mult. Am vrut ca acest miting să fie primul miting, acest miting mare din Craiova, din mai multe motive: datorită Olguței, datorită dragostei mele pentru acest oraș – nu vreau să uitați că, totuși, stadionul l-am făcut eu împreună cu Olguța, am făcut stadionul aici și când a venit echipa la Turnu Măgurele ne-a bătut în Cupă! – pentru a mă vedea cu cetățenii de aici, din Dolj, pentru a mă vedea cu primarii, cu colegii mei pe care îi respect, dar cel mai mult pentru că am mare încredere în Claudiu. E un tânăr în care am investit încredere de mult, un tânăr care abia a început să spună ceva în politica românească. Cred că la Bruxelles va fi, împreună cu colegii lui, unul dintre cei mai importanți europarlamentari, un om care are experiență, un om care curaj, un om care-i patriot și un om care mai are un merit: a convins-o pe Olguța să se mărite cu el! Îi iubesc pe amândoi și, dacă cumva, să nu se supere Irina, care-i acolo, dacă o să mă lase ăștia în pace și o să fie ce-o să fie, aici, în fața oltenilor, îi rog să ne fie nași!

Eu aș sta de vorbă până mâine dimineață, dar e vineri, cred că aveți treabă! Vorba lui Claudiu, chiar sunteți mulți, chiar suntem mulți, acesta-i PSD, acesta-i poporul român și nu ne pot îngenunchea niciodată! Fiți alături de noi în aceste alegeri și haideți să facem ca toți să respecte România.

Așa să ne-ajute Dumnezeu!

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Partidul Social Democrat respectă și aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Înainte de a continua navigarea te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de confidențialitate, prelucrare și protecția datelor cu caracter personal. ÎNCHIDE