09.08.2018

Declarațiile președintelui PSD, Liviu Dragnea, în cadrul emisiunii Ediţie Specială, la postul de televiziune România TV

PSD

Reporter: Avem in premiera noua formula de calcul a legii pensiilor. Se schimba regulile. Ce se intampla cu pensia minima garantata? Invitatul nostru special este persoana asteptata de toti romanii, Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea: Legea are 68 de pagini. S-au facut simulari aproape un an, sapte-opt luni, sunt peste 3000 de pensii in plata luate in calcul si introduse in variantele de calcul care au fost analizate. S-a facut din nou o simulare, s-au luat pensii care sa cuprinda toate categoriile, dar nu pensiile speciale sau ocupationale. Proiectul este pus pe situl Ministerului Muncii, trebuia sa il puna in seara asta. Am avut o intalnire ieri si cu domnul Tariceanu, cu specialisti de la Casa de Pensii. Am vorbit telefonic si cu doamna premier. De astazi e in dezbatere publica, o sa inceapa consultarile cu sindicatele, cu pensionarii si cu toti cei interesati.


 

Reporter: Ce urmeaza?

Liviu Dragnea: Am spus ca vreau sa intram in forta cu legea in Parlament, pentru ca trebuie sa luam in calcul piedicile lui Iohannis. Nu a fost o lege adoptata de Parlament care sa nu fie blocata sau intarziata. Nu cred ca Iohannis nu va bloca sau ca nu ii va pune pe cei de la PNL sau USR sa o faca. Vrem ca de la 1 ianuarie sa se lucreze din plin la recalcularea pensiilor. S-a discutat ieri si e posibil ca la Casa de Pensii sa se aloce 1500 de posturi, e o munca grea sa recalculezi milioane de pensii si nu vrem ca nimeni sa suporte vreo greseala de calcul si de aceea in septembrie vrem sa intram cu legea in Parlament. In prima saptamana legea trebuie sa intre in proceduri, o sa vedem daca e de urgenta sau nu. Nimeni nu e oprit sa participe la dezbateri. Am discutat cu Tariceanu, cu Chitoiu, cu partenerii nostri.


 

Reporter: De ce e o lege asteptata?

Liviu Dragnea: In sistemul de pensii sunt multe inechitati. Legea rezolva inechitatile din actualul sistem de pensii care treneaza de ani de zile si multi romani sufera si nu e corect. Aceasta lege va face ca din 2021 pensiile sa creasca si mai mult decat cresc in acesti ani, practic vom avea dublarea pensiilor in 2020. Este o lege care simplifica modul de calcul al pensiilor si care creeaza unele avantaje si da posibilitatea unor pensionari sa beneficieze de facilitati. Primul lucru pe care vreau sa il spun este ca se bazeaza pe principii fundamentale: contributivitatea, care inseamna ca primesti in functie de cat ai contribuit, egalitatea, reparam o mare nedreptate, pensionari cu aceeasi vechime iesiti in ani diferiti vor avea aceeasi pensie, solidaritate sociala, generatiile in activitate sustin generatiile de pensionari, imprescriptibilitate.


 

Reporter: Sa mergem la ecran pentru ca lumea sa inteleaga si sa vada pagini din legea pensiilor.

Liviu Dragnea: S-o luam pe rand. 15 ani este stagiul minim de cotizare, o borna pusa in calcule. Perioadele necontributive: se introduc masteratul si doctoratul care se adauga la stagiul de cotizare. Pentru fiecare an de perioada asimilata, patru ani de facultate, trei de doctorat, pentru fiecare an se adauga 0,25 puncte la punctajul total. Un exemplu: sa zicem ca avem un stagiu minim de cotizare de 15 ani, plus facultatea, master, doctorat, armata sase luni, somajul sase luni, se adauga 2,5 puncte la total. Facultatea trebuie facuta la zi, cum sunt conditiile acum.


 

Reporter: Si daca a lucrat in timpul facultatii?

Liviu Dragnea: Trebuie sa nu fi lucrat, pentru ca acea perioada intra in calcul oricum, nu poti sa mai spui sa vina cu o alta contributie. Ce vom face? Pensiile vor fi recalculate automat de Casa de Pensii din oficiu si ANAF va transmite la Casa de Pensii datele, Casa va trimite la cetateni daca compania a platit contributiile, pentru trebuie sa stie toata lumea ca cei pentru care nu se platesc vor avea scaderi la pensii. Nu se mai poate face ca in anii precedenti. Vor fi informati toti salariatii daca firma a platit contributia pentru el, pentru ca inainte sa facem transferul contributiilor pentru doua milioane angajatorii nu plateau contributiile sociale. Nefiind vina angajatului, e bine sa stie ca sa ceara socoteala celor care conduc compania. Sa vorbim de contractul de asigurare facultativă, se poate cumpara o perioada de pana la cinci ani. In legea actuala e vorba de cinci ani consecutivi, noutatea e ca se pot cumpara acum orice perioade si faci plata in rate in maxim un an. Daca nu poti sa platesti in acel an, se ia in calcul plata partiala. Se va lua in calcul salariul mediu, pentru ca acum cu salariul minim omul face un efort de a se duce catre pensia minima și ca sa poata sa beneficieze de o pensie cat de cat decenta se ia în calcul salariul mediu brut. Noua lege prevede patru categorii de pensii, pensia pentru limita de varsta, anticipata, de invaliditate și pensia de urmas, sunt aceleasi patru categorii, dar unele au suferit modificari de structura si le detaliem mai incolo. Ce este foarte important, varsta standard de pensionare nu se modifica. Au fost corectate inechitatile care duceau la situatia de mai devreme cu pensiile diferite. Deci la pensia privind limita de varsta avem vechimea minima plus varsta standard: daca vechimea e de cel putin opt ani, poti sa beneficiezi de reducerea cu cinci ani a limitei de varsta. Aceasta situatie a fost inclusa in categoria de pensie la limita de varsta, nu la pensie anticipata. Este o noutate. Se poate cumula pensia cu salariul. De asemenea, pentru femeile care au un stagiu de 15 ani si care au crescut trei copii, beneficiaza de o reducere de sase ani, plus cate un an pentru fiecare copil in plus.


 

Reporter: Au fost multe reactii. Hossu a spus ca femeile vor avea pensii mai mici.

Liviu Dragnea: E o afirmatie a lui? Aceasta lege va intra in vigoare in 2021 si spun aici ca daca atunci acest domn Hossu imi arata ca o femeie are pensia mai mica cu 30%, eu imi dau demisia, dar daca nu va gasi, trebuie sa plece dumnealui. Nici o pensie nu va fi micsorata, indiferent de calcul. In lege e o prevedere care spune ca daca din calcule pensia se va dovedi mai mica, ramane pensia in plata. Deci nici o pensie nu va fi diminuata. In 2020 toate vor fi dublate. E o aritmetica foarte simpla. Daca avem numarul total de puncte acumulate care e impartit la stagiul de cotizare, se inmulteste cu punctul de pensie si ne da valoarea pensiei. Daca in 2016 punctul de pensie e 871 lei, in 2020 este 1775 lei, pai este de 2,04 mai mare. E clar ca toate pensiile se vor dubla, e foarte simplu. Nu mai vorbim de alte facilitati. Mai usor cu minciunile, pentru ca de acum nu o sa stam sa nu reactionam! Am cateva exemple si o sa vada lumea cat de mizerabile sunt aceste campanii, asa cum a fost si la salarizare. Dupa ce s-a dus zgura otravita, adevarul iese la iveala. Minciunile se duc, important e ca romanii vor trai mai bine an de an. La pensia anticipata am avut o discutie si banuiesc ca stiti ca in prezent poti iesi la pensie anticipata mai devreme cu cinci ani, pe aceasta perioada ai o penalizare de maxim 30%. De la 65 de ani se revine la valoarea initiala fara penalizare. Asa am lasat acum, dar sunt multi, si eu sustin acest lucru, care spun sa se foloseasca un model apropiat de cel german. Poti sa iesi mai devreme la pensie, la 60 de ani, si sa ai o penalizare de maxim 18%, dar pe toata viata. Vrem sa vedem parerea majoritara, e un subiect important, o prevedere care are efecte si asupra fortei de munca, si asupra capacitatii de angajare, deci e un subiect la care ii rog pe toti sa se gandeasca. Consultarile vor fi nu doar cu pensionarii, ci si cu sindicatele, cu oricine are pareri bune, pentru ca orice lege e perfectibila. Oricine poate trimite un mail la Casa de Pensii, caci lumea e conectata la aceasta lege, care modifica un sistem complicat. Noi ne-o asumam in totalitate.


 

Reporter: Se vorbeste de Legea „Dragnea”.

Liviu Dragnea: Nimeni nu lucreaza singur. Pana la urma, nu e legea mea, e pentru pensionari, milioane de romani o vor duce mai bine. Se redefinesc gradele de invaliditate. Cineva ar putea sa scrie, sa fie bun pe IT, deci de ce sa ii luam dreptul de a avea pensia de invaliditate, dar sa aiba si acele venituri. Scrii o carte sau un program, iti pierzi pensia? Nu. Se reglementeaza, pensia de invaliditate va putea fi cumulata cu aceste venituri. Pensia de urmas, ce apare nou? Acum daca sotul supravietuitor are 1000 de lei pensie, sotul decedat are tot 1000 de lei, sotul supravietuitor are doua variante, poate opta sa primeasca 50% din pensia sotului decedat, dar renunta la pensia lui. Poate primi 500 de lei, dar pierde jumatate. Acum el isi pastreaza pensia pe care o are si primeste 25% din pensia sotului decedat.

 

Reporter: S-a intamplat ca un sot sa constate ca venitul lui nu a mai crescut.

Liviu Dragnea: S-au facut simulari sa nu fie, totusi, intentii bune, dar sa nu aiba urmari pe care nu le-am analizat cum trebuie. Pensionarii in plata pot sa isi schimbe optiunea, pentru ca in acest proces de recalculare cu pensionarii care vor sa schimbe ceva se va discuta. Pana in 2021 urmeaza cresterea pe punctul de pensie, nu se blocheaza, practic ar fi 1875 de lei punctul de pensie in 2021. Am vazut o prostie, spunea cineva ca punctul urmareste salariul mediu pe economie. Punctul de pensie a fost decis de noi, asumat, pus in programul de guvernare si e aplicat. Sunt calcule pe care le-am facut si am spus de atunci ca va urma o modificare pentru ca pensiile sa creasca si din 2021 in continuare. Pensia minima, e o regula generala, cei care nu au stagiul minim de cotizare, indiferent de vechime, primesc la fel, ceea ce nu e in regula. Daca ai contribuit zece ani nu e normal sa ai la fel cu cel care a muncit 30 de ani. Chiar nu e in regula, si atunci am pus aceasta borna de 15 ani pentru ca cei care vor intra in pensie incepand cu 2021 vor avea 45% din salariul minim brut, plus 1% pentru fiecare an in plus peste cei 15 ani. Acum e 640. Este vorba de intervalul 10-15 ani, pentru ca a fost o perioada cand stagiul minim era 10 ani. Cei cu 10 ani pleaca de la 40%. In momentul in care va intra in vigoare noua lege, pentru cei care sunt deja in plata ii puteau pierde si nu ar fi putut beneficia de aceasta crestere. Calculul merge pana la cat ai contribuit. Daca din calculul care ti se face pe cealalta categorie iti rezulta o pensie mai mare, te duci acolo, regula e foarte clara, se opteaza pentru varianta cea mai buna. Mai departe: luam trei pensionari cu ani diferiti de vechime si au toti 640 de lei. Nu e in regula. In 2021 vor ajunge toti la 813 lei, dar dupa noua formula cel cu 13 ani vechime va avea 1032 de lei, oricum mai mare, dar mai mic decat cei cu 16 sau 19 ani vechime, care au mai mult decat dublu. Daca luam baza 2016, pensia minima se tripleaza. La asta duce formula din noua regula pentru pensia minima. Nu e extraordinara, dar sunt 1560 de lei, netul. Pensia minima va fi o indemnizatie sociala. Se va putea opta intre pensia minima si indemnizatia sociala. Daca se calculeaza si se arata ca pentru indemnizatia sociala reiese o suma, iar pentru pensie e alt rezultat, pensionarul trebuie sa aleaga suma mai mare. Dam toate informatiile, fiecare poate face simularea cum creste pensia intr-o varianta sau alta si va opta.


 

Reporter: Pensia minima tine cont de salariul minim.

Liviu Dragnea: Sunt calcule de facut. In 2021 situatia va fi alta, pensiile vor fi deja mult mai mari. Acel parametru va creste mereu cu rata inflatiei. Pensionarii vor primi prin posta calculul respectiv, un formular pretimbrat cu cele doua variante, cu analiza si calcule, omul se gandeste, se sfatuieste, decide si trimite formularul inapoi. Nu vrem sa plimbam oamenii, vor primi acasa acest formular si il retrimit fara nici un cost. Vor primi totul in detaliu si bine explicat. Sunt multe lucruri care o sa se dezbata. Vrem sa intram rapid cu o lege pentru indemnizatia sociala, pentru ca nu am vrut sa o mai amestecam cu legea pensiilor. Sa vorbim de alte drepturi de natura salariala: sunt multe situatii in care oamenii nu mai gasesc documente. S-au distrus arhive, s-au ars. Cum putem rezolva situatia? Nu putem da din umeri. Ne referim la perioada 1975-2001. Daca omul nu are acte doveditoare, primeste un bonus de 10% la punctaj. Daca are si le gaseste si datorita lor ii iese sub 10%, nu se duce la 5% sau 7%. Sa aduca toti actele, daca cumva iese sub 10%, nu conteaza. Din orice calcul ar iesi o varianta mai mica, se alege varianta favorabila. Conditiile speciale: se mentine legislatia in vigoare, dar se vor recunoaste si alte categorii in plus. Se mentin prevederile actuale referitoare la conditiile speciale de munca, dar se va prelungi termenul de valabilitate a avizelor existente. Se va stabili ca mai sunt alte categorii de munca care se pot incadra in conditiile de munca speciala, furnalisti sau conditii foarte grele. Acum e un intreg proces, se vor continua consultarile si se vor extinde noile categorii, vor fi stabilite prin Hotarare de Guvern. Este mai bine sa le pui in lege acum, caci nu stii cum evolueaza economia, de ce sa piarda oamenii? In anul respectiv, Guvernul, daca va aparea ceva, va decide.


 

Reporter: Pentru cei din grupa 1 care e varsta minima?

Liviu Dragnea: Aceasta lege nu modifica nimic, se mentine legislatia in vigoare. E un efort, o sa va prezint impactul pe noua lege a pensiilor. Formula de calcul: punctajul anual este suma punctajelor lunare impartit la 12. Suma aceasta e numarul total de puncte. Cu ce se inmulteste? Acum cu valoarea punctului de referinta. Se aduna punctajele anuale si iti da numarul total de puncte. Valoarea punctului de referinta este punctul de pensie din 2021 estimat la 1875 impartit la 25, media stagiilor de cotizare, in 2021 va fi 75, incepand cu anul urmator va fi 75 plus indexarea cu rata inflatiei. Iulie a fost o luna cu inflatie negativa, ca tot minteau unii ca creste inflatia. Sa dam exemple: am luat femeie medic, barbat medic, la pensie acum. Au doi parametri identici, stagiul realizat, acelasi numar de puncte, in schimb stagiul complet la doamna se imparte la 30, normal ca ii da o pensie mai mare, la domnul se imparte la 35. Avem urmatoarele rezultate: in 2018, astazi, doamna are o pensie de 2310 lei, va avea o pensie 2657 de lei in 2019, de 3728 de lei in 2020, de 4725 de lei in 2021. Fata de 2016 e triplu. In fiecare an pensia va creste cum am pus in programul de guvernare. Acum un barbat medic a plecat de la 1570 de lei in 2016, in 2018 are 1980 de lei, in 2021 ar ajunge la 3373 de lei. Diferentele dintre ei se vor mentine. Ce face noua lege? Ridica pensia celui care sufera o nedreptate la 4725 de lei. Cum poti sa spui ca scad pensiile la femei cu 30%? Sunt curios, după ce se prezinta toate aceste elemente, ce vor mai inventa? Sa spui ca scade pensia pentru femei, cand nici nu ai vazut legea? Sunt doua slideuri inghesuite, dar am vrut sa le punem pe toate, am luat trei cazuri, femeie profesor si femeie profesor, 35 de ani vechime, 40 de puncte realizate. La aceleasi conditii, una are o pensie 1650 de lei, cealalta doamna are 1463 de lei doar pentru ca au iesit la pensie in perioade diferite. Ce vina au oamenii astia? Tot profesor, barbat, care are 35 de ani vechime, are acelasi numar de puncte, dar i se imparte la 35. Uitati ce diferenta: 1254 de lei fata de 1650 de lei si fata de 1463 de lei. In 2021 ar ajunge doamna din stanga la 2943 de lei, iar domnul la 2238 de lei. Ce face noua lege? Ii duce pe toti la 3000 de lei. Nu a avut nimeni curaj sa se apuce de legea pensiilor, ca sa ajungi la aceasta forma e nevoie de o munca sustinuta, nu poti sa pui prevederi care incurca mai rau. De ce nimeni nu a marit punctul de pensie in ritmul asta? Asa au votat oamenii pana acum.


 

Reporter: Se schimba ceva pe soft?

Liviu Dragnea: Sigur. Eu cred ca Guvernul trebuie sa aloce acele posturi la Casa de Pensii. Revenind, avem femei contabil, 33 de ani vechime, 26 de puncte realizate de fiecare, la o doamna se imparte la 28 de ani, la alta la 25 de ani. Aici pensia e doar 990 de lei, aici 1144 de lei. Sunt foarte putine cazuri in care legea noua ii va crea aceea marire de pensie ca legea in vigoare. Nimeni nu va avea o pensie mai mica. Plecam de la 990 de lei si ajungem la 1950 de lei in 2021, mai mult decat dublu. Este o crestere de 148%. Spun mereu ca cresterea va urma pana in 2021 fara niciun fel de ezitare. Pensiile vor creste pe baza punctului de pensie in urmatorii doi ani. Trebuie discutat serios pentru a vedea cum sunt datele pentru marirea punctului de pensie in fiecare an. Trebuie sa facem o socoteala foarte serioasa pentru a calcula impactul, pentru ca chiar daca punem o luna sau doua in plus, dar avand niste beneficii, pana la urma toata lumea castiga. Din 2021 punctul de pensie va fi 1875 de lei, iar din 2022 punctul de referinta va creste cu inflatia, deci pensia va creste cu rata inflatiei.


 

Reporter: Sa punctam principalele lucruri. Legea e deja pe site.

Liviu Dragnea: Am rugamintea pentru a fi mai putine neclaritati, invitati-i pe cei care stiu sa explice. Noi venim cu mare drag, dar sa treaca o saptamana sau doua-trei pana cand oamenii inteleg mai bine, pana cand citesc legea. Daca as lua legea acum, mi-as nota unde n-am inteles, unde pare ca nu e bine, as vrea sa fie o dezbatere interactiva pentru ca fiecare sa aduca ceva in plus.


 

Reporter: Am vazut ca la Casa de Pensii sunt oameni pregatiti.

Liviu Dragnea: E foarte bine sa vina la televizor, caci discutia despre pensii nu e in regula sa fie facuta de catre nespecialisti sau de catre politicieni care nu stapanesc foarte bine domeniul. Daca sunt pensionar si ma uit la televizor, chiar as vrea sa inteleg. O sa fim pregatiti cu orice mijloc de comunicare ca sa putem descoperi in legea asta niste greseli, caci orice e posibil.


 

Reporter: Sunt multe intrebari. Am primit deja sute de mailuri si telefoane.

Liviu Dragnea: Nu as vrea sa incepem dezbaterea publica, pentru ca maine doamna ministru va avea o conferinta de presa.


 

Reporter: Cum procedeaza Guvernul pentru a repara inechitatile pentru cei care au lucrat in conditii grele?

Liviu Dragnea: Vor fi decise si alte categorii care se incadreaza la conditii speciale de munca. Aceasta lege este una prin care vrem sa nu mai lasam in viata nicio nedreptate.


 

Reporter: E pensia un drept universal?

Liviu Dragnea: Nu stiu, dar este un drept de care trebuie sa beneficieze orice om intr-o tara normala.


 

Reporter: Se va mari contributia actualilor salariati?

Liviu Dragnea: Nici vorba, exclus. Stati putin, am mai scris niste planse inainte de emisiune, pentru bugetari am rugat toti colegii mei sa invete aceste cifre, pentru ca e firesc ca oamenii sa intrebe daca sunt bani. Iata o evolutie a veniturilor, in 2016, 223,9 miliarde lei, in 2018, 293,9 miliarde, un plus de 70 de miliarde, in 2019 estimarea 311 miliarde lei, in 2020 336 miliarde lei. Este o crestere cu 50% a veniturilor bugetare, adica acest program economic genereaza o crestere a veniturilor. In ce priveste impactul, in 2016 pentru pensii s-au alocat 51,6 miliarde lei, in 2019 pentru a sustine cresterea punctului de pensie se vor aloca 75,5 miliarde lei. In 2020, 92,2 miliarde lei, iar in 2021 cu intrarea in vigoare a noii legi 125,2 miliarde lei. Sunt fondurile care trebuie alocate in bugetul de pensii.


 

Reporter: Sumele sunt pe simulari de pana acum.

Liviu Dragnea: Exact, nu putem sa iesim cu o lege fara impact si fara sa vedem daca efortul poate fi sustinut. Anul asta sau anul trecut, nu vreau sa gresesc, doar 7 miliarde am luat de la bugetul de stat. Incet, bugetul de pensii va fi completat 100%. Nu se mareste nicio contributie, am spus-o de la inceput. Pentru doua milioane de muncitori angajatorii nu plateau contributiile. Cum sa accepti asa ceva? Ca sa completam sumele, luam din bugetul de stat. Cu transferul contributiilor s-a diminuat foarte mult diferenta.


 

Reporter: Aveti un calcul despre un impact al implementarii legii?

Liviu Dragnea: Nesemnificativ. Este vorba despre cei 1500 de angajati in plus, in rest logistica, infrastructura sau softurile care trebuie cumparate pentru a se moderniza, pentru a se informatiza, ca cetateanul sa nu mai mearga la ghiseu. Sunt multe frane si aici.


 

Reporter: Ce spun Finantele?

Liviu Dragnea: Ce poti sa faci cand in fiecare zi mint, incepand cu Iohannis si pana la ultimul membru USR? Sunt bani de pensii si salarii. La un moment dat ar trebui sa plateasca pentru aceste minciuni. Daca in fiecare zi arati datele, aceste lucruri ar trebui sa inceteze. Am spus in campanie si ne-am asumat ca obiectivul e sa ajungem cu punctul de pensie la 45% din salariul mediu din economie. Vreau sa explic: asa cum am spus mai devreme, punctul de pensie va fi 1875 de lei in 2021, de acolo se va calcula punctul de referinta. Salariul mediu brut in 2021 va fi 5002 de lei. Daca nu s-ar fi transferat contributiile, salariul era 4168,33 lei. 45% din 4168,33 este egal cu 1875. Deci punctul de pensie de 1875 ar echivala cu 45% din salariul mediu brut daca luam in calcul ca nu ar fi fost facut transferul contributiilor. Dar oricum prin noua lege cresterea acelui VPR va fi mult mai mare.


 

Reporter: Ce se intampla cu pensiile speciale?

Liviu Dragnea: Aceasta lege nu se refera la acele pensii de serviciu. Aici trebuie sa incepem o discutie cu asociatiile cadrelor militare in rezerva, pentru ca nu sunt de acord cu catalogarea pensiilor acestor ofiteri in categoria pensiilor speciale. Trebuie sa ne uitam cu atentie daca ce s-a spus este un adevar generalizat sau sunt pensii normale, mici in comparatie cu alte pensii. Este la Parlament acum proiectul de adoptare a unei OUG si o sa incep discutiile cu colegii mei, o sa invitam si asociatiile respective ca sa gasim calea justa. Nu am fost de acord cu a blama categorii intregi de pensionari pentru ca unii au pensii mari. Nu as vrea sa mergem dintr-o extrema in alta. Nu am niciun fel de teama. Cum am avut curaj sa incepem discutiile pe salarizare, vom incepe si pe legea pensiilor speciale, pentru ca ei au garantat cu viata lor, au avut un contract pe ordin. Trebuie vazut fara patima si cu rabdare care sunt pensiile, ce solicita dumnealor, nu putem sta cu o categorie de pensionari carora nici macar nu le explici ce se intampla. Daca e cazul, facem niste reglaje. Putem sta zece ani de zile cu inechitatile, putem sa ne plangem si promitem ca o sa facem ceva. Ca sa nu mai stam in confuzie, hai sa vedem care e situatia in interiorul sistemului. Trebuie sa avem o discutie, sa vedem datele ca sa stim unde putem actiona.


 

Reporter: Legea lasa pensia speciala sa se cumuleze cu cea de stat?

Liviu Dragnea: Din cate stiu eu, nu.


 

Reporter: Sunt pensionari bucurosi pentru ca au vazut aceste calcule. E posibil ca intr-o luna lucrurile sa se schimbe radical?

Liviu Dragnea: Nu. Doar daca se vor identifica in aceasta lege elemente care ne-au scapat. Noi credem ca e greu, pentru ca am analizat-o si am facut simulari. Mai rau decat am prezentat nu poate fi, dar imbunatatiri fara nici o problema. Revenind, mai poate fi luata in calcul o varianta de lucru pentru situatia lipsei arhivelor: daca intr-un depou arhiva s-a pastrat si in altul arhiva nu s-a pastrat, pentru cei care nu au documente intervine prevederea cu 10%, dar acolo unde exista, daca reiese ca e mai mult de 10%, o rog pe doamna ministru al Muncii si pe domnul Valcov, sa vedem daca putem asimila si pentru ei. Sa vedem daca este o varianta fezabila pe un caz asemanator.


 

Reporter: Ce corelare are legea cu miscarea prevazuta a salariilor? Va fi haos?

Liviu Dragnea: Sincer, poate nu s-a notat bine intrebarea. Ah, in sistemul de pensii? Am prezentat o formula mai simpla, modul de calcul este mai simplu, nu vor mai fi acele inechitati, ca haos chiar asta inseamna, sapte oameni care au acelasi numar de puncte si vechime, dar au pensii diferite.


 

Reporter: Exista garantia ca pensionarul se va linisti?

Liviu Dragnea: In anii trecuti, nu mai stiu cand, a inceput un proces de recalculare a pensiilor si s-a externalizat. Ne-au spus doamnele de la minister ca atunci au externalizat recalcularea la firme private, care le-au facut prost si s-au chinuit ani de zile si inca se gasesc situatii cu date incorecte. Asa ceva nu se poate externaliza. Pensia e atat de importanta pentru pensionari, incat ar fi ingrozitor ca dintr-o greseala un om sa fie frustrat de milioane de lei pe luna ani la rand. Ar trebui sa se verifice, sa vedem, pentru ca e foarte curios ce s-a intamplat. Vorbim de haos, a fost si e pacat ca s-a stat atata timp si nu a fost o astfel de abordare.


 

Reporter: Intreaba romanii unde merg pentru recalculare.

Liviu Dragnea: Nicaieri. Vor fi anuntati, informati, li se va explica. Ii rog pe pensionari sa urmareasca dezbaterile din aceasta luna, pentru ca e o lege extrem de importanta, nu doar pentru ei, ci si pentru cei care vin din urma.


 

Reporter: Legea este cea mai importanta realizare.

Liviu Dragnea: Am spus mereu si o sa o spun cat traiesc: vreau ca romanii sau aiba mai multi bani in buzunar. Salariul minim a crescut la 1062 netul, acum va ajunge la 2500 brut in 2022. Pensiile au crescut si vor creste. Vorbim de peste 900 de mii de pensionari care la ora aceasta au iesit din categoria de sub 1000 de lei pensie. Ce obiectiv poate fi mai important?


 

Reporter: Ar putea bloca cineva legea?

Liviu Dragnea: Sunt convins ca Iohannis ar vrea sa o blocheze. Absolut convins. In momentul in care a vazut prezentarea, stie ceva, si anume ca noi ce prezentam chiar facem si romanii simt si o sa simta din ce in ce mai mult. Parerea mea e ca e in stare sa faca orice in aceasta toamna ca sa dea Guvernul jos chiar si prin violenta, pentru ca romanii sa nu aiba venituri mai mari. De ce a intors legea off-shore? Erau nemultumiti prietenii lui? Din moment ce blochezi orice lege buna, o ataci la CCR, tu sau partidele vasale, faci presiuni la CCR, e clar ca vrea un al doilea mandat al nimicului.


 

Reporter: Ce garantie au romanii ca nu vine un guvern condus de Orban si schimba tot?

Liviu Dragnea: O singura garantie, sa nu ii lasam sa vina, e foarte simplu, mandatul pe care l-am primit a transformat in realitati ce am promis in campanie. Alegerea va fi simpla in 2019 si 2020, incat nu vad cum s-ar complica discutiile electorale. De cealalta parte e ura, dezbinare, incitare la daramarea ordinii constitutionale prin violenta. Astea sunt optiunile. Ne injura cu acel cuvant cu care stau mereu in gura si il folosesc pentru părintii lor si bunicii lor, carora noi le facem viata mai buna. Fiecare doarme cum isi asterne, dar nu cedam. Au fost alegeri si de atunci Iohannis si gasca lui au vrut sa darame acest guvern, sa fuga de alegeri, pentru ca la alegeri oamenii ii pedepsesc.


 

Reporter: Ce s-a taiat de la Presedintie?

Liviu Dragnea: Sa nu se mai victimizeze, lacrimile de crocodil nu mai pot pacali pe nimeni. In 2014 s-a cheltuit 21,7 milioane lei, 2015 Iohannis cere 40 de milioane, dublu fata de Basescu! Vine Ciolos, 56 de milioane, mai mult decât dublu. I-a mai taiat din bani, si Ciolos i-a taiat din bani, dar nici pe astia nu a putut sa ii cheltuie. I s-au alocat in 2017 41 de milioane, Tudose a mai pus in plus, bani pe care tot nu i-a cheltuit. I s-au pus 57,6 in 2018, la jumatatea anului s-a constatat ca a cheltuit 26,1 milioane.


 

Reporter: Au fost urlete la telefon?

Liviu Dragnea: Doamna premier era contrariata, dar nu o mai mira comportamentul presedintelui. L-a sunat sa ii zica ca pleaca in concediu, a inceput sa tipe la dumneaei ca si-a depasit atributiile, ca e atributul lui. Dar nu e premier interimar, doar atunci se face prin decret prezidential. Asa a fost si la Ponta, Grindeanu, Tudose, au lasat un vicepremier in locul lor, ceea ce nu se duce pe prevederea din Constitutie. Acum a avut o problema. Supararea mare e legata de rectificare. Sunt convins ca Iohannis nici nu a vazut decizia premierului si i s-a spus, apoi nu stia cum s-o mai dreaga. Va spun ce mi-a zis doamna si nu a fost o discutie ascunsa. I-a spus ca nu o sa mai mearga in deplasari, la NATO, la Bruxelles, ca o reclama la Departamentul de Stat. Doamna i-a spus ca s-a luat executia pe sase luni, s-a purtat discutia cu fiecare institutie, sa trimita pe cineva la Valcov sa discute cu documentele pe masa. Nu exista niciun fel de piedica sa antameze vreo cheltuiala, pentru ca i s-au diminuat banii cash, dar au ramas creditul de angajament. S-au introdus in cateva ore 20 de milioane de lei facturi. De unde erau daca erau tinute la sertar? Ministerul de Finante trebuie sa verifice. Este un sistem informatic si acolo cand ceri deschidere de credit bugetar, se introduce in sistem. E obligatoriu un control, cand in cateva ore vii cu facturi de 20 de milioane.


 

Reporter: Iohannis a vorbit si in fata liberalilor despre normalitate.

Liviu Dragnea: Normalitatea pentru Iohannis e anormalitatea pentru oamenii de buna-credinta. Normalitatea e sa rupa majoritatea prin violenta. Sunt absolut convins ca in laboratoarele de la Cotroceni se pregateste ceva foarte grav pentru a da acest guvern jos. Au inteles un lucru in veninul lor: legile justitiei, noile coduri penale, legea pensiilor in vigoare, rezultatele economice care fac orice mincinos sa taca, parteneriatul public privat l-au facut constient ca in 2019 nu mai poate castiga. Spuneti-mi un singur lucru bine facut in patru ani de zile de Iohannis. Singura lor sansa, chiar daca dau foc la tara, e sa nu mai fie acest Guvern. A incitat tot timpul la violenta si la proteste.


 

Reporter: Avem un apel la calm de la un teolog cunoscut din Cluj.

Liviu Dragnea: Este emotionant. Sunt majoritatea zdrobitoare a romanilor. Din ce in ce mai multi inteleg ca nu violenta este calea, vor sa sustina stabilitatea, sa nu mai fie abuzuri in Romania. Cum putem trai in continuare, spera in drepturi fundamentale, cand vedem ce s-a intamplat cu Stan Mustata, care a murit ca un caine parasit? A violat pe cineva, a omorat? S-a vorbit despre modul cum a fost luat din complet ca sa vina altcineva si sa il condamne pe Voiculescu. L-au chinuit, l-au tarat prin penitenciare. Exista o vina. Toate aceste abuzuri trebuie sa ramana ca pana acum? Aceste proteste ce fac? Vor sa apere statul paralel, asa zisa lupta anticoruptie, cu probe false, santaj si amenintari.


 

Reporter: Ce le transmiteti oamenilor care vin maine la protest?

Liviu Dragnea: Nu vreau sa transmit nimic, dar imi exprim speranta ca vor fi proteste pasnice. In rest, fiecare decide ce vrea sa faca.


 

Reporter: Sunt pregatite fortele de ordine?

Liviu Dragnea: Sunt pregatite. Jandarmii au fost bruscati, raniti, totusi, chiar si-au facut datoria fara sa provoace ei violenta. O sa vedem maine. Este un miting politic. Orban merge, Ciolos merge, USR a spus ca merge. O sa discutam dupa protest. Nu estimez, nu transmit mesaje.


 

Reporter: Cand vom avea candidatura din partea coalitiei?

Liviu Dragnea: In 2019 vom anunta.


 

Reporter: Va multumim ca ne-ati fost alaturi!

Liviu Dragnea: Ii salut pe toti pensionarii si le spun sa aiba incredere ca vom apara ce dorim sa construim in continuare.

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Partidul Social Democrat respectă și aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Înainte de a continua navigarea te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de confidențialitate, prelucrare și protecția datelor cu caracter personal. ÎNCHIDE