02.03.2019

Discurs susținut de președintele PSD, Liviu Dragnea, la Conferința Extraordinară de alegeri a Organizației Județene Caraș Severin

PSD

Bună ziua și bine v-am găsit!

Am încercat, stimați colegi primari, să schimb aranjamentul de-aici. N-au vrut, că au zis că dă bine pe Facebook! Eu eram obișnuit tot timpul, de atâția ani de zile, să stau în față cu primarii și să vorbesc și să comunic cu ei, pentru că mi-am dedicat mulți ani din viață comunităților locale și în continuare o fac, așa că o să mă scuzați că stau cu spatele la dumneavoastră, dar vă simt în spate, vă simt și forța, și susținerea! Nu mi-am făcut un desfășurător a ceea ce vreau să spun, o să vorbesc din suflet, din inimă și poate n-o să fiu foarte coerent, nici n-am ceva scris.

Și eu am fost, domnule primar, plăcut impresionant de discuția de azi-noapte. Nu mă așteptam să dați în vileag că am stat până la ora 1. Am crezut că sunteți un om serios! Pentru faptul că nu știți tot, vă spun eu: am mai stat cu alți colegi până la 3 dimineața să discutăm despre Caraș. Aseară, domnul primar mi-a spus că dacă îl ajut și vă ajut cu câteva proiecte despre care a vorbit, „o să vă iubim!” Să înțeleg că până se întâmplă proiectele nu sunt iubit? Dacă se întâmplă, cum o să fiu iubit? Aseară i-am rugat să schimbe planul inițial – planul inițial era să vorbească Ionuț, Codrin, Luminița și eu. N-am fost de acord, pentru că e bine să vorbim toți, e bine să vorbiți toți, pentru că suntem în situația în care pe de o parte este bunul-simț tradițional al pesedistului, iar de cealaltă parte grobianism, violență, înjurături. Acest lucru este de foarte mulți ani în România, de când România și-a deschis porțile către democrație. Normal că au început să crească în primii ani un mic răsad, niște cuiburi de așa-ziși oameni de bine, oameni din așa-zise ONG pentru o „societate deschisă”, o societate atât de deschisă, încât nu sunt de acord să aflăm, de exemplu, sursele de finanțare. De unde vin banii pentru astfel de acțiuni foarte bine plătite?

Să vă spun de ce am o slăbiciune pentru acest județ, n-am spus-o până acum, dar pentru mine este un județ unic dintr-un motiv foarte simplu: imediat după nunta mea, în 1988, am venit în luna de miere la Poiana Mărului, la nea Petrică Gumă, Dumnezeu să-l ierte!, nu știu dacă cineva îl cunoaște, și am stat trei săptămâni. Au fost printre cele mai frumoase zile din viața mea. Sunt puțini oameni în România care știu cât de frumos este acest județ, câte locuri frumoase, câte colțuri de rai sunt în Caraș Severin. Este ceea ce mi-a rămas în suflet și n-o să uit niciodată. De asemenea, iubesc acest județ pentru că sunt oameni extraordinar de harnici, oameni muncitori, oameni foarte bine pregătiți, e un județ care a asigurat o mare parte din industria României și pentru care trebuie să ne batem cu toții.

În același timp, discutăm despre dezvoltare: stăteam azi-noapte, că n-am stat la băutură, și discutam cu colegii noștri despre investițiile care s-au făcut în acest județ, investițiile care urmează să se facă și sumele uriașe de bani care au intrat în Caraș Severin. Mi-aduc aminte de discuțiile pe care le-aveam cu colegii primari din țară în vremea în care eram președinte de consiliu județean la Teleorman, când vorbeam de câteva sute de mii de lei, de unde mai putem găsi ca să poată să-și plătească lumina. Erau ani în care în multe sate din România nu erau bani ca să își plătească iluminatul public, pentru că așa se gândea de la București atunci – nici vorbă de proiecte de alimentări cu apă sau canalizare, salarii de mizerie. Suntem astăzi în situația în care discutăm de milioane de euro care intră în fiecare localitate. Acest lucru deranjează, pentru că toți cei de dreapta, fără excepție, toți acei guralivi care seamănă și împrăștie ură și dezbinare, ca să le poată reuși acest lucru, au nevoie de o mare parte din România care să stea în sărăcie și în noroi, fără acces la civilizație. Vreau să vă aduceți aminte cât de mult urla Băsescu când eu eram ministrul Dezvoltării împotriva acestui Program de Dezvoltare Locală, cât înjură acest program Iohannis și cât încearcă să-l blocheze. De ce? Ei vor ca în continuare o mare parte dintre români să sufere, să fie supărați, să fie frustrați, ca să poată să le sădească acea sămânță otrăvită de dușmănie, de dezbinare.

Suntem, de asemenea, în situația în care România are cea mai mare creștere economică din Europa în ultimii doi ani de zile ca dinamică. Deranjează? Păi sigur că deranjează! Da, ne deranjează și pe noi, economia a crescut într-un ritm mai mare decât putem dezvolta drumurile. O să dezvoltăm și drumurile, o să facem și autostrăzi. După doi ani de zile am reușit să identificăm o parte, nu toate, dintre piedicile și dintre cei puși să pună piedici tuturor acestor lucrări, că aceasta e birocrația. Pe de o parte procurorii, pe de altă parte birocrați care inventează tot felul de piedici sau care spun „nu putem să facem acest lucru pentru că n-avem voie”. Stăm cu banii, stăm cu documentele, stăm cu proiectele și nu putem să începem lucrările, pentru că unu-doi-trei-cinci nu vor. Se tot schimbă proceduri ca să îi ocolim. Este singura țară din Europa și cred că din lume unde se întâmplă acest lucru. Sunt țări care nu fac investiții pentru că nu vor, pentru că n-au bani, noi suntem în situația în care vrem, avem și bani, dar în continuare suntem împiedicați. Cu răbdare, însă, se scoate fiecare piedică și au început să se miște.

Sunt supărați că am mărit salariile, pensiile. Am avut discuții cu mulți oficiali străini și nu numai cu oficiali despre modelul nostru economic prezentat în campania electorală din 2016. Aproape fără excepție spuneau că este imposibil în campania de la alegerile parlamentare din 2016. Noi am spus că vrem să crească veniturile românilor, românii să aibă mai mulți bani în buzunar și să fie taxe mai mici pentru firme și pentru oameni. „Așa ceva nu se poate”. Uite că s-a putut! Taxele sunt mai mici, impozitele sunt mai mici, salariile sunt mai mari, pensiile mai mari și, ce să vezi?, avem și bani mai mulți. S-au creat peste 600 de mii de locuri de muncă noi. Ce ne spune Iohannis de doi ani de zile? „Este o magie financiară, așa ceva nu se poate”, dincolo de faptul că habar nu are să vorbească despre economie. Habar n-are, nici el, nici slugile lui de la PNL! În schimb, sunt foarte bine pregătiți să semene neîncredere. Spune: „Nu mai avem bani de pensii, n-o să fie bani de salarii.” În fiecare an au fost și bani de pensii, și de salarii. Salariile cresc în continuare, pentru că așa ne-am angajat, pensiile la fel. În acest an, în septembrie, punctul de pensie va ajunge la 1265, anul viitor va fi 1771. Practic, în 2020, toate pensiile din România vor fi cel puțin duble, pentru că e simplu, punctul de pensie va fi dublu față de 2016, când noi am preluat guvernarea. Deranjează? Sigur că deranjează, pentru că dacă sunt din ce în ce mai mulți oameni mulțumiți, minciuna nu-și mai găsește locul.

Problema este ce facem noi. Stăm ascunși? Nu reacționăm? Îi lăsăm să spună minciuni peste minciuni în continuare sau vorbim despre realitate? Nu suntem și nu sunteți în situația să ascundeți adevărul sau să spuneți minciuni, ci doar ceea ce am făcut. N-o să puteți să spuneți niciodată tot ce am făcut, pentru că este foarte mult, dar măcar spuneți lucrurile pe care le știți, explicați ce se întâmplă într-o comună, explicați, domnule primar, ce ați făcut la Oțelu Roșu și ce urmează să faceți, explicați ce se întâmplă la Consiliul Județean, drumurile care sunt realizate, care sunt în curs de realizare și care sunt aprobate. Dați perspectivă oamenilor pentru ca oamenii să înțeleagă, poate că un cetățean din Pojejena nu știe exact ce se face în Teregova și invers, dar dacă circulați informația, oamenii o să înțeleagă. Nu mai vorbiți de POR, că nu toată lumea știe ce înseamnă POR – este un program operațional european, sunt bani europeni. „Strategia Dunării”, tot bani europeni. Oamenii trebuie să știe lucrurile acestea, pentru că li se spune mereu „cu ei nu aveți nicio speranță, v-au spus că vi se măresc salariile, dar vedeți că nu sunt mărite”. Am purtat o discuție cu un om care spunea că nu i s-a mărit salariul și i-am cerut fluturașul. Culmea, a descoperit că i se mărise salariul. Și atunci cum poți să spui așa ceva? „Păi dacă tot văd la televizor?” Nu este de glumă, toți am luat-o în glumă, „cine poate să creadă asemenea mincinoși?” Unii cred.

Spuneați, domnule primar, mă rog, și alți colegi, că am fost făcut țintă. Da, mi-am asumat acest lucru de la început, pentru că s-a dovedit că pentru noi niciodată n-a fost suficient doar să câștigăm alegerile, pentru că niște șmecheri din această țară, niște securiști, la fiecare rând de alegeri stăteau, așteptau rezultatul, după care începeau aranjamentele. Nu conta cine a câștigat alegerile, ei făceau și guvernele, și majoritățile, îi jucau pe toți. De această dată am spus că trebuie să rupem acest blestem pus pe România și au început să iasă la iveală multe lucruri care îi sperie. Nu se gândea nimeni că ceea ce spunem noi în campanie se va întâmpla. A început să se întâmple, lumea a început să vadă despre ce vorbeam noi, și anume acele înțelegeri între securiști și procurori, ceea ce nicăieri în lume nu mai e posibil – în lumea democratică, unde suntem și noi. Îi doare? Îi doare, pentru că pentru acele protocoale secrete se va da socoteală. Erau dumnezei! Au început să iasă la iveală abuzurile, înregistrări și tot felul de mărturii despre felul în care gândeau dosarele, cum aranjau procesele. Cred că este de-abia la început. Sunt speriați? Da, sunt speriați. Sunt în stare să facă orice? Da, sunt în stare să facă orice. Eu sunt un pro-european convins, n-o spun nici ca să mă auziți dumneavoastră, nici ca să mă audă alții, nici nu mă interesează. Cred foarte mult în acest lucru. Sunt foarte dedicat unui parteneriat mult mai intens cu Statele Unite decât îl avem acum, dar, stimați colegi, în toate aceste parteneriate, în toate aceste structuri, organizații din care facem parte, nu trebuie să uităm un lucru: trebuie să fim patrioți români. Nu trebuie să uite nimeni acest lucru: europarlamentarii reprezintă România și interesele României, nu merg acolo să înjure România, să critice România, să pârască România și să mintă despre România. Să se gândească că toți europarlamentarii din celelalte țări merg să-și apere țara, să apere interesele țărilor respective, să muncească și să aducă mai multe fonduri europene în țara lor. Acest lucru trebuie să fie făcut de europarlamentarii noștri. Românii vor să trimitem acolo niște găști, niște grupuri de interese care nu vor mișca un deget pentru România sau un grup de europarlamentari care să se bată pentru țara lor? Aceasta este, de fapt, marea alegere care trebuie făcută la europarlamentare și de aceea trebuie să explicăm în detaliu, trebuie să dăm toate informațiile cetățenilor români ca să știe.

Da, Victor, am spus la intrare, pentru că am fost întrebat, ce părere am despre viitorul acestei organizații, despre ce s-a întâmplat înainte, da, cred foarte mult în viitorul acestei organizații, în această echipă, pentru că este o echipă curată și cinstită, o echipă așa cum eu mi-o doresc, o echipă care nu are cheițe, care nu are butoane în spate, care nu are alte comenzi, care are doar comanda partidului și care lucrează pentru oameni. De ce spun acest lucru? Îi știu pe majoritatea – o dată n-a venit cineva de-aici, Luminița sau alt primar, să-mi spună lucruri care n-au legătură cu județul. Orice: drum, alimentare cu apă, canalizare, școală, grădiniță. Cum să nu iubești astfel de oameni? Cum să nu-ți fie drag să ai astfel de colegi care vezi că au ca obiectiv ceea ce am spus noi, și anume ca acest partid să lucreze pentru oameni, nu pentru niște găști sau grupuri de interese?

Domnul Iohannis, vă rog să-l aplaudați! Nu-mi iese, nu? Ce-a făcut acest domn în România? N-aveam în gând să vorbesc despre el, dar acum m-am gândit. Ce-a făcut Iohannis patru ani? Este o întrebare atât de simplă! Ce-a făcut acest om cât a fost președinte? Eu n-am găsit un lucru, o acțiune, un gest care să fi ajutat România sau pe români, absolut nimic. În schimb, am văzut că este deasupra legii. E de notorietate, sunt documente cu case mătrășite. Dă socoteală? Nu! Sunt zeci de dosare care au fost închise de către același om în jurul căruia face gard să nu care cumva să fie schimbat de acolo. A blocat acest Guvern de câte ori a putut. Cum să fii, ce suflet să ai să blochezi bugetul României, numai gândindu-te că patru milioane de copii nu primesc o alocație mărită de la 1 martie? De ieri trebuia să aibă alocația mărită. Cum poți să fii atât de rău? Atât de mult au țipat la televizor, de ce? Pentru că este rău. Nu vrea să facem investițiile. A blocat numirea unor miniștri. Unde s-a mai întâmplat așa ceva? Sunt luni de zile. Unii au spus: „De ce nu ați declanșat suspendarea?” Pentru că nu mai vreau atâta scandal în această țară. Se pare că nu există altă variantă pentru România decât ca acest om să nu mai prindă un alt mandat de președinte. Este un obiectiv foarte important. Pe ce pune mâna strică și face numai rău. Să știți că nu vorbește niciodată de bine România în afară când se întâlnește cu alți oameni, pentru că nu poate. Nu poți să ieși să spui în atâtea rânduri că România nu e pregătită să preia președinția Consiliului Uniunii Europene. Ce oficial a spus vreodată atâtea rele despre țara lui, fiind minciuni? Am vorbit și eu cu mulți oficiali europeni, ca și Victor Negrescu, un băiat foarte respectat de oficialii europeni și foarte bine cunoscut. Toată lumea spune cu foarte mare plăcere că este o președinție de mare succes. Doar o informație: într-o lună și jumătate Guvernul condus de Viorica Dăncilă, care gestionează această președinție, a închis mai multe dosare europene decât președinția austriacă în șase luni. De ce? Pentru că suntem foarte bine pregătiți, chiar suntem bine pregătiți. Victor Negrescu a muncit foarte mult să pregătească această președinție. De ce a plecat din Guvern cred că nici el nu știe! Așa e când ești prea tânăr! Viorica Dăncilă, miniștrii sunt foarte bine pregătiți, în toate întâlnirile pe care le fac la Bruxelles gestionează lucrurile foarte bine, nu le e teamă, nu le e rușine, nu se sperie, cu toate că au primit presiuni de la lideri mari europeni. Sunt români, știu exact ce au de făcut și bineînțeles că gestionează lucrurile așa cum trebuie. Cu ce a rămas Iohannis? Cu minciuna. Cu ce au rămas cei de dreapta? Cu minciuna.

Despre sondajele politice, cât are PSD, cât are PNL, cât are USR, Plus, Minus, cu cine mai sunt ei ș.a.m.d., oameni buni, sondajele pe care le aveam în ianuarie 2016 ne arătau la 30%. Am încheiat anul cu 46,5%, dar s-au întâmplat două lucruri: a fost un partid unit, determinat și foarte coerent și a fost o comunicare foarte limpede, clară și exactă. Acestea sunt cele două condiții pe care trebuie să le reîndeplinim pentru ca 2019 să fie un an de succes pentru România. Este o țară care trebuie recuperată și a început să fie recuperată din mâna unora care sunt deranjați de faptul că trebuie să înceapă să plătească miliarde în România, că nu mai plăteau – și urlă și țipă și mă-njură! –, o țară care, din resursele pe care ni le-a lăsat Dumnezeu, să câștige și poporul român, nu să fim doar spectatori cum se scot din pământ și pleacă și noi doar ne uităm și le facem cu mâna, o țară în care firmele românești merită să fie ajutate, pentru că se plâng mulți primari care spun că nu mai vin la licitații firmele. Păi nu mai sunt, stimați primari, au fost omorâte ori de Antifraudă, ori de ANAF, ori de procurori! Trebuie să îi ajutăm să înceapă să refacă firme, pentru că nivelul de investiții care a început și va continua în România o să ne ducă în alt blocaj, n-o să mai avem forță de muncă la ce program de investiții avem! Sunt deranjați și de faptul că am zis și noi ca, totuși, băncile să mai sprijine și economia. Am zis și noi că poate dobânzile să nu fie atât de mici ca la europeni, poate noi om fi mai urâți, dar mai mici, totuși, decât e acum. De ce să fie această diferență atât de mare între dobânzile pe care trebuie să le plătească niște români în România, iar cei din țara lor le plătesc mai mici? Doare, adică deranjează? Deranjează faptul că încercăm să fim patrioți, să ne gândim la români, să ne trateze și pe noi ca pe ceilalți? Îi doare faptul că am început să vorbim serios despre alimentele otrăvite care intră în România și pe care le consumă copiii noștri? N-avem dreptul să vorbim despre acest lucru? N-avem dreptul să vedem dacă laptele pe care mamele îl cumpără pentru copii e sănătos și curat? N-avem nici măcar acest drept la viață? Pentru acest lucru trebuie să fiu eu demonizat și omorât? Dacă e așa, accept, numai că nu vreau să mă lăsați singur, pentru că e vorba despre fiecare dintre voi, despre copiii fiecăruia, despre viitorul acestei țări. De ce fermierii români, producătorii români nu au și ei șansa să ducă marfa în galantare la supermarketuri? De ce n-ar avea dreptul? Când vreodată o roșie din Teleorman e mai puțin gustoasă decât o roșie din Spania, de exemplu, sau din altă țară? Niciodată. De ce trebuie să nu aibă șansa producătorii de mere, de pere, de cireșe, de fructe, de legume, de carne, de lapte, de brânzeturi să nu-și vândă și ei marfa în galantare în România? De ce trebuie să cumpărăm numai de-afară? Vreau să înțelegem că nu batem câmpii, nu bat câmpii, vorbim de dreptul nostru de a trăi la noi în țară! Despre acest lucru e vorba.

Sunt multe de spus. L-am întrebat pe președintele Consiliului Județean dacă a mai vorbit cu Nelu Mocioalcă. „Cum se simte? Se simte confortabil sau nu?” Mă rog, nu știe exact, dar crede că nu se simte confortabil acolo unde a plecat. E treaba lui. Aici, în Caraș, acel partid construit, gândit și conceput de către securiști, așa cum a fost conceput un alt partid – pentru că la un moment dat cel care conducea partidul, Gabi Oprea, a înțeles și nu a mai vrut să execute ceea ce spuneau ei, au vrut să îl execute pe el –, este un partid conceput în laboratoarele lor dintr-un motiv foarte simplu: să facă principiul vaselor comunicante. Au încercat orice cu noi: să mă condamne, să mă demonizeze, să mă înjure, mi-au presat copiii și îi amenință în continuare, familia, partidul, au încercat orice și au zis că singura variantă este din interior și au găsit sau, mă rog, au descoperit niște acoperiți care au început să devină dintr-o dată supărați, foarte supărați. Domnule primar, eu nu sunt dictator, cu mine stai la bancuri până dimineața! Singura mea problemă e că sunt foarte hotărât și croit pe treabă. Vorbeați de casă, eu iubesc oamenii, dar vreau să vă spun ceva: eu la 24 de ani aveam bătături în palmă, chiar dacă eram inginer, n-aveam timp să bat pietrele, trotuarele, cluburile. Nu critic pe nimeni, dar vrei să mergi pe o cale? Ai! Vrei să mergi pe altă cale? N-o să ai! Oameni buni, fără muncă nu merge! Mai fac o mărturisire, am și mașină, asta e! Să îmi mai facă un dosar. Mi-aduc aminte, în 2008, în campania de la locale din Alexandria, era un adversar, era inginer, dar nu știa cum a luat diploma, mă rog, nu contează! Domnule, mă ataca în campanie, „știu sigur că are cinci costume de haine!” Am declarat că am șase, asta e, să mă ia ilicitul, am șase costume de haine. Deci, discuția de dusă în zone în care să nu se mai vorbească despre adevărata realitate din această țară.

Să revenim la băieții din partid care dintr-o dată au devenit supărați, nu prea clar la început, au încercat cu parlamentari, spuneau că au demisiile în buzunar, ca și cum parlamentarii erau niște momâi, niște roboți, ca și cum erau ai lor personal, nu erau ai partidului. Sigur, semnate listele de mine, dar susținuți de organizații. Au zis, domnule, creăm undeva o structură și spunem că încet-încet vin de la PSD la această structură și spunem că e un PSD mai mic, ca să ia din voturile simpatizanților PSD și să se ducă acolo. Un mecanism foarte simplu: PSD e rău, Dragnea e rău, uite ce buni sunt ei, curați, ce bun e Ponta, ce bun e Bănicioiu, ce bun e Mocioalcă, ce bun e Tudose ș.a.m.d. Eu le transmit ceva: până acum au zburdat, au vorbit, au înjurat, au postat – bine, nici nu scriu ei. Noi nu ne-am ocupat de ei, dar începând de astăzi o să ne ocupăm și de ei, în sensul că o să vorbim despre acest lucru. Vor adevărul? O să vorbim despre câți masoni sunt în acel partid, câți securiști sunt în acel partid, ce afaceri se învârt cu acel partid, care e legătura lor cu serviciile secrete. Trebuie să începem să spunem adevărul despre toți, despre vedetele care se urcă pe niște liste, despre foști prim-miniștri care sunt cu plus și cu minus. Românii vor să știe adevărul.

Noi am spus că vorbim despre economie, despre social, despre pensii, salarii, dezvoltare. Începând cu acest an, pentru noi obiectivul major, vital, românesc este sănătatea, este o sumă uriașă alocată pentru sănătate în acest an. Sunt programe la care nimeni nu s-a gândit sau programe pe care mulți și le doreau și tot timpul se spunea că nu sunt bani. Am luat împreună cu premierul și cu ministrul de Finanțe de la alte capitole și am pus pentru sănătate. Da, am luat bani de la serviciile secrete pentru sănătatea copiilor. Să nu credeți că rămân fără bani, nu se poate ca de zece ani de zile să le tot crească bugetul! Dar ce fac, frate? Noi nu ne-am înmulțit, au mai plecat români din țară, deci numărul de ascultări ar trebui să fie mai mic? Nu mai râdeți! E cineva aici în sală care are curaj să-mi spună că are curaj să vorbească la telefon orice cu oricine? Despre acest lucru vorbim când vorbim despre statul paralel, despre această structură, acest sistem care se apropie de poliția politică și de teroare în România. Nu mai țineți minte ce spunea Prună? „Drepturile omului sunt un moft”. Este cea mai gravă declarație a unui om politic de undeva din lume. Pentru ei reprezintă un moft. Trebuie să fim sclavi, terorizați și îngenuncheați.

O să mai vin în Caraș. Ce vreau să vă spun? Mă angajez să sprijin toate solicitările pe care le-am primit și o să le primim în continuare, un drum expres sau o autostradă e un lucru vital pentru acest județ, chiar nu este un moft, ține de potențialul de creștere economică pe care-l are această zonă – chiar îl are! Am convingerea că Dumnezeu ne va ajuta să stăm împreună, să fim uniți și să ducem la capăt toate aceste lucruri.

Vă mulțumesc mult și Doamne-ajută!

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Partidul Social Democrat respectă și aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Înainte de a continua navigarea te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de confidențialitate, prelucrare și protecția datelor cu caracter personal. ÎNCHIDE