27.09.2018

Discurs susținut de președintele PSD Liviu Dragnea în cadrul Biroului Executiv Central al OPSD

Întâlnirea de astăzi are loc în perioada în care urmează foarte curând ca Guvernul să trimită la Parlament proiectul pentru noua lege a pensiilor. Nu știu dacă ați avut timp, dacă ați avut posibilitatea să studiați acel proiect. Principalul obiectiv al acelui proiect a fost să nu mai continuăm cu nedreptățile din actualul sistem de pensii și din actuala legislație, pentru că nu cred că este admisibil, nu cred că este corect ca oameni cu aceeași pregătire, cu aceeași vechime să aibă pensii diferite pentru că au ieșit la pensie în ani diferiți, când legislația era diferită. E un act de curaj, dar avem acest curaj pentru că programul nostru de guvernare produce mulți bani în plus și avem de unde, România va avea de unde să susțină un asemenea sistem de pensii. Noi vorbim de câteva zeci de miliarde de euro produși în plus într-un an și nouă luni de zile datorită programului de guvernare, pe care toți l-au hulit. Toți au mințit că n-o să fie bani, că n-o să producă, ba dimpotrivă, produce și produce foarte bine. Punctul de pensie va merge în continuare în fiecare an așa cum am stabilit în timpul campaniei electorale și cum s-a aprobat în programul de guvernare în Parlament. Va ajunge în 2020 la 1775, în 2021 la 1875, de când va intra în vigoare noua formulă, care este o formulă simplă și ușor de calculat de către fiecare, dar acel coeficient care va fi introdus în lege, care se va înmulți cu numărul de puncte acumulate, nu va rămâne fix pe vecie, ci va crește cu rata inflației și noi o să punem aici, în Parlament, la care vom adăuga 1 sau 2 procente. Deci, în fiecare an va crește. Adică noi mărim pensiile, o să ajungem în 2020 cu unele pensii triple. Oricum, toate pensiile vor fi dublate, pentru că față de 871 punctul de pensie în 2016 la 1775 în 2020 este o aritmetică simplă: se dublează. Mai sunt acolo câteva prevederi importante în noua Lege a Pensiilor. Sigur, vom începe dezbaterile în Parlament, vom discuta pe ea, dacă se poate îmbunătăți, cu atât mai mult, dar vreau să aveți garanția că este construită foarte bine. Am muncit mai mulți oameni la această lege, doamna Olguța Vasilescu cu cei de la Casa de Pensii, cu specialiștii din minister, colegii noștri din Guvern, doamna prim-ministru, toată vara am lucrat și am făcut simulări și este un proiect de lege care introduce dreptatea în sistemul de pensii și care face ca în anii următori pensionarul din România să aibă o pensie mai mult decât decentă, să nu mai calculeze fiecare leu să vadă dacă a doua zi are bani de medicamente sau de pâine și trebuie să aleagă între pâine și medicamente sau dacă are bani să plătească factura la administratorul de bloc.

Eu vă doresc succes la lucrările întâlnirii de astăzi și vă asigur de tot respectul meu pentru dumneavoastră, care este și va rămâne neștirbit pentru totdeauna. Vă mulțumesc mult și Doamne-ajută!