02.04.2019

Discurs susținut de președintele PSD, Liviu Dragnea, la ședința comună solemnă a Senatului și Camerei Deputaților dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea României la NATO și a 70 de ani de la înființarea NATO, la Palatul Parlamentului

Domnule președinte al României, domnule președinte al Senatului, doamnă prim-ministru, domnule președinte Emil Constantinescu, domnule președinte Traian Băsescu – și, chiar dacă nu este în sală, din cauza unei erori impardonabile a staff-ului celor două Camere, îl salut pe domnul prim-ministru Adrian Năstase, în mandatul căruia România a fost acceptată în NATO –, doamnelor și domnilor miniștri, domnule președinte al Curții de Conturi, domnule Avocat al Poporului, domnule președinte al Consiliului Legislativ, domnule vicepreședinte al Academiei Române și stimați reprezentanți ai Corpului Diplomatic, doamnelor și domnilor deputați și senatori, stimați invitați, sunt onorat să mă adresez astăzi dumneavoastră și tuturor românilor în această zi de mare însemnătate pentru istoria modernă a țării noastre. Azi, România împlinește 15 ani de la aderarea la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord. Sunt 15 ani de existență activă a României în cadrul NATO, este o cifră rotundă și care se potrivește frumos, așa cum s-a mai spus, cu o altă cifră rotundă, 70 de ani de existență a Alianței Nord-Atlantice.

Alianța este cea mai importantă organizație de securitate colectivă din toate timpurile și cea mai relevantă în complicatul context de securitate al zilelor noastre. Este, cu certitudine, cea mai importantă garanție de securitate a României. Așa cum am mai spus, țara noastră a fost tot timpul un membru activ al Alianței. Astăzi, toți partenerii noștri din cadrul NATO apreciază în mod deschis contribuția, loialitatea și, mai ales, determinarea cu care țara noastră a participat la operațiunile Alianței. Amintesc faptul că am organizat la București a 63-a sesiune anuală a Adunării Parlamentare a NATO, un eveniment de succes pe linia diplomației parlamentare la cel mai înalt nivel care a reunit la Palatul Parlamentului peste 600 de participanți din peste 50 de delegații parlamentare naționale din statele membre și din statele cu statut de asociat, de parteneri regionali și de observatori din cadrul NATO. Alături de cele două sesiuni organizate în 1997 și în 2011, evenimentul a arătat că Parlamentul României este determinat să promoveze misiunea alianței de a fi pilon democratic puternic pe care să se sprijine stabilitatea și securitatea în regiune.

Trebuie însă să subliniez că această bună reputație a României în cadrul NATO s-a câștigat, în primul rând, prin devotamentul și sacrificiul militarilor români. Ca țară, ca stat suveran, ne-am respectat angajamentele în cadrul Alianței, însă proba de foc au dat-o militarii români care au luptat și luptă sub steagul NATO. În acest foc iute a fost călită cu sacrificii reputația României de membru de bază, de încredere în această Alianță. Aniversarea de astăzi poate că ar trebui să fie, în primul rând, un omagiu în memoria soldaților români care au căzut în misiuni desfășurate sub drapelul NATO. Ei se alătură eroilor eterni ai neamului românesc. În primul rând, datorită lor România este astăzi un membru respectat și apreciat în cadrul Alianței. În primul rând, datorită acestor eroi români țara noastră beneficiază azi de cea mai solidă garanție de securitate a timpurilor noastre. La acești eroi români căzuți sub steagul NATO trebuie să ne gândim și noi, decidenții politici, atunci când luăm decizii cu privire la rolul și viitorul pe care trebuie să îl aibă România în această Alianță. Să nu îi uităm niciodată pe eroii noștri!

Stimați invitați, pentru ca o țară ca România, care a parcurs istoria dureroasă a statelor din spațiul ex-sovietic, aderarea la NATO a reprezentat un act decisiv de desprindere totală și ireversibilă de reminiscențele regimului comunist. Așa au gândit atunci românii. Ca om politic, sunt mândru că partidul pe care-l reprezint a avut un rol major la realizarea acestui obiectiv atât de important pentru țara noastră. Este o dovadă că un partid mare poate face lucruri mari pentru România și poate genera un consens național în momentele cu adevărat importante pentru țara noastră. A fost un consens pe care, sincer, și eu, ca mulți colegi de-ai mei, mi-aș dori să-l regăsesc și în zilele noastre în jurul unor obiective majore ale României, cum ar fi apărarea intereselor României în Parlamentul European: adoptarea monedei euro de către țara noastră sau menținerea alocării procentului de 2% din PIB pentru Apărare, ca parte a angajamentului nostru ferm față de partenerii din NATO. Nu cred că există un obiectiv mai important decât securitatea României. Nimic nu se poate realiza, nimic nu poate fi durabil dacă nu avem garanția certă că țara noastră este la adăpost față de toate provocările exprimate din ce în ce mai des în zona Mării Negre și chiar amenințări. Celor care-și dau cu părerea că alocăm prea mult pentru Apărare le spun următorul lucru: în afara scutului NATO, România ar fi nevoită să cheltuie mult mai mult pentru înzestrarea Armatei, fără a obține nici pe departe beneficiile de securitate de care ne bucurăm în prezent. Mai trebuie să le spunem românilor că acești bani se cheltuie cum trebuie, se duc la Armata Română, una dintre cele mai importante instituții ale României, se duc în industria de apărare a României, care contribuie la dezvoltarea economică, se creează locuri de muncă, se creează venituri, valoare adăugată, se plătesc taxe din care se plătesc ulterior pensii și salarii. Industria de apărare trebuie să devină un motor serios de dezvoltare a economiei românești, iar alocarea de 2% din PIB îl pune în mișcare.

Prin urmare, consensul politic pentru respectarea acestui angajament al României de a aloca 2% din PIB pentru Apărare nu poate fi nici opțional, nici negociabil. Este, în primul rând, cuvântul pe care România și l-a dat în fața partenerilor săi. Este temelia de încredere pe care țara noastră și-a clădit-o în această Alianță. Mi-am exprimat această dorință atât prin vorbă, nu ca alții, dar mai ales prin faptă. Am intrat deja în al treilea an de guvernare PSD-ALDE, care coincide cu al treilea buget al României în care este prevăzută alocarea a 2% pentru Apărare. Ce a făcut acest Guvern atacat în permanență? A mărit salariile militarilor și le va mări în continuare. A putut să genereze creștere economică în fiecare an pentru a putea aloca 2% din PIB pentru a susține industria de apărare a României și Armata Română. Susține în continuare pensiile militarilor și salariile militarilor și, de asemenea, după ultimele întâlniri cu rezerviștii din acest domeniu, urmează ca și aici să se pună lucrurile în ordine și toate nedreptățile din sistem să fie rezolvate.

Ar fi fost utilă, într-adevăr, întocmirea unui pact politic în care toate celelalte partide politice să-și asume respectarea acestui angajament al României. Spun acest lucru pentru că văd partide care deja își propun să se abată de la acest obiectiv. E o temă de reflecție pe care, sincer, aș fi vrut să i-o propun președintelui României astăzi, dar după discursul pe care l-am auzit împreună cu voi, îmi dau seama că ar fi un demers inutil. Este o temă care chiar contează pentru România și ar trebui să fie pe primul loc pe agenda clasei politice actuale și viitoare. Ar trebui să știm tot timpul că înainte de opțiunile noastre politice, înainte de tabăra în care ne aflăm într-o dezbatere sau alta, înainte de apartenența la un partid politic sau altul, înainte de toate celelalte lucruri, suntem români. Înainte de toate, trebuie să gândim și să acționăm românește. Trebuie să fim conștienți cu toții că aderarea la NATO nu a fost un obiectiv politic, cum se mai spune uneori. Apartenența la NATO a fost și este un obiectiv național. Românii trebuie să fie mereu uniți în jurul marilor obiective naționale, iar, așa cum am spus, asigurarea securității și stabilității României reprezintă cel mai important obiectiv național. Apartenența și prezența activă în NATO este singura cale pe care putem merge în actualul context internațional și, când spun acest lucru, nu mă refer doar la beneficiile de securitate pe care le oferă acest parteneriat. NATO nu este doar o alianță militară, e mai mult decât atât, este singura garanție a stabilității lumii democratice. În cadrul acestei Alianțe se regăsesc statele cu cele mai consolidate sisteme democratice din această lume. NATO a fost construit, în primul rând, pentru apărarea democrației în fața amenințărilor venite din partea unor state totalitare. Așadar, NATO a apărut ca o alianță a binelui, a democrației în fața răului și a exceselor totalitare. Aici este locul României și nu poate fi în altă parte!

Din respect pentru această zi, din respect pentru apartenența noastră la NATO, răspunsurile care meritau date astăzi în urma unui discurs le vom da în zilele următoare.

Vă mulțumesc mult!