05.08.2018

Declarațiile președintelui PSD, Liviu Dragnea, în cadrul emisiunii Sinteza Zilei, la postul de televiziune Antena 3 (II)

PSD

Mihai Gadea: Domnule presedinte, chestiunile legate de politica noastra interna le vom discuta si va fi foarte interesant, va anunt, cifre, elemente clare, evaluari, ce urmeaza lucru foarte important. Ce se intampla insa cu privire la abordarea pe care o aveti din punct de vedere extern. Se schimb amabasadorul SUA la Bucuresti, era o punte construita cu Israelul si cu Benjamin Netanyahu despre care s-a vorbit ca ati construit o relatie personala de prietenie, se vorbea despre aducerea guvernului unei super puteri, nu? Cum este Israelul la Bucuresti pentru a avea o sedinta de guvern.
Liviu Dragnea: si se va tine, Octombrie…
Mihai Gadea: Se va tine, doar s-a amanat?
Liviu Dragnea: Da, acuma nu sunt sigur exact 8 octombrie sau 8 noiembrie, ceva de genul asta.
Mihai Gadea: Ok, deci s-a mutat in octombrie sau noiembrie. Cu privire la parteneriatele noastre strategice la modul in care noi ne pozitionam ca toata lumea intelege ca e un moment totusi de cumpana in politica externa, exista un conflict, cred destul de, s-a vorbit ca este comercial, a mers presedintele Comsiei Europene la Washington si cumva lucrurile s-au mai detensionat, in schimb nimeni nu se amageste ca defapt aceste lucruri au fost rezolvate ca si cand nu au existat niciodata. Care este abrodarea noastra, abordarea dumneavoastra in aceasta chestiune de politica externa, Washignton, Berlin, Paris, Bruxelles si desigur toate celelalte care pot intra in aceasta ecuatie.
Liviu Dragnea: Domnul Gadea, aicea poate sa fie o abordare traditionala in sensul ca mergem si noi unde merge consensul, pe care il va decide cineva odata sau varianta si care este destul de complicata, sau varianta mai simpla mai sanatoasa sa ne gandim in primul rand la interesul acestei tari. Plecand de la inventarul, pe care noi ni l-am facut, al avantajelor si atributelor pe care le are aceasta tara, din punct de vedere al asezarii, din punct de vedere al potentialului economic, din punct de vedere al resurselor, din punct de vedere al relatiilor, de ani de zile cu diverse state. De asemenea din punct de vedere a ceea ce am putea face din punct de vedere strategic, cat de util, extreme de util suntem pentru partenerii nostrii si plecand de la asta trebuie sa te gandesti exact care este traseul pe care trebuie sa mergi in urmatorii 10-15-20 de ani tinand cont si de evolutia din Europa si din lume. Daca nu vorbesti daca nu intreprinzi nimic, daca doar mergi la intalniri si zici da, da sau mai vedem, o sa zica ca nu te numara Romania, ce e cu Romania cand Iohannis spune ce trebuie sa faca, deocamdata e acolo o fata linistita, nu-s probleme. Si sunt alte tari care au simtit si care au inceput de ceva timp sa isi urmareasca interesul national si incep sa aiba si beneficii. Asta e o abordare pe care trebuie sa o avem si pe care o putere sau cum sa ii spun orice om de stat sanatos din aceasta tara, cu curaj, parteneriat nu inseamna slugarnicie, asta trebuie sa intelegem cu totii. Nu inseamna daca iti spui un punct de vedere, daca iti urmaresti interesul propriu al tarii tale ii jignesti. Exista vreo tara din marile puteri sau vreo tara din Euroa de Vest care nu se gandeste la interesul ei atunci cand vrea sa faca ceva cu Romania sau cu alata tara? Pai in primul rand la asta te gandesti, asta a facut orice om de stat normal care isi iubeste tara in istorie, pentru orice tara.
Mircea Badea: America first.
Liviu Dragnea: Bineinteles! Dar asta nu inseamna ca faci impotriva lor dar bine domne daca nu ai curaj sa pui pe primul loc Romania, macar nu o pune sub ailalti, macar acolo sa fie un pas urias pe care sa il faca politica externa a noastra.
Mihai Gadea: Bun. Haideti sa facem urmatarul lucru, il rog pe regizorul de platou sa ne aduca cele doua flipcharturi, vom intra in aceasta parte a doua a emisunii, vorbind despre unde se aloca cele 6 miliarde la aceasta rectificare. Vom vorbi despre legea pensiilor, era o datorie a dumneavoastra.
Liviu Dragnea: Sunt mai multe de vorbit, eu vreau sa va prezint si niste evolutii pentru ca Iohannis la PNL a facut, ma rog, a pus pe piata o serie intreaga de minciuni si o sa aratam cat de mincinos e omul. Avem timp sau se intrerupe?
Mihai Gadea: Pauza nu avem, nu avem intreruperi.
Liviu Dragnea: Bun! In primul rand vreau sa va multumesc ca mi-ati dat voie sa vin cu o ora inainte sa le rescriu aici. Deci, noi am prezentat programul nostru in Campania electorala ati vazut-o la tabla cu slide-uri pusa pe facebook, pe toata, am folosit toata infrastructura ca sa ramana, am folosit cifre nu am folosit poezi. Sa luam evolutia PIB. Produsul Intern Brut este pentru toti cei care ne asculta, cat produce Romania, tot ce produce aceasta tara intr-un an de zile este produsul intern brut. Si luam de baza un an fermecat, anul 2016, condus de Ciolos, un guvern condus de Ciolos. 767, 4 miliarde de lei, noi ne-am angajat prin programul de guvernare ca masurile economice pe care le vom adopta vom ajunge la 815 miliarde de lei. Am depasit si am ajuns la 850 de miliarde de lei cu 90 de miliarde de lei mai mult decat 2016.
Mihai Gadea: Asta e 2017?
Liviu Dragnea: 2017. 2018: ne-am angajat la 878 de miliarde de lei PIB, ajungem la 945 cu 177, 6 miliarde de lei mai mult decat 2016. Deci asta este pentru 2019.
Mihai Gadea: 2018?
Liviu Dragnea: 18’. In 2019 ajungem la 1017.5 miliarde de lei fata de 946 miliarde de lei cat ne-am angajat, mai mult cu 250 miliarde de lei fata de 2016, asta a fost 2019. 2020, ultimul an din programul nostrum de guvernare ne-am angajat ca ajungem la 1014, tinand cont de toata evolutia de pana acuma vom ajunge la 1095, 7 eu cred ca ca vom depasi 1100, cu 323 de miliarde de lei mai mult decat PIB-ul produs intern brut din anul in care Ciolos a guvernat Romania. Adica o diferenta, o crestere cu 42,8%, domnu’ Gadea, asta e o crestere uriasa.
Mihai Gadea: da e uriasa.
Liviu Dragnea: Adica cu atata creste economia in 4 ani, adica: 2020 versus 2016, de ce am pus 2016, de atunci am luat-o noi adica dupa Ciolos, avem o crestere de 70 de miliarde de euro, produsul intern brut. Acuma sa vorbim despre…
Mircea Badea: Noi avem certitudine, este 2017, pentru ca stim exact ce s-a intamplat.
Liviu Dragnea: 2017 si 2018 l-a momentul asta.
Mircea Badea: Asta, restul sunt prognoze, adica 2019 2020.
Liviu Dragnea: Da, de aceea am aratat asta pentru ca toate aceste prognoze au facut in 2016, nu numai ca au fost confirmate de realitate au fost si depasite de realitate. Am spus si in campanie, atunci cand merge ceva.
Mircea Badea: Ideea dumneavoastra este daca ati facut prognozele astea si ni s-a intamplat asa inseamna ca la prognozele pe care le facem acum se va adauga la fel, cam asta e…
Liviu Dragnea: toate astea sunt facute pe calcule, este un model economic pe care noi introducem datele si…
Mihai Gadea: Stati putin ca vin aicea. Eu vreau sa inteleg urmatorul lucru. Deci pot sa, ma rog poti sa spui orice, cifra asta din 2017 ramane 90,9 miliarde in plus fata de 2016 PIB. Dar stiti ce ma intereseaza pe mine, ca noi de foarte multe ori, doar cand intram in belele atuncea suntem foarte preocupati sa intelegem de ce am intrat in belele. Pe mine ma intereseaza acest trend, pentru ca este un trend de crestere semnificativ si daca noi am avut in 2017 o astfel de crestere pe datele care exista acum, totusi astea sunt cele mai mari cresteri sau am ajuns in momentul de fata, nu e nici un fel de dubiu ca am ajuns la cel mai mare PIB pe care l-a avut Romania vreodata, da? Si intrebarea mea este care sunt elementele fundamnetale care au dus la aceste cresteri si la acest trend de crestere care pozitioneaza Romania printre principalele tari ca si crestere.
Liviu Dragnea: Relaxare fiscala. Relaxare Fiscala inseamna mai multe locuri de munca si o sa va arat mai tarziu cate locuri de munca, cate contracte de 8 ore, nu vorbim de celelalte, sunt in plus cateva sute de mii. Cresterea de venituri car a generat si venitul, cresterea investitiilor, o absorbtie mai buna a fondurilor europene si investiile private si interne si straine care au crescut in Romania. Astea sunt asa, elementele intr-un minut. Dar daca tot suntem, hai sa ne uitam pe ea daca tot suntem la amandoua. PIB aia e valoarea lui, nu inseamna doar venituri la bugetul de stat e tot ce a produs Romania, dar ca si crestere de venituri, bugetarii, vorbim despre bugetul general consolidat. 2016 223, 9 miliarde a avut domnul Ciolos in 2016, ca informatie este singurul an, pe care pe un trend crescator al veniturilor in anul ala a avut venituri mai mici decat anul precedent cu 10 miliarde, adica in 2015, guvernul condus de Victor Ponta a avut 233 de de miliarde de lei si in 2016 a facut mai putin decat 2015, cu crestere economica.
Mihai Gadea: Bun si acolo totusi, ca a fost un intreg scandal Ati vorbit in momentul in care s-a …guvernarea despre acea gaura. Ati aflat cum au dat gaura aia?
Liviu Dragnea: Pai nu au mai incasat, domnul Gadea.

Mihai Gadea: Pai nu au incasat pentru ca nu au vrut..

Mircea Badea: De ce nu au incasat, domnul Dragnea?

Mihai Gadea: Pentru ca nu au legi?

Liviu Dragnea: Pentru ca nu au vrut. Ca daca ai o… Ce inseamna crestere economica? Inseamna ca PIB-ul asta, Produsul Intern Brut Creste. Deci daca am avut 858,3 de miliarde PIB in 2017, fata de asta de aici a avut crestere economica de 6,9%. Asta e cresterea economica sit e-a dus la acest Produs intern brut. Automat iti cresc si veniturile pentru ca este un procent aproximativ din produsul intern brut care se transforma in venituri bugetare, adica in venitul la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale si bugetele locale. Dar cu o crestere economica, cred ca e un caz unic in lume cand o tara are crestere economica in annul ala si are venituri mai mici decat annul precedent. Cresterile economice inseamna ca ai avut, ai produs mai mult decat annul trecut.

Mihai Gadea: Ati inteles totusi ca pentru unii s-a inteles gresit. Care este explicatia?

Liviu Dragnea: Este o greseala a colegilor mei din Guvern…aaaa… nu stiu… noi stabilisem de la data inceputului guvernarii ca trebuie sa faca un fel de audit al guvernarii sa vedem de ce s-au pierdut banii aia si care au fost principalele motive. Si acum haideti sa vedem. Deci in 2017 a crescut produsul intern brut, au crescut si veniturile cu 28 de miliarde de lei, in 2018 o sa creasca cu 70 de miliarde de lei cel putin. Apropo ca stiti ca spuneau ca nu se incaseaza veniturile. Luna iulie este luna cu cea mai mare crestere de venituri din care a existat vreodata de la revolutie incoace, de pe vremea lui Ceausescu

Mihai Gadea: Luna iulie?

Liviu Dragnea: Iulie, care s-a incheiat. Si ca informatie este sigur… nu stiu exact cifra, dar luna iunie va fi cu inflatie negativa.

Mihai Gadea: Serios?

Liviu Dragnea: Da. Uite ca… ghinion. In 2019 cresc veniturile in asa fel incat in 2020 sunt venituri incasate mai mult cu 112 miliarde de lei fata de 2016. Adica o crestere cu 50% a venniturilor 2020 versus 2016, adica cu un plus 24 de miliarde de euro. De ce spun asta? Pentru ca la final o sa imi dati voie sa scriu si eu pe o plansa un mesaj pentru Iohannis. Deci minciunile lui… deci astea-s cifrele

Mihai Gadea: Vreti la final sau vreti acuma?

Liviu Dragnea: La final, la final. Cu rosu scriu. Astea sunt cifre macroeconomice: PIB-ul si veniturile bugetare. Hai sa venim la cazuri care poate ii intereseaza mai mult pe oamenii. Cum a evoluat punctual de pensie c ace-a spus el? “N-a marit pensii, n-a marit salarii”. Bun. Punctul de pensie…Punctul de pensie… aaa… dumneavoastra nu sunteti pensionari deci n-ar trebui sa stiti cum se calculeaza, dar se calculeaza in felul asta. Punct. Fara sa modificam legea. Aaaa… numarul de puncte se imparte la 35 si se inmulteste cu punctual de pensie si ne da pensia. Astea… asta e important. Acel punct de pensie. Punctul de pensie in 2016 era 871 de lei. Unii zic virgula unu, unii zic virgula 7. Nu ne impiedica. Am luat programul de guvernare. 2017 l-am dus la 1000 de lei. Imediat o sa va arat si evolutia unor pensii, adica din viata reala. O crestere cu 14,8% fata de 2016. 2018, 11000 de lei. A crescut fata de 2016 cu 26,3. 2019 ajunge la 1265 de lei punctual de pensie, o crestere cu 45,2%. In 2020 punctul de pensie se dubleaza. Este cea mai mare crestere care a existat vreodata cred ca nu numai in Romania a punctului de pensie. In 2021, in 2021 se schimba, va intra in vigoare, legea va intra in vigoare tapizat, dar din 2021 pensiile vor fi calculate in acest fel, si anume…

Mircea Badea: Adica noi acuma vorbim despre noua lege a pensiilor?

Liviu Dragnea: De aici in jos

Mircea Badea: De aici in jos?

Liviu Dragnea: In 2021…

Mihai Gadea: Deci foarte important pentru toti cei care ne urmaresc. In momentul de fata ajungem la un subiect foarte important, foarte important pentru milioane de oameni si pentru copiii lor. Deci modul in care legea pensiilor schimba lucrurile.

Liviu Dragnea: Asta este formula de calcul. Legea pensiilor, noua lege a pensiilor va schimba toate lucrurile in bine, foarte multe lucruri, pentru toate categoriile de pensionari. Ce va pot spune? Ca nu va mai …aaaa… fiecare pensie va fi cel putin dublata in 2021. Nu cred ca a existat undeva in lume sau cineva curaj… a avut curajul sau a avut posibilitatea sau a creat un sistem economic care sa poata sa duca la un minim dublarea pensiilor. Deci in 2021 punctul de pensie ar fi ajuns teoretic la 1875 de lei. L-am impartit la 25 de ani, care inseamna media stagiilor de cotizare din legislatia anterioara, si ne-a dat 75. 75 este valoarea punctului de referinta. Aceasta este constanta din legea pensiilor incepand cu 2021, indicator care se va actualize in fiecare an cu valoarea inflatiei. Cum se calculeaza pensia dupa noua lege? Valoarea punstului de referinta, adica acesta, care este 75, se inmulteste cu numarul de puncte pe care le-ai acumulat in toata perioada in care ai muncit si iti da pensia. De exemplu, 75este VPR-ul. Daca ai 45 de puncte accumulate, sunt multi care au 40 de puncte acumulate, ajungi la o pensie de 3000 de lei in 2021. O sa vedeti pe…

Mihai Gadea: Haideti sa ramanem aici un pic. Deci in momentul de fata pensia se calculeaza asa, da?

Liviu Dragnea: Numarul de puncte, tot asta de aici

Mihai Gadea: Doar o secunda ca sa vada cei de acasa. Deci aici este modul in care se calculeaza pensia acum. Numarul de puncte…

Liviu Dragnea: Se imparte la 35 cat este acuma stabilit stagiul de cotizare, se inmulteste cu punctual de pensie care e din anul respectiv si iti da valoarea pensiei.

Mihai Gadea: Deci acesta este modul in care se calculeaza acum si mai jos, aici, foarte important, avem, va dati seama… pentru…stiti foarte bine lucrul acesta, pentru milioane de oameni care se uita acum, cum vi se schimba pensia, cum se va schimba in conditiile in care o sa ies la pensie si foarte important, retineti, formula de calcul. Numarul de puncte impartit la 35 ori punctual de pensie care era in 2016 871 de lei. A crescut 14,8%, 1000 de lei. Acrescut cu 26,3% in 2018. Anul viitor creste cu 45,2 si apoi cu 103,8%.

Liviu Dragnea: Si se dubleaza, se dubleaza.

Mihai Gadea: Modul in care noua lege a pensiilor schimba lucrurile este urmatorul…aaaa…formula de calcul: valoarea punctului de pensie de referinta… de referinta

Liviu Dragnea: Puntului de referinta care este care este 75, aici am aratat cum sa ajungi la 75 de lei si mai impartit cat ar fi fost punctul de pensie la un moment dat in 2021 la 25, cu media stagiilor minime de cotizare, si a dat 75. Asta este. Asta ramane. Asta se va inmulti cu numarul de puncte de la fiecare cand si-a terminat stagiul de cotizare. Ce va pot spune din noua lege…aaa… veti sti si dumneavoastra, cei angajati, ca si mine, vom sti, vom primi in fiecare an numarul de puncte accumulate, stim ca il inmultim cu 75

Mihai Gadea: Calculam pensia

Liviu Dragnea: Calculam la ce pensie o sa iesim.

Mihai Gadea: Se mai pot cumpara ani?

Liviu Dragnea: Da, dar haideti sa facem o emisiune dedicate, cel mai tarziu joia viitoare va fi publicat proiectul de lege al pensiilor

Mihai Gadea: Deci joia viiotare sau cealalta?

Liviu Dragnea: Nu. Joia viitoare. Joi, saptamana care urmeaza.

Mihai Gadea: Saptamana care urmeaza.

Liviu Dragnea: Cel mai tarziu joi va fi pus in transparenta si vom incepe discutiile si consultatarile…

Mihai Gadea: Impactul bugetar, cu cat creste fondul de pensii?

Liviu Dragnea: Creste semnificativ. De asta am spus joi pentru ca maine si poimaine ne intalnim din nou si facem aaa evaluarea, dar impactul bugetar este acoperit. Nu spun problema din punct de vedere al impactului bugetar, dar este serios. Ce va pot spune…

Mihai Gadea: Dupa schimbarea cotizatiilor, ca asta a fost de asemenea un subiect care daduse foc la tara. Dupa schimbarea cotizatiilor in momentul de fata fondul de pensii este mai sustenabil? Cum s-au schimbat lucrurile?

Liviu Dragnea: E mai mare. Pai cum sa nu dea foc la tara, domnul Gandea? Pentru ca in momentul ala …aaaa pana sa schimbam, pana sa facem transferal contributiilor, pentru 2 milioane de romani nu erau platite contributiile sociale. Alea ramanand neplatite, cand intra in vigoare legea asta, cei pentru care nu se platisera contributiile sociale aveau pensile mai mici. Intelegeti? Normal ca ala voia sa dea foc la tara ca stia, “Frate, nu ti-am platit pana acuma, nu iti platesc nici in continuare, is doua milioane totusi. Deci Romania sa piarda atatea miliarde in fiecare an? Iertati-ma, n-a pierdut nimeni, ba dimpotriva, a castigat si statul si fiecare pensioner sau viitor pensionar.

Mircea Badea: Deci ii raspundeti in avans, zic, domnului presedinte Iohannis care probabil v-a mai intrebat daca sunt bani de salarii si pensii. Sunt, deci e sustenabil formula asta de aici?

Liviu Dragnea: Pai venim acolo si arata…

Mircea Badea: De unde e sustenabil?

Liviu Dragnea: Din cresterea de venituri. Dureaza 3 secunde. Nu mai mergem la PIB ci la venituri efectiv. 28 de miliarde de lei in plus in 2017, 70 de miliarde de lei in plus in 2018, 87,5 miliarde de lei in 2019, 112 miliarde in 2020 si in 2021 trenul continua.

Mircea Badea: Sa vada tara cam erg lucrurile in directia corecta.

Liviu Dragnea: Da. Lucrurile merg in directia corecta. Probabil ca ei de aia nu mai vor sa mai fim noica sa nu se mai intample lucrurile astea si urmatoarele evolutii pe care o sa vi le arat. Cazuri concrete.

Mihai Gadea: La aceste sume pe care le-am vazut mai devreme, va trebui sa avem o discutie cu privire la viziunea si strategia pe care dumneavoastra, PSD-ul, coalitia, Guvernul o aveti pentru viitor pentru ca in mod… cine vine si ne spune cu aceasta teorie fascista: “Domnule, nu crestem pensile ca n-avem nevoie de pensionari”. Exista si indivizi care vor sa spuna si care spun, de fapt, ca pensionarii n-ar mai trebui lasati sa voteze… asta este ceva dement, iar pensiile, asa cum au fost in Romania in toti acesti ani de zile sunt o rusine. Si acest lucru trebuie sa fie schimbat si e foarte bine ca se schimba. Intrebarea principala, cred, pentru toata lumea responsabila si cu mintile la noi este urmatoarea: din toate aceste cresteri, din tot acest tren important de crestere pe care il are Romania si pe care nu il poate nega nimeni pentru ca matematica e matematica: cum facem ca sa ne onoram, sa nu ii mai calcam in picioare pe parintii nostril, pe bunicii nostri si sa aiba un trai decent, sa traiasca si ei bine de la momentul in care se pensioneaza si cu investitiile … si marea problema a Romaniei… si cu investitiile in infrastructura ca Romania sa poata sa aiba acest trend de crestere si el sa fie materializat in autostrazi, in drumuri bune si asa mai departe..

Liviu Dragnea: O iau pe rand. Chiar plansa asta se refera la ce ati spus mai devreme. Aici sunt niste date extreme de interesante, domnul Gadea, si in acelasi timp ravasitoare daca pot sa spun asa. 2016… dati-mi putin asta asa. Deci asta e 2016, coloana asta. In 2016, 3.639.746 de pensionari romani aveau pensia sub 1.000 de lei. Sub 1000 de lei inseamna de la 1 pana la 1.000. In 2018, astazi cand vorbim dupa ce a intrat in vigoare si a doua marire a punctului de pensie pe 929.418 de pensionari romani i-am scos din acea categorie si au sarit peste pragul de 1.000 de lei. E doar un prim pas. Aproape un million de romani. Intre 1.251 de lei si 1.500 de lei… asta este cred ca cel mai mare numar care a existat vreodata de pensionari care au trecut in alta etapa, in alata categorie. Intre 1.251 si 1.500 de lei in 2016 erau aici 473.542. In 2018, astazi, sunt 603.000, cu 130.000 mai multi. Intre 1.500 si 2.000 de lei, astazi sunt mai multi fata de 2016 cu cu 307.709, adica sunt 726.000. Asta o crestere, din nou, foarte mare. Intre 2.000 si 3.000 de lei, 242 de mii de pensionari romani au trecut in aceasta categorie. Si procesul asta va continua. Asta este doar rezultat. Tabelul este foarte mare. Este facut la suta cu suta. Asta este doar ca effect al maririi punctului de pensie la 1.100 luna trecuta. O sa vedeti ce rezultate apar in anii urmatori pe o evolutie a unor pensii concrete, din viata reala. Luam evolutiile si… nu, nu astea nu sunt chestii teoretice. Luam un professor: pensionar, stagiu complet 35 de ani, adica a stat si el 35 de ani la munca-40 de puncte.

Mihai Gadea: Foarte important. Repet pentru toti cei care se uita. E foarte important si pentru pensionari si pentru cei care urmeaza sa iasa la pensie, nu neaparat maine, poimaine. Pentru ca ceea ce v-a prezentat, de fapt, va prezinta presedintele PSD in seara asta, este un lucru care cred ca este prezentat in premiera nationala. Elementele astea nu au fost prezentate niciodata asa.

Mircea Badea: Deci profesor, stagiu complet. Sa zicem doamna Iohannis.

Liviu dragnea: Nu stiu, nu stiu…

Mihai Gadea: Probabil ca este

Liviu Dragnea: Luam netul, cat avea net, adica cat lua acasa. 987 de lei in 2016. Iar iau ca baza de referinta nu Guvernul meu, adica Ciolos. A crescut netul la 1.140 de lei in 2017. A crescut la ora la care vorbim netul la 1254, deci cu 27%Creste annul viitor…

Mihai Gadea: Deci n-o sa ia cu 25, ati crescut cu 27

Liviu Dragnea: Am crescut cu 27, da. Creste annul viitor valoarea neta a pensiei pentru acest profesor la 1.443 de lei, deci cu 46,2%. E mai mult decat cresterea punctului de pensie daca tineti minte cum se intampla si data trecuta. In 2020 aici sunt 2.021 lei. Deci in 2020 pensia acestui om se dubleaza. Deci de la 987 la mai mult decat dublu, iar in 2021, unde intra in vigoare noua formula de calcul, aproape se tripleaza. Ajunge la 2.900 de lei net plecand de la 987. Deci 987 in 2016, 2.900 in 2021.

Mircea Badea: Sunteti sigur ca nu ati spus despre doamna Iohannis? Dansa nu e la pensie acum, dar va iesi la pensie. Deci va avea o pensie daca lucrurile in dreapta…

Liviu Dragnea: E valabil si pentru cei care nu sunt acum la pensie. Oricum in noua lege a pensiilor vor fi luate in calcul si perioade aditionale. Vorbim de masterat, vorbim de… de exemplu pentru cei care au lucrat in acordul global, care au avut sporuri, alte avantaje banesti in perioada in care au muncit, daca nu reusesc sa gaeasca documentele justificative pentru ca s-au ars arhive sa… intentionam sa punem in lege un bonus de 10%. Daca-si gasesc documentele si din documente reiese ca cresterea trebuie sa fie mai mare, aia va fi. Daca gaseste alte documente si din documentele alea reiesa ca cresterea va fi mai mica, nu vas cade sub 10%. Dar asta o sa prezentam dupa toata emisiunea.

Mihai Gadea: Deci asta este pentru profesori

Liviu Dragnea: Un muncitor. Da. Muncitor. Repet, aici vorbim de caz in plata, deci pensii in plata la ora asta. In 2016 avea 785 de lei netul, netul era egal cu brutul, deci asta pentru ca atunci era sub limita care se impozita. A crescut in 2017 la 900 de lei, cu 14,6%. In 2018, dupa marirea din iulie, a crescut la 990 lei, deci cu 26,1%. Anul viitor va creste la 1.139 de lei, deci cu 45,1% fata de 2016. In 2020 se dubleaza, ajunge la 1.598, iar in 2021, dup ace intra in vigoare noua lege a pensiilor, ajunge la 2.090 de lei, deci cu 166,2% fata de… deci de la 785, 2.090 de lei, aproape 2.100 de lei.

Mihai Gadea: Aveti exemple si pentru un medic de exemplu?

Liviu Dragnea: Cred ca da. Stati putin sa vedem. Daca avem pentru un medic sau avem pentru. Aicia nu… medic avem la salarii. Avem multe, dar…

Mihai Gadea: Da.

Liviu Dragnea: O sa vada la salarii. I-am si zis si colegei voastre ca nu aveti foarte multe pentru flipchart si sa… Hai sa vedem evolutii la salarii. Luam salariu minim net. In 2016, 925 de lei, asta-I baza. In 2017, 1.065 de lei, 15% crestere, in 2018 1.162 de lei, o sa vedem si aici niste cresteri concrete, crestere de 25%, annul viitor o crestere de 36,4%, adica 1.262, 2020 o crestere de 47,8%, 1367.

Mihai Gadea: Deci noi in momentul de fata, dup ace zicea presedintele ieri, noi in momentul de fata, doar pe salariul minim…

Liviu Dragnea: Doar pe salariul minim.

Mihai Gadea: Ca e o diferenta. Adica trebuie explicat cumva. Pe salariu minim avem o crestere de 25,6.

Liviu Dragnea: Da. Avem si dincolo salariu mediu.

Mihai Gadea: Da. O sa vrem sa vorbim pentru ca e destul de important.

Dragnea: Da. Ei. Daca tot suntem aicia sa va dau o informatie. Cel mai mic procent de somaj existent vreodata de la revolutie incoace. Repet. Nu stiu ce era inainte. 3,84% arata datele oficiale la mai, 2018. Stiti de ce si de ce l-am pus aici? Tipau atunci astia din propaganda “Domnule, daca cresteti salariul minim si introduceti cum spuneti voi o sa se inchida fabric si o sa apara somaj ca nu mai… e tocmai invers. Adica… Si acum ca tot vorbeati de locuri de munca. Asta este evolutia salariului mediu net. Este o formula de calcul simpla. A crescut cu 11,7%, 23,6% salariul mediu net pe economie. Deci pe asta nu l-am facut noi pur si simplu prin decizia Guvernului ci este efectiv evolutia economica si evolutia salariilor din toata societatea. Si acum contracte de munca noi cu 8 ore, fara functiile publice, deci alea se adauga, deci nu am pus functionari publici, 334.981 de locuri de munca noi.

Mihai Gadea: Astea de cand sunt? Din decembrie 2016?

Liviu Dragnea: Decembrie 2016- iulie 2018.

Mihai Gadea: Deci sunt cu 334.000 mai multe locuri de munca

Liviu Dragnea: Exact. De la 5,2 milioane si ceva pana la 5,5 milioane si ceva locuri de munca noi.

Mihai Gadea: Astea fara functii publice.

Liviu Dragnea: Fara functii publice, Pentru ca am zis “domnule, asa functiile publice le inventam noi si le facem.

Mihai Gadea: Care sa fie o statistica care sa ne spuna ceva.

Liviu Dragnea: Bineinteles. Noi spunand in timpul campaniei electorale ca vom ajunge la 800.000 de locuri de munca noi in 4 ani. Au ras de noi. Avem deja 350.000 de locuri de munca noi. Bun. Acuma vorbim de educatie si sanatate. Sunt doua domenii care pentru noi sunt prioritare. Am luat 3 exemple aici. La sanatate: medic rezident. Decembrie 2016, deci vorbim de valoarea neta, fara sporuri, sporurile se adauga. Valoarea neta a salariului. Decembrie 2016, un medic rezident, an III, spital clinic 1924 de lei. Asta este luat din documente, adica nu e luat la intamplare. In iuliu 2018, 4.148 de lei. O crestere cu 115%, adica mai mult decat dupa.

Mihai Gadea: Deci asta s-a intamplat si este in momentul de fata in plata. Deci 115%.

Liviu Dragnea: Este in plata. Acest salariu este in plata.

Mihai Gadea: Incredibil. Adica cumva stim informatiile astea si ori de cate ori te intorci la povestea asta, totusi. Si asta mi se pare important. Eu nu am nimic, desigur cu vechiul PNL. Dimpotriva, am apreciere pentru ei. Dar in momentul in care ii vezi pe unii ca sunt de la PNL si ii vezi ca urla in momentul in care nu se intampla nimic si vezi ca ei au taiat salariile medicilor cu 25% si acum au crescut cu 115,6%, totusi asta este ceva…

Liviu Dragnea: Medic specialist, gradatia III, ATI pleaca de la 4.590 de lei net si, mai mult decat dublu, ajunge la 9.494 de lei. Si nu e cel mai mare salariu din sanatate. Dar nu am vrut sa le luam pe cele mai mari ca si exemple. Asistent, asistent medical

Mihai Gadea: Vedeti daca s-ar asuma aceasta politica, indifferent de cine vine la guvernare, pentru ca aici noi si… eu o sa-l invit pe domnul Ludovic Orban la emisiune. Domnul Orban a explicat public ca daca vine la guvernare nu o sa ramana legea asta si legea salarizarii. Pentru ca pe mine ce ma intereseaza? Nu doar ca cum medicii nu se mai gandesc sa plece din tara. Ca unii se intorc in Romania. Pe mine ma intereseaza ca tinerii din aceasta tara, vazand ca aceasta este o politica de stat indifferent de cine vine la guvernare sa mearga catre medicina si cei mai buni sa mearga acolo nu cu gandul ca, eu stiu, sa se duca intr-o zona economica sau la Drept sau nu stiu unde. Asta mi s-ar parea foarte important sa fie asumata la nivel de tara pe termen lung.

Mircea Badea: Aveti idee? Ca am vazut si eu… am intrat si eu pe Facebook, m-am mai vazut si eu ici colo… recunosc ca nu prea ma pricep ca nici nu m-a interesat foarte mult treaba asta, dar am vazut si medici care va injura, ca sa ma exprim colocvial. Aveti idee de ce se intampla asta?

Liviu Dragnea: Tot cu noi vor vota. Pai sincer acuma. A fost o perioada cand erau oameni care protestau in Romania pentru ca li se mareau salariile. A fost un caz. Un coleg de-al meu intr-un judet, a fost intr-o localitate si s-a intalnit cu mai multi oameni si a spus :”V-am votat, nu va mai votez pe voi”, “Da de ce?”, “Pai mi-ati micsorat salariul”, “Pai cum, Frate? Vino cu fluturasul.”. Si cand s-a uitat a vazut ca, de fapt, ii crescuse. Ma scuzati. Deci a fost atat de odioasa si de performanta acea campanie de manipulare incat oamenii stateau cu cuponul de pensie si cu fluturasul de salariu, vedeau ca s-au marit dar de fapt ziceau ca s-a micsorat.

Mircea Badea: Deci ceea ce e bine pentru mine pentru ca nu sunt deloc priceput la treaba asta a fost, int-adevar manipularea aia cu care eu m-am luptat la vremea respective pentru ca mi s-a parut complet sinistra, aia cu “VAi, se schimba modul de calcul, nu veti ridica salariile

Liviu Dragnea: Contributiile.

Mircea Badea: Contributiile, da. Dar era evident. Adica manipularea era atat de evidenta pentru ca totusi, treaba era simpla. Nu trimiteai rachete pe luna . Faceai un calcul foarte simplu.

Liviu Dragnea: La asistentul medical, un caz, 3.729 lei net, 2016, crestere cu 25%, 4.749 de lei. La invatamant. De ce sunt mari aici? Pentru ca aici am spus cateva lucruri la care trebuie sa ajunga in 2021. Le aducem acum pentru ca, intr-adevar, plecarea medicilor din tara era o problema nationala. LA invatamant noi vorbim de ce au acuma. Profesor, la fel, valori nete, fara sporuri, vechime intre 10 si 15 ani, decembrie 2016 1.693 de lei net, o crestere cu 53,2%, 2018, iulie 2.594 de lei. Este un caz de plata. Profesor, vechime intre 25 si 30 de ani,

Mircea Badea: Deci doamna Iohannis. Ca am luat acest exemplu de profesor.

Liviu Dragnea: Probabil. 2.395 de lei net, 2016, 3.451 de lei net in iulie 2018, cresteri de 44%. Profesor universitar, creste de la 6.302 lei net, la 8.351 in iulie 2018, 32,5%. Pai, domnul Gadea, tu spune omul asta. La un moment dat se spunea ca “domnule ca au crescut salariilecu 3 lei”. Asta inseamna 3 lei pentru el. Poate omul se joaca cu milioane si asta nu inseamna nimic dar pentru orice slariat care primeste o crestere de 50%sau I se dubleaza salariu cum e la un tanar rezident inseamna ceva. Si exact cum ati spus si dumneavoastra, un elev cand se gandeste ca ii rezidentiat si ajunge la asemenea salariu, se gandeste serios sa mearga la medicina.

Mihai Gadea: Dar are si satisfactia ca nu e platit ca un

Mircea Badea: Dar o sa vina domnul Citu si o sa spuna ca nu e adevarat

Liviu dragnea: Pai de abia il astept. A mai spus o doamna sau domnisoara care a fost ministru de finante. Momentan am zis sa nu o ridic prea mult ca si asa nu… care spunea cum ca ea e olimpica la matematica si cum sa spui ca ai 6 miliarde in plus cand ai un deficit de atat si… Dar daca vreti alte… ca nu vreau sa stric asta. Sunt total dezamagit. Am crezut ca totusi oameni tineri care au facut studii pe afara chiar au invatat carte dar… Bun, rectificarea bugetara. Cateva cuvinte.

Mircea Badea: poate au invatat ceva.

Liviu Dragnea: Cei mai multi. Dar sa stiti ca aia nu se dau in stamba si nu sparg televizoarele si nici nu ies in strada. Deci cea mai importanta informative este ca este o rectificare bugetara pozitiva. Asta anuleaza toate minciunile lor. Ca nu merge economia, ca nu ca-s venituri la buget, ca n-o sa avem bani de pensiisi nici de salarii. Deci la 6 luni, repet, luna iulie de care v-am spus ca are cea mai mare crestere care a fost vreodata in istoria postdecembrista de venituri fata de iulie anului precedent nu e luata in calcul aici. Deci 6 miliarde de lei. In plus, s-a incasat mai mult decat s-a prognozat. Si am directionat banii, Guvernul a directionat banii catre domenii prioritare. Nu sunt 6 milarde aici ca suma redirectionata aici este mai mare de 6 miliarde, cred ca e 7 jumate, aproape 8 pentru ca mai sunt si relocari de la institutii de la care s-a taiat. 8 miliarde lei redistribuiti. Multumesc foarte mult.

Mihai Gadea: Multumesc mult de tot.

Liviu Dragnea: Deci cu acesti bani printre altele se vor achizitiona 300 de incubatoare pentru nou –nascuti, 300 de aparate pentru testare auditiva tot pentru nou nascuti, RMN-uri, CT-uri, continua programul de achizitie in asa fel incat fiecare spital judetean sa aibe cel putin un RMN si un Computer tomograf. La educatie, burse si investitii este, nu numai astia sunt banii pentru educatie, astia sunt bani in plus pentru …

Mircea Badea: Burse stim ce inseamna, dar ce inseamna investitii?

Liviu Dragnea: Investitile sunt 3 universitati care sunt intr-un program de modernzare si de reabilitare si de asemenea in invatamantul liceal si scolar se continua un program de investitii in infrastructura scolara. 230 de milioane de lei pentru RABLA, deci se mareste numarul de etichete pentru autoturisme cu 30.000 se ajunge la 50.000 pentru 2018 si se introduce si un program nou, programul rabla pentru electrocasnice, te duci cu electrocasnicele stricate sa iei un frigider nou, de exemplu. S-a aprobat si s-a promulgat noua lege pentru grupele speciale pe care noi am elaborat-o in parlament, am pus aici, 852 de milioane de lei in plus pentru pensionarii din aceste categorii, 185 de milioane de lei in plus pentru agricultura, 34 de statii noi pentru irigatii, plata motorinei si masuri pentru pesta porcina. In continuare, la transporturi este prima rectificare pozitiva la transporturi dupa 4 ani, adica este pentru prima data cand in acest minister incep sa se cheltuie bani, adica incep sa se miste lucrurile. Pe langa alte obiective de investitii, finalizarea DN18, Baia Mare – Sighetul Marmatiei, se porneste dupa 15 ani calea ferata Ramnicul Valcea – Valcele, care este stabilita si licitata de acum 15 ani, un simulator de zbor pentru scoala de aviatie si vreo cateva poduri, nu au mai avut loc aici deci 170 de miliarde de lei.

Mircea Badea: Ramnicul Valcea – Valcele, adica nu Videle ca sa nu se repeada astia acuma, ca facei intrare sau ceva.

Mihai Gadea: putem sa desfiintam Videle si Rosiorii

Liviu Dragnea: Nu, de cale ferata. Bun, ajutoare de stat, asta e o suma importanta care va ajuta si va avea efecte foarte bune si este asteptata printre altele vorbim de investiti mai mari decat 3 milioane de euro. In administratia locala stiti ca a fost o mare discutie.

Mihai Gadea: Ce inseamna asta?

Mircea Badea: adica pe cine ajutati?

Liviu Dragnea: Si companii romanesti si companii straine. Adica nu mai stau romanii si se uita care companie straian primeste ajutor de stat.

Mihai Mircea Badea: Adica pe ce critarii?

Liviu Dragnea: Sunt niste criterii, proiectul de afacere, nu iau toti banii. Vorbim de ajutoare de stat care se dau la companiile care investesc in Romania si care ca sa va raspund mai concret, din evaluarile facute la Guvern si programul facut la guvern, practic toate companiile care vor solicita in final vor primi pentru ca nu se dau banii inainte, astia sunt bani care trebuie dati de la ajutoarele de stat aprobate din spate, omul depune i-ai aprobat, incepe investitia peste 2-3 ani cand termina investitia isi primeste banii si in fiecare an primeste banii pe care i-au fost aprobati acum 2 sau 3 ani de zile. Stiti cand s-a facut transferul contributiilor si al… au zis domne o sa ramana, a si cu reducerea impozitului pe venit, o sa ramana administratia locala fara bani, le-am spus ca in acest an la rectificare vor primii cel putin cat au avut in 2017, este vorba de aceasta suma deci se asigura veniturile la nivelul ala si se continua, se suplimenteaza la PNDL 1 si 2, sunt cele doua programe pe care le-am pornit cand eram eu in guvern, este vorba de, nu usnt programe spectaculoase, nu sunt usor de vandut dar exact cum ati inceput dumneavoastra la Antena. Cu Romania turistica si cu drumurile pe care nu le ai ca sa ajungem in punctele alea, si aici vorbim despre drumurile comunale, de drumuri judetene, vorbim de crese de gradinite, vorbim de scoli, vorbim de dispensare, de tot ce e, de alimentare cu apa de canalizare, tot ce nu se vede la televizor dar in Romania reala vorbim aici de mii de proiecte. Si omaneii au inceput deja sa simta lucrurile astea.

Mircea Badea: Din pacate denumirea e nefericita, PNDL, suna asa, parca ar fi partidul prezidential cum e PNDL, e…

Liviu Dragnea: Domnul Badea, atunci cand aveti programul national de dezvoltare locala…

Mircea Badea: da, da da…

Liviu Dragnea: Ok, putea fi mai inspirat. 29 de milioane de lei, astia sunt, este poate cea mai mica suma dintre toate dar are o importanta foarte mare. Pentru prima data vom scoate, va scoate guvernul in septembrie studiile de fundamentare pentru 3 proiecte de parteneriat public privat, fundamental de importante: autostrada Ploiesti – Comarnic – Brasov, canalul Dunare- Bucuresti, si clinica multifunctionala de la Institutul Matei Bals este un obiectiv extreme de important care sigur o sa fie prestart in perioada urmataore. Ce inseamna, ca in septembrie comisia nationala de prognoza va finalize acest statut de fundamentare, pe baza acestora se vor scoate la licitatie aceste obiective de investitii, deci speram ca foarte curand sa scoatem deja sa avem constructorul pentru Ploiesti – Comarnic – Brasov sipentru alte autostrazi care vor iesi in octombrie si in noiembrie.

Mihai Gadea: Dar legea aceea, e foarte important subiectul, asta.

Mircea Badea: Da e foarte important, aicea mai stiu cate ceva. Legea aceea sinistra care bloca orice fel de constructie…

Liviu Dragnea: Legea achizitiilor publice? S-a schimbat

Mircea Badea: S-a schimbat, e in effect? Ca nu mai stiu ca CCR, promulga…

Liviu Dragnea: Nu, aia a scapat, aia a scpat, mai sun tuna 2 care au scapat. Bun, 278 de milioane de lei pentru reabiliatere, modernizare, dotare vami, pentru ca aicea avem o gaura foarte mare din cauza contrabandei, foarte mare, apropo de venituri pentru ca stiti ca sunt multi in propaganda care nu isi platesc taxele, sunt si cei de la Realitatea cu sume uriase. Stiti cati bani sunt blocati in insolvente in Romania?

Mihai Gadea: Cati?

Liviu Dragnea: 62 de miliarde de lei. 62 de miliarde de lei sunt blocati in insolventa in fiecare an, deci a crescut cum sa spun, asimtotic. Si am vorbit cu colegii din guvern, cu doamna prim-ministru, in foarte scurt timp sa venim cu propunere cu ordonanta sau altceva pentru ca nu putem sa lasam in continuare acest sport national. Unul cand are o problema baga firma in insolventa, blocaj total nu mai plateste absoluut nimic, trage cat trage, intre timp si-a facut alta firma si merge mai departe. Nu trebuie sa mergem, 61 de miliarde de lei. 13-14 miliarde de euro. E sport national.

Mircea Badea: Si aicea la reabilitare modernizare, v-ati consultat cu domnul Blaga?

Liviu Dragnea: Eu nu, dar este un program facut care sa nu mai stam dupa acele scheinare care s-a intarziat mult pana au fost montate dupa care dupa ce au fost montate, intamplator cu camionaele au venit si le-au lovit, iar au costat iar au fost duse iar a fost pus softul, nu merge asa ceva, mai mult decat atat s-a si semnat un ordin comun ministerul de Interne, ministerul de Finante, ANAF, anti-frauda mi se pare in care intra cu filtru total, 1 la 1. Adica de la 1 august au inceput camion cu camion, nu mai e prin sondaje.

Mircea Badea: Daca tot vorbim despre intrare in tara si stiti ca au, cei de la garda de coasta au avut o problema mare, au caini in curtea institutiei si au zis sa scrie injuratura de pe placuta pe caini ca poate le rezolvati problema, le luati cainii din, e cumva cuprinsa in rectificarea bugetara si rezolvarea cainilor din curtea institutiei garda de coasta, ca am vazut ca erau foarte revoltati ca nu le luati cainii din curtea lor.

Liviu Dragnea: Sa merg eu sa le iau?

Mircea Badea: Sau doamna ministru.

Mihai Gadea: Prim- ministru

Mircea Badea: Ba nu doamna Ministru de intrne

Liviu Dragnea: Pai daca doamna ministru se uita intamplator la emisiune atunci chiar o rog sa mearga sa ia cainii si sa ii si resolve pe oamenii de acolo, da? Sunt 7800 de posturi noi care vor fi finantate la ministrul de interne ca tot a venit vorba de doamna ministru. Eu v-am aratat toate aceste lucruri, toate aceste date, sa va arat ceva de taieri? Mai avem timp?

Mircea Badea: Eu aicea sunt cel mai interesat, la taiere, adica aicea as fi eu mai…

Liviu Dragnea: Acuma, deci la administratia prezidentiala, deci acolo a fost alocata suma de 57, 5 milioane lei, da? A cheltuit 22 de milioane in 6 luni si ii se propune 46,4.

Mircea Badea: Adica un pic mai mult decat dublu, fata de 22 cat a cheltuit in cele 6 luni.

Liviu Dragnea: da, da corect. La SRI 2352,6, a cheltuit mai mult ca si procent decat administratia prezidentiala dar maiputin decat 50%. Am inteles ca au avut o ultima discutie, decizia a fost oricum la ministru, si diminuarea va fi intre 100 si 153 de milioane de lei, adica asta cu minus. Intre 100 si 153 urmeaza sa finalzieze discutia cu doamna ministru.

Mircea Badea: Dar asta nu ii scade leafa lu Coldea, adica?

Liviu Dragnea: Nu, drepturile salariale, drepturile de pensii nu scad, categoric nu. La SPP 194,3 si se propune, de fapt asa au propus pentru proiect 171 de milioane lei. Acuma, sincer asta cu asta, bun pe noi nu ne mai pazeste SPP-ul.

Mircea Badea: Pe cine mai pazeste?

Liviu Dragnea: Pe presedinte. Totusi…

Mircea Badea: Dar pe dumneavoastra acuma, pentru ca sunteti presedintele Camerei Deputatilor chiar cine va pazeste? Va pazeste cineva?

Liviu Dragnea: Nu!

Mircea Badea: Cum nu va pazeste nimeni? Va plimbati asa pe persoana fizica sau?

Liviu Dragnea: Persoana fizica asa de capul meu.

Mircea Badea: Dar bun, dar e in regula asta?

Liviu Dragnea: Domne nu stiu daca e in regula dar iertati-ma, eu, repet nu am nimic cu 99% din ofiterii SPP, chiar nu am, sunt oameni foarte seriosi cu toate ca Pahontu e acolo, eu nu am incredere.

Mihai Gadea: Nu aveti incredere in ce sens? Ce poate sa faca?

Liviu Dragnea: Pai in primul rand principala lui preocupare era ca de la fiecare ofiter care insotea un demnitar sa ii faca raport seara unde a fost, ce a facut cu cine a vorbit el. Dar de ce sa faca asta? Intrebarea este foarte simpla. Bine domne ai zis ca esti corect. Pai daca tu ceri informatii despre Mircea Badea in fiecare seara, domne la o luna ii spui si lui Mircea Badea, “domne am luat informatii despre tine, uite ia-le sa vezi pe langa ce riscuri ai trecut si ce te-am ajutat eu”

Mircea Badea: Ca sa vezi cu ce te-am protejat, corect.

Liviu Dragnea: Exact, sa fim seriosi. Ma rog, la SIE de la 286 la 270, la STS de la 332 la 309. Stiti ce as vrea sa va mai scriu, ca e interesant. 2016 versus 2015 si nu le iau pe toate, oricum la toate dar… la SPP de exemplu, domnul Ciolos, in 2015. De exemplu administratia Prezidentiala, pot sa mai intorc o foaie?

Mihai Gadea: Va rog

Mircea Badea: eu tot am asteptat sa intoarceti foaia o perioada indelundata.

Liviu Dragnea: Deci 2015, 2016 administratia prezidentiala, in 2015 alocare 28, 2 milioane de lei.

Mircea Badea: Asta Ciolos?

Liviu Dragnea: Nu. Ponta. 2016 56,3, adica dublu…

Mihai Gadea: Auziti trebuie sa luam o pauza si ne intoarcem imediat, pauza doamnelor si domnilor, haideti sa vedem dupa pauza aceste cifre si finalul emisiunii.

Mircea Badea: Si neaparat sa vedem la Ciolos la SIE ce a facut…

Liviu Dragnea: Intr-un minut inchei.

Mihai Gadea: Minututul il luam dupa pauza.

Liviu Dragnea: Minutul de aur dupa pauza...

Mihai Gadea: Asa doamnelor si domnilor am revenit din pauza. Finalul acestei emisiuni, taierile de la institutii, de la servicii practic. Si defapt nu erau taierile ci erau cat s-au alocat in trecut, cat s-au alocat acum in minus.

Liviu Dragnea: Da, am zis ca facem o asa o comparatie. 2015 cu 2016. La, nu vreti sa vedem evolutia 2015 2016 la sanatate de exmeplu?

Mihai Gadea: Ba da.

Liviu Dragnea: Bun. Hai la sanatate, 2015 – 23 de miliarde, aici sunt milioane si aici sunt miliarde, in 2015 23 de miliarde, nu pardon la educatie scuza-ma, 23 de miliarde, in 2016 21 de miliarde. A taiat 2 miliarde domnul Ciolos deci minus 2 miliarde. La transporturi 20, 7 miliarde, domnul Ciolos a pus 18,8. Aproximativ tot minus 2 miliarde. Hai sa ne uitam la SPP de exemplu, 2015 148, 2016 – la domnul Ciolos 263, deci le-a dat atat de mult la SPP incat nu au putut sa ii cheltuie, au cheltuit doar 172.

Mircea Badea: Dar la SIE m-ar interesa pe mine, cand e vorba de Ciolos pe mine ma intereseaza la SIE cat are.

Liviu Dragnea: SIE, 2015 in legea bugetului, SIE 222 in 2015.

Liviu Dragnea: Ce…

Mircea Badea: Aici e Ponta?

Liviu Dragnea: Guvernarea Ponta si domnul Ciolos aloca la SIE ceva dupa care mai suplimenteaza si ajunge la 274.

Mircea Badea: Bun, asta zic, adica totusi.

Liviu Dragnea: Adica un plus de de 50.

Mircea Badea: Dumneavoastra ati taiat acuma, nu? De la SIE, cred ca totusi nu o sa o afecteze pe doamna Vinteanu.

Liviu Dragnea: Nu, la SIE a fost alocat 86,5 si duc la 270. Deci domne la educatie la transporturi, la cultura, aici s-a taiat, dar aici trebuia neaparat sa se mareasca. Deci, de ce o fi suparat domnul Iohannis ca ii s-au taiat banii pentru ca de exemplu in 2016, dau exemplu 56,3 prin lege si nu a cheltuit decat 48,2. Ma rog, eu am cam terminat cu datele, din tot ce e aici, date reale, date exacte, cifre, adevaruri si versur minciunile lui Iohannis, ce putem sa ii transmit lui?

Mihai Gadea: A, ii scrieti pe … asa.

Liviu Dragnea: Pai sa ramana…

Mihai Gadea/ Mircea Badea : Nu! E cuvantul cu M? Nu eram pregatiti pentru asa ceva.

Liviu Dragnea: De ce sariti asa? Iohannis Minte! La ce v-ati gandit? Nu cred ca v-ati gandit la ce s-a gandit el de exemplu. Bun, deci eu am aratat, acum doua ore ca Iohannis minte, minte cu nerusinare adica este un fel de Pinocchio, ca sa ii spunem asa. Pentru mine s-a terminat frumoasa emisiune.

Mihai Gadea: Ce tinta aveti pentru europarlamentare?

Liviu Dragnea: Domne ai trecut de la minte la asa ceva?

Mihai Gadea: Incerc sa fac un final apoteotic.

Liviu Dragnea: Asta a fost asa, a fost final apoteotic.

Mircea Badea: Si eu zic ca a fost.

Liviu Dragnea: Sincer nu m-am gandit, ne gandim sa luam toate masurile in continuare pe care le-am luat, sa le continuam pe cele pe care le-am luat sa protejam tot ce a castigat Romania pana astazi, sa mentiem coalitia, guvernul, sa adoptam legile sigurantei nationale.

Mihai Gadea: reusieste, spunati ca presedintele a zis ca se ocupa personal de mutarea lui Calin Popescu Tariceanu, reuseste sau nu?

Liviu Dragnea: Nu, eu nu cred, eu il cunosc foarte bine pe domnul Tariceanu si nu are cum sa isi bata joc de o intraga cariera politica si e un om de caracter.

Mircea Badea: Eu nu il cunosc foarte bine dar l-am votat, chiar ma bazez pe domnul…

Liviu Dragnea: Foarte bine.

Mihai Gadea: Multumesc foarte mult pentru prezenta!

Liviu Dragnea: Multumesc si eu!

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Partidul Social Democrat respectă și aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Înainte de a continua navigarea te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de confidențialitate, prelucrare și protecția datelor cu caracter personal. ÎNCHIDE