02.04.2019

Discurs susținut de premierul Viorica Dăncilă, la ședința comună solemnă a Senatului și Camerei Deputaților dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea României la NATO și a 70 de ani de la înființarea NATO, la Palatul Parlamentului

Domnule președinte al României, Klaus Iohannis, domnule președinte al Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, domnule președinte al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, domnule președinte Emil Constantinescu, domnule președinte Traian Băsescu, stimați reprezentanți ai Corpului Diplomatic, stimați invitați, doamnelor şi domnilor parlamentari, doresc, în primul rând, să salut, în calitate de șef al Guvernului României, organizarea acestui eveniment destinat aniversării a 15 ani de la integrarea țării noastre în Alianţa Nord-Atlantică, de la revenirea noastră în familia de valori euro-atlantice, de care am fost despărţiţi vreme de aproape 50 de ani. Este un moment cu puternică încărcătură simbolică şi valoare istorică în parcursul nostru democratic post-decembrist.

Extind, de asemenea, aprecierea și recunoștința mea deplină către toți cei care au participat la împlinirea acestui proiect major, de altfel primul de o asemenea anvergură pe care România l-a generat la începutul anilor ‘90, cu un puternic rol unificator pentru societatea noastră. Și aș vrea să mulțumesc, în acest context, președintelui Ion Iliescu, președintelui Emil Constantinescu, premierilor Petre Roman, Theodor Stolojan, Nicolae Văcăroiu, Victor Ciorbea, Radu Vasile, Mugur Isărescu, Adrian Năstase și tuturor miniștrilor Apărării din acea perioadă. Mă bucur însă, că guvernul care a realizat aderarea a fost guvernul PSD condus de Adrian Năstase.

Consensul naţional care a sprijinit acest proiect, atât la nivelul clasei politice, cât şi la nivelul opiniei publice româneşti, a făcut posibilă înfăptuirea acestui deziderat şi a demonstrat că unitatea de voinţă şi acţiune este crucială în înfăptuirea marilor proiecte naţionale.

Privind în urmă, este cât se poate de evident că, prin integrarea în NATO, ţara noastră a obţinut cel mai înalt grad de securitate de la formarea României ca stat naţional. Prin dezvoltarea României în acord cu sistemul de valori euro-atlantic, am dobândit capacitatea de a contribui la procesul de elaborare şi implementare a politicilor NATO. Să nu uităm că, de-a lungul procesului de integrare, România a întreprins cu succes un amplu proces de modernizare şi democratizare a statului, de construcţie instituţională în sectoare-cheie, necesare adaptării la standardele aliate.

Observ cu mândrie că, la aproape 30 de ani de la căderea comunismului în România, jumătate din parcursul țării noastre este alături de cea mai puternică Alianță politico-militară din lume. În toată această perioadă, România a trecut de la statutul de beneficiar la acela de furnizor de securitate. Ne-am asumat nu numai drepturile care îi revin din apartenenţa la Alianţa Nord-Atlantică, ci şi responsabilităţile asociate acestui statut, conturându-ne un profil de aliat credibil şi predictibil.

Mă adresez, astăzi, ca prim-ministru al unui stat care are o voce respectată și apreciată în formatele aliate de consultare. De aceea, deciziile adoptate la Summit-urile din Ţara Galilor, 2014, Varşovia, 2016, şi ulterior, la Bruxelles, 2018, au condus la creşterea securităţii în ţara noastră şi în regiunea Mării Negre. Stabilirea unei prezenţe avansate adaptate la Marea Neagră, pe linie terestră, aeriană şi maritimă, a sporit la securitatea întregii Alianţe.

Aşa cum noi am beneficiat de măsurile istorice adoptate pentru consolidarea posturii NATO de apărare şi descurajare pe flancul estic, vom continua să fim un contribuitor activ şi responsabil la asigurarea securităţii şi stabilităţii spaţiului euro-atlantic, dar şi la proiectarea acestor valori în vecinătatea Alianţei. Guvernul pe care îl reprezint rămâne ferm angajat în asigurarea acestui rol activ al României.

Doamnelor şi domnilor, sfârşitul Războiului Rece a oferit europenilor, nouă tuturor, speranţă pentru pace şi stabilitate, dar a dus şi la apariţia a unor noi tipuri de ameninţări. Crizele din regiunile de la frontierele spaţiului euro-atlantic au determinat adaptarea Alianţei la noile provocări ale mediului de securitate. De altfel, observăm că NATO s-a adaptat permanent pentru a putea răspunde optim riscurilor și amenințărilor cu care a fost confruntată. În tot acest timp, NATO a generat pace în întreaga comunitate euro-atlantică, garantând atât apărarea colectivă a membrilor săi, cât și un sistem performant de cooperare și parteneriate. S-a implicat în eforturile de gestionare a crizelor, de stabilizare şi dialog politic, legitimitatea fiind dată de valorile pe care a fost clădită Alianţa şi pe capacitatea acesteia de a proiecta aceste valori în vecinătate. Evoluţiile recente la nivel internaţional, chiar în vecinătatea imediată a României, au repus în discuţie securitatea spaţiului euro-atlantic şi, în acest context, revitalizarea misiunii principale care a fundamentat existenţa NATO, respectiv apărarea colectivă.

În actualul context de securitate, complex și impredictibil, capacitatea Alianţei Nord-Atlantice de a oferi un răspuns echilibrat şi eficient rămâne esenţială. Este de datoria noastră, a României, ca, alături de toţi ceilalţi aliaţi, să contribuim activ şi solidar la consolidarea apărării colective, la reamintirea valorilor care au stat la baza creării NATO în urmă cu 70 de ani. Vom depune toate eforturile pentru ca NATO să continue să reflecte angajamentul ferm pentru apărarea tuturor Aliaţilor. România participă, în acest sens, la consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare pe flancul estic, pe teritoriul naţional, la Marea Neagră, şi în Polonia, acordăm sprijin partenerilor noştri din vecinătatea estică, respectiv Republica Moldova, Georgia şi Ucraina, găzduim elemente ale sistemului de apărare anti-rachetă la Deveselu. Dorim o Alianţă puternică, robustă şi relevantă, care să garanteze interesele noastre de securitate şi pe cele ale aliaţilor noştri.

Guvernul pe care îl conduc este conștient că acest lucru nu se poate realiza fără un parteneriat transatlantic consolidat, element-cheie al securităţii europene. Europa şi America de Nord trebuie să acţioneze împreună, într-o manieră care să asigure o distribuţie echilibrată a responsabilităților pe ambele maluri ale Atlanticului, aşa cum ne-am angajat la Summit-ul din 2014. Guvernul pe care îl reprezint şi-a asumat cu toată responsabilitatea obligaţiile care îi revin în cadrul NATO. Suntem parte a acestui efort cuprinzător, asumându-ne obligaţiile în direcţia respectării celor trei cerinţe legate de angajamentul privind cheltuielile de apărare: cheltuieli, capabilităţi şi contribuţii.

Referitor la cheltuieli, este al treilea an consecutiv în care România îndeplineşte acest angajament asumat prin programul de guvernare al PSD-ALDE, alocând 2% din PIB pentru apărare. Acelaşi lucru este valabil şi pentru alocările de resurse financiare pentru achiziţiile majore de echipamente care, potrivit cerinţelor NATO, trebuie să reprezinte 20% din bugetul pentru apărare. În ceea ce priveşte capabilităţile, România continuă să investească în echipamente militare moderne ca parte a diverselor programe militare de înzestrare, pentru a răspunde eficient atât cerinţelor NATO, cât şi provocărilor regionale de securitate. Nu în ultimul rând, România a fost şi este unul dintre contribuitorii importanţi la operaţiile şi misiunile NATO. În 2019, ne vom menţine printre primele cinci state contribuitoare cu trupe la misiunea din Afganistan.

Expresia ultimă a angajamentului asumat de România o reprezintă sacrificiul militarilor români care şi-au pierdut viaţa în teatrele de operaţii Aliate. Gestul lor trebuie să ne reamintească de lecțiile învățate în fiecare etapă a parcursului nostru euro-atlantic. Doar astfel vom putea oferi şi altora opţiunea alegerii unui drum nou şi sigur, având conştiinţa faptului că securitatea tuturor depinde de angajamentul individual al fiecăruia dintre noi.

Doamnelor şi domnilor, în încheiere, la aniversarea celei mai ample runde de extindere a NATO, care a inclus, alături de România, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia şi Slovenia, doresc să îmi exprim convingerea că Alianţa Nord-Atlantică va continua să reprezinte principalul garant al securităţii României, acţionând anticipativ şi pro-activ în arhitectura globală de securitate, confruntată  în prezent  cu provocări numeroase. Prin îndeplinirea programului de Guvernare, vom consolida profilul strategic al țării noastre în cadrul NATO. România va continua să acționeze cu demnitate în cadrul Alianței, pentru a contribui în mod activ şi semnificativ atât la procesul decizional, cât şi la misiuni și operații alături de aliații noștri.

Azi am venit la o ședință solemnă dedicată aderării țării noastre la NATO. Regret că acest eveniment important a fost transformat de către președintele României într-un eveniment de campanie electorală. Îmi cer scuze eu, prim-ministrul României, tuturor celor care astăzi se așteptau la o ședință solemnă dedicată acestui eveniment major.

Vă mulțumesc!